Ako sa dá zabrániť kŕčovým žilám? Máme pre vás pár rád

Problém kŕčových žíl trápi mnoho žien. A občas sa mu nedá vôbec zabrániť. Prevencia však nikdy nie je na zahodenie.

21.04.2010 07:00
Cameron Diaz Foto:
Vysoké podpätky vám nepomôžu, noste radšej pohodlnú obuv s približne 3 cm
debata

Ako sa brániť kŕčovým žilám

  • Vyhýbajte sa dlhodobému státiu i sedeniu.
  • Nezabúdajte na pravidelné cvičenie, pretože práca svalov dolných končatín podporuje spätný tok krvi smerom k srdcu. Vhodné sú prechádzky, turistika, plávanie a jazda na bicykli, pričom sa odporúča na pedále našľapovať špičkami nôh. Nevhodné sú športy s prudkými doskokmi a brzdeniami ako tenis, squash, hádzaná, basketbal.
  • Často si vykladajte nohy a podložte si koncovú časť postele o 10 cm. Zvýšená poloha nôh pôsobí nielen preventívne proti kŕčovým žilám, ale pomáha aj pri opuchnutých nohách a pocite ich ťažoby.
  • Ak večer mávate nohy ako z olova, podložte si ich aj na noc vankúšom.
  • Nohám prospeje striedanie prúdu teplej a studenej sprchy – vždy od členkov smerom nahor.
  • Do kúpeľne pred umývadlo si na zem kúpte masážny akupresúrny koberček. Prirodzenou masážou je aj chôdza naboso po štrku či tráve.
  • Nenoste tesný odev (s výnimkou kompresívnych pančúch a ovínadiel), najmä nie podkolienky so škrtiacou gumičkou.
  • Noste pohodlnú obuv s približne 3 cm vysokým podpätkom.
  • Tehotné ženy (najmä v poslednom trimestri) by mali nosiť aspoň preventívne kompresívne pančuchy (resp. aspoň polostehenné či stehenné pančuchové nohavice), s kompresiou 70 DEN alebo 140 DEN, ak už sú na nohách metličky. Sú najlacnejšie, najtenšie a najelegantnejšie. Môže ich predpísať aj gynekológ, na druhú kompresívnu triedu pripláca poisťovňa. Dostať ich kúpiť v zdravotníckych potrebách.
  • Ochorenia žíl zhoršujú sauna, horúci kúpeľ, pobyt v horúcich termálnych bazénoch, horúce depilačné vosky. Teplo totiž podporuje rozšírenie žíl.
  • Dbajte na to, aby ste nemali nadváhu a na pestrosť stravy s dostatočným príjmom vlákniny (najmä pohánka obsahuje blahodarný rutín, ktorý spevňuje steny ciev). Dôležité je pravidelné vyprázdňovanie, pretože zápcha spôsobuje zhoršenie stavu kŕčových žíl na nohách, ale aj hemoroidov.

Štádiá chronickej žilovej nedostatočnosti
0 – pocity unavených nôh, pocit pripúchania dolných končatín, nočné kŕče, pálenie, svrbenie, bolesti pozdĺž žíl, ktoré sa zvýrazňujú počas dňa, v sede a v stoji
1 – metličkovité kŕčové žily (zhluk rozšírených žiliek s priemerom menej ako 1 mm), ale aj žily s priemerom 1–3 mm (retikulárne žily)
2 – výraznejšie vyklenutia už zmenených žíl na nohách, komplikácie ako zápal kŕčových žíl (tzv. varikoflebitída)
3 – opuchy nôh
4 – zmeny na koži predkolenia, ekzém, rôzne pigmentácie, biela atrofia (stenčenie kože)
5 – zahojený vred predkolenia
6 – otvorený vred predkolenia (85 percent je žilového pôvodu)

Čo sú kŕčové žily?
Kŕčové žily sú rozšírené, vakovité a kľukaté žily (cievy vedúce krv smerom k srdcu). Lekársky termín „varixy“ označuje žily hrubé viac ako 3 mm, ktoré sa nachádzajú buď na viditeľných (dolné končatiny), alebo na neviditeľných miestach (napr. v pažeráku). V širšom zmysle slova sa kŕčovými žilami označujú viditeľné rozšírené cievky a cievy s rôznou hrúbkou, farbou a umiestnením na dolných končatinách, ktoré môžu byť výlučne kozmetickým problémom, rovnako však môžu súvisieť aj s vážnymi zdravotnými ťažkosťami.
(Zdroj: www.opuchnutenohy.sk)

debata chyba