Preventívna prehliadka u zubára: Raz ročne je minimum

Preventívnu prehliadku u stomatológa by mal každý dospelý absolvovať raz do roka.

08.09.2010 14:00
zubár - chrup - preventívna prehliadka Foto:
Podľa štatistík zdravotných poisťovní najviac poistencov absolvuje prehliadku práve v posledných mesiacoch roka.
debata

Tehotné ženy majú z verejného zdravotného poistenia nárok na dve bezplatné preventívne prehliadky raz na začiatku a raz pred koncom tehotenstva. Deti a mládež do 18 rokov dvakrát do roka.

Dolná veková hranica pre prvú preventívnu prehliadku je v súčasnosti u detí po dovŕšení prvého roku života. Prehliadky v tomto období majú za cieľ zlepšiť celkovú úroveň starostlivosti o detský chrup a predchádzať zubnému kazu. Neošetrený zubný kaz mliečnych zubov je totiž zdrojom infekcie pre trvalé zuby a môže spôsobiť ochorenia parodontu.

Dieťa by teda malo absolvovať prvú preventívnu prehliadku už po dovŕšení prvého roka života a následne dvakrát do roka až do dovŕšenia 18. roku života. Súčasťou každej takejto prehliadky je poučenie rodiča o správnych výživových návykoch, o ústnej hygiene, význame používania zubnej pasty s obsahom flouridov.

Preventívna prehliadka u zubného lekára je hradená z verejného zdravotného poistenia, a pre pacienta je tak bezplatná. Zahŕňa vyšetrenie stavu chrupu, slizníc, mäkkých tkanív čeľustí a ústnej dutiny, kontrolu zubných náhrad, kontrolu zubnej hygieny a hygienických návykov. V prípade potreby stomatológ súčasne odstráni povlak, zubný kameň, ošetrí zubný kaz.

Podľa štatistík zdravotných poisťovní najviac poistencov absolvuje prehliadku práve v posledných mesiacoch roka. Odkladanie prehliadky na poslednú chvíľu však neodporúčajú ani samotní lekári, pretože sa môže stať, že nestihnú všetkých pacientov objednať. Pokiaľ poistenec neabsolvuje preventívnu prehliadku, v nasledujúcom kalendárnom roku si musí zdravotné výkony poskytnuté v súvislosti so zubným kazom uhradiť sám.

Navyše odborníci sa zhodujú v tom, že zdravé zuby sú prevenciou pred mnohými ochoreniami. Dobré ústne zdravie nezabezpečuje len kvalitu života, ale je tiež prevenciou mnohých ochorení iných orgánov a prispieva k udržaniu dobrého celkového zdravia.

debata chyba