Muž v prechode? Môže byť aj frfloš či vrhať sa do nových vzťahov

Muži aj ženy prežívajú okolo päťdesiatky podobné obdobie. U žien sa označuje ako menopauza, prechod či klimaktérium, u mužov sa hovorí o tzv. andropauze, mužskom prechode a climacterium virile.

10.12.2010 16:00
Sexuológ Ivan Kubiš z... Foto:
Sexuológ Ivan Kubiš z Diagnosticko-preventívneho centra v Banskej Bystrici.
debata

"Muži majú na rozdiel od žien problém so svojimi ťažkosťami zájsť k lekárovi. Súvisí to asi s tým, že starostlivosť o ženu od prvej menštruácie až do menopauzy má svoje tradície, každá má svojho gynekológa,” vraví urológ a sexuológ Ivan Kubiš z Diagnosticko-preventívneho centra v Banskej Bystrici.

Sú slovenskí muži ochotní pripustiť fakt, že sú v prechode?
Priznávajú to sami sebe aj v ambulancii. Na verejnosti nie. Objektívne údaje o výskyte andropauzy u mužov na Slovensku neexistujú. Vieme len, že v roku 2004 bolo u nás pre andropauzu medikamentózne liečených 880 mužov.

Poznačí andropauza psychiku muža viac ako menopauza psychiku ženy?
Prejavy andropauzy nie sú také výrazné, ako prejavy menopauzy. Záleží na tom, ako je na tieto zmeny muž pripravený, či o nich má dostatok informácií. Neinformovaný alebo nedostatočne informovaný muž zvláda problémy ťažšie. Andropauza spôsobuje sexuálne, telesné aj psychické problémy vrátane depresií. Muž, ktorý pociťuje úbytok telesnej, duševnej aj sexuálnej výkonnosti, nie je optimisticky ladený. Ak nedostane odbornú starostlivosť, má sklon k depresiám.

Ubúda v tomto období mužom sebavedomie?
Áno, uzatvárajú sa do seba, obmedzujú kontakty, nechcú súperiť s agresívnymi a ctižiadostivými mladšími spolupracovníkmi. Zdatní a optimistickí muži sa menia na slabo výkonných, pesimistických, negativistických frflošov, ktorí si občas kupujú miliónové „hračky“. Niektorí si hoja sebavedomie vrhaním sa do nových vzťahov.

Aká je prevencia, ak vôbec nejaká existuje?
Pokles hormónov je daný geneticky, muž nie je naprogramovaný na sto rokov. Takže o reálnej a zaručenej prevencii ťažko hovoriť. Cieľom medicíny nie je predlžovať život, pokiaľ nie je schopná zaistiť jeho kvalitu. Mužom radím, aby nestrácali záujem o nové veci, dôležité je robiť si drobné radosti a neľutovať sa.

Odráža sa stres a životný štýl aj na znižovaní vekovej hranice pri andropauze?
Stres a zlá životospráva podmieňujú vznik civilizačných ochorení, napr. aterosklerózy a hypertenzie, ktoré postihujú celý srdcovo-cievny systém vrátane ciev semenníkov. Zhoršuje sa prekrvenie semenníkov aj tvorba testosterónu. Stres a životný štýl teda ovplyvňujú príčiny aj následky andropauzy, aj vekovú hranicu.

Ako vyzerá vyšetrenie?
Nie je zaťažujúce a robí sa bez prítomnosti sestričky, takže ostych je zbytočný. Začínam pohovorom, aby sme sa zorientovali v pacientových problémoch. Potom nasleduje celkové zhodnotenie telesného stavu vrátane vyšetrenia pohlavných orgánov. Vyšetrenie hormonálnych hladín robíme bežným spôsobom, odberom krvi zo žily na predlaktí. Nie z penisu, ako sa obávajú niektorí vystrašení pacienti. Z krvi vyšetríme aj cukor, cholesterol, tuky, prípadne prostatický špecifický antigén. Dôležité je vyšetrenie tzv. free testosterónu, ktoré vieme zabezpečiť len na niektorých špecializovaných pracoviskách.

Dá sa jej nástup nejakým spôsobom rozpoznať?
Muži sa cítia vyčerpaní, podráždení, bývajú nervózni a vzťahovační. Mávajú sexuálne problémy. Sprievodným znakom je aj ubúdanie svalovej hmoty, zväčšovanie objemu tukového tkaniva a rednutie kostí. Príznaky andropauzy negatívne ovplyvňujú kvalitu nielen sexuálneho života partnerov, ale aj kvalitu sociálnych vzťahov a výkonnosť v práci. Mužský prechod totiž nie je iba fyzicky, ale aj psychicky vyčerpávajúci. Ak muž na sebe spozoruje viacero z týchto príznakov, mal by sa poradiť s odborným lekárom. Môžu totiž signalizovať aj skryté poruchy alebo ochorenia, akými sú ateroskleróza, ktorá sa prejaví náhlym infarktom alebo mozgovou porážkou, málokrvnosť, hypofunkcia semenníkov a podobne. Problémy spôsobené andropauzou riešia andrológovia, ale aj urológovia a sexuológovia.

Kedy by mal muž vyhľadať lekára?
Čo najskôr, keď pocíti príznaky. Aby ňou netrpel zbytočne mesiace, roky. Pomôckou je vyplnenie dotazníka. Jednoduchá je aj liečba. Stačí jedna injekcia superdepotného injekčného preparátu raz za 3 mesiace, ktorá zabezpečí dlhodobé a stabilné zvýšenie mužského hormónu. Muži uprednostňujú jednoduché riešenia, len aby nemuseli denne užívať tabletky. Okrem toho predchádzajúce spôsoby hormonálnej liečby mali negatívny vplyv na pečeň, táto moderná liečba je bezpečná. Riziková však môže byť samoliečba. Mal som pacienta, ktorý sa sťažoval na výrazné zhoršenie sexuálnej schopnosti, ktorú si takmer rok liečil neúspešne rôznymi potravinovými doplnkami. Žiaľ, jeho problémom bola rakovina prostaty vo vysokom štádiu. Keby bol prišiel na vyšetrenie hneď, mohli sme mu pomôcť včasnou diagnózou a profesionálnou účinnou liečbou.

debata chyba