Ploché nohy trápia aj dospelých

Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že ide o banálny problém, ploché nohy môžu dospelým narobiť veľa nepríjemností. Kým u detí sa dá tento problém napraviť, u dospelých môže dôjsť až do nevyliečiteľného štádia. Taký človek potom kráča životom za veľkých bolestí.

13.09.2010 12:33
členok, nohy, chodidlo Foto:
Ťažkosti, ktoré plochá noha pacientovi spôsobuje, sa najskôr prejavujú únavnosťou až bolesťami v členku.
debata

Plochá noha je deformita, pri ktorej sa znižuje pozdĺžna alebo priečna klenba, prípadne obe naraz. Podľa ortopéda Vladimíra Medeka z Hradca Králové ide o častú diagnózu. „Môže vznikať v každom veku a vedie k ťažkostiam, ktoré znižujú schopnosť pacienta znášať predovšetkým statické zaťaženie,“ vysvetľuje.

Plochá noha môže byť vrodená a získaná. Získaná vzniká až v priebehu života – v dôsledku kostných, väzivových alebo svalových porúch. Väčšinou sa vyvíja na normálnej, zdravej nohe, niekedy do nej vyústi detská plochá noha. Prvým stupňom je preťažená, unavená noha. V druhom stupni sa pri zaťažení už objavuje pokles klenby. Pri ďalšom zhoršovaní dochádza k tretiemu stupňu, kedy je klenba sploštená, ale ešte je možné modelovať ju späť do normálneho tvaru. Nakoniec môže nastúpiť fixovaná deformita, ktorú už nie je možné ani pasívne napraviť, čo zodpovedá štvrtému stupňu ochorenia.

Noha je vykrivená v členku do „X“, bolestivá, šľachy sú vo zvýšenom napätí. Aj palec je vykrivený a na chodidlách môžu vznikať otlaky. K tomuto stavu dochádza vtedy, keď je noha zaťažená viac, než dokáže zniesť. Pri takomto dlhodobo trvajúcom stave vzniká plochá noha. Podieľa sa na nej dlhodobé státie napríklad v práci, zdvíhanie ťažkých bremien, niektoré silové športy. Dôležitým faktorom je nosenie nevhodnej obuvi a preťaženie nôh pri obezite. Význam majú aj hormonálne vplyvy v klimaktériu alebo v tehotenstve.

Ťažkosti, ktoré plochá noha pacientovi spôsobuje, sa najskôr prejavujú únavnosťou až bolesťami v členku, ale aj v píšťale a kŕčmi v lýtkach. Objavujú sa opuchy. Keďže chôdza nie je elastická, bolestivé bývajú aj vyššie kĺby a chrbtica. Plochá noha je často kombinovaná s kŕčovými žilami dolných končatín, čo celý stav len zhoršuje. Obzvlášť závažná je plochá noha pri reumatoidnej artritíde. Sú pri nej totiž postihnuté všetky faktory – kostné, väzivové i svalové a vyvíja sa ťažká deformita. K závažným stavom môže viesť i úraz kostí nohy – najmä kostí päty.

Liečba

V prevažnej väčšine prípadov sa plochá noha dospelých lieči konzervatívne. Dôležitá je správna obuv, dostatočne pevná s dobrým vedením päty, nie príliš vysoký opätok – maximálne 3 až 4 centimetrový. Dôležité je i vytvarovanie stielky. Pozdĺžnu klenbu treba podoprieť vhodnými vložkami, ktoré sú vyrobené buď sériovo alebo individuálne podľa otlačku nohy. Pri poklesnutej priečnej klenbe sa používajú vložky s metatarzálnymi srdiečkami – vyklenutiami uprostred prednej časti chodidla. U tažších deformít je potrebná celková úprava obuvi, až ortopedické topánky.

Dôležitou súčasťou liečby je pravidelné cvičenie nohami, udržiavanie hybnosti kĺbov. V dospelosti sa síce samotným cvičením vrátiť plochá noha do normálneho tvaru vrátiť nedá, cvičenie však má význam pre udržanie celkovej kondície nôh. Fyzikálna terapia, ako vodoliečba, či elektroliečba má tiež len pomocný, doplnkový význam. Podobne ako protiopuchové a protizápalové masti. Operačná liečba sa pri plochej nohe využíva iba výnimočne, pri pacientoch, ktorým vôbec nezaberá konzervatívne riešenie.

Samozrejmosťou má byť úprava životosprávy, aby mal pacient primeranú hmotnosť. Každé kilo navyše zbytočne zaťažuje choré nohy a zhoršuje stav. Zhruba päť pacientov zo sto má také problémy s plochými nohami, že sa to odráža na ich schopnosti pracovať.

debata chyba