Piť vodu! Na boj s hrozbou rakoviny hrubého čreva je to správna zbraň

Pitie vody prispieva podľa odborníkov k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.

17.05.2010 14:00
pitie - pitný režim - voda Foto:
Pitie vody prispieva podľa odborníkov k prevencii rakoviny hrubého čreva a konečníka.
debata

Kolorektálny karcinóm odhalia lekári často až vtedy, keď už liečba zlyháva. Podľa výsledkov zo susedného Česka až 54 percent pacientov prichádza k lekárovi neskoro. Podobný stav možno predpokladať aj na Slovensku. Ak by sa pritom nádor odhalil včas, väčšina pacientov by mohla boj s ochorením vyhrať.

Voda je dôležitá pre správne fungovanie čriev a tráviacej sústavy. Vedecké štúdie preukázali, že dostatočný príjem tekutín ochráni organizmus pred rozvojom kolorektálneho karcinómu. Doposiaľ nie je jasne stanovené, do akej miery.

Podľa americkej štúdie z Centra pre výskum rakoviny sa pitím štyroch až piatich pohárov vody denne znížilo riziko vzniku tohto typu rakoviny o 45 percent u mužov a o 32 percent u žien v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá denne vypila len dva poháre vody.

Voda pomáha zriediť a odplaviť škodlivé látky z čriev, zrýchľuje priechod stolice a tak skracuje čas, keď škodlivé látky môžu pôsobiť na črevnú sliznicu. Nedostatočné zásobenie tela vodou ovyplvňuje nepriaznivé vodné hospodárstvo v bunkách a látkovú výmenu.

Všeobecne je odporúčané vypiť denne asi 2,5 litra tekutín, teda desať až dvanásť pohárov, predovšetkým vody. Bilanciu zhoršujú nápoje s obsahom kofeínu, ktoré telo odvodňujú, okrem kolových nápojov ide tiež o vodu a čaj.

Pitný režim sa má prispôsobiť fyzickej aktivite a teplote prostredia. Ukazovateľom nedostatočného príjmu tekutín je zápcha a tmavožltá farba moču.

debata chyba