Ako by mala vyzerať preventívna prehliadka u gynekológa

Ak ide o prvú návštevu u nového lekára, mala by sa začať rozhovorom, vďaka ktorému lekár zistí anamnézu. Pýta sa na výskyt závažných ochorení v rodine, zdravotný stav rodičov a súrodencov, operácie a vážnejšie choroby, ktoré prekonala, počet tehotenstiev a gynekologických problémov, na pravidelnosť a priebeh menštruácie.

01.02.2011 14:00
žena, gynekológia, prehliadka, prevencia,... Foto:
Ak dievča nedostane menštruáciu do pätnástich rokov alebo ak má nejaké problémy, treba zájsť ku gynekológovi, keď je ešte pannou.
debata

Po rozhovore prezrie maternicový krčok kolposkopom, čo je vlastne svetelný mikroskop, ktorým prehliada povrch krčka a zisťuje podozrivé zmeny na tkanive. Kontroluje aj pošvové steny. Na záver prehliadky odoberá ster buniek z povrchu krčka – ide o takzvanú cytológiu (vzorka je potom odoslaná do laboratória, kde je definitívne určené riziko zhubného ochorenia krčka maternice).

Pohmatom vyšetrí tvar, veľkosť a pohyblivosť maternice, stav vajcovodov, vaječníkov a priliehajúcich orgánov. Počas vyšetrenia sa zrejme bude pýtať na prípadné bolesti, výtok, pálenie, svrbenie alebo krvácanie. Aj keď sa vám niektoré veci môžu zdať nedôležité, je lepšie nechať posúdiť dôležitosť akéhokoľvek detailu lekárovi. Prístrojom, ktorý môže zväčšovať, vám vyšetrí pošvu a krčok maternice.

Ako prevencia zmien na vaječníkoch sa robí aj ultrazvuk.

Pohmatom vyšetrí prsia a podpazušie a poučí o výhodnosti samovyšetrenia.

Ak má žena menej ako 40 rokov a nie je riziková, toto vyšetrenie je postačujúce. Ak má viac ako 40 rokov alebo je riziková, odporučí jej mamografické vyšetrenie.

Doplnkom prehliadky môže byť prípadne aj odber krvi na pečeňové testy, ak žena užíva hormonálnu substitučnú liečbu v prechode. U mladších žien, ktoré užívajú antikoncepciu, už tieto odbery nie sú potrebné. Robia sa len vo výnimočných prípadoch.

Kedy ísť ku gynekológovi prvý raz?

Slovenské dievčatá začínajú s pohlavným životom približne okolo šestnástich rokov. Ideálne by bolo, keby do tohto obdobia podľa gynekológov vstupovali zaočkované proti rakovine krčka maternice a s antikoncepciou. Kedy je teda vhodný čas na návštevu gynekologickej ambulancie?

Ak dievča nedostane menštruáciu do pätnástich rokov alebo ak má nejaké problémy, treba zájsť ku gynekológovi, keď je ešte pannou.

Každé dievča aj napriek tomu, že o prehliadke iste počulo od svojej matky či kamarátok, má z nej rozporné pocity. Lekári sú na to pripravení a prvotnú hanbu dievčaťa sa snažia čo najskôr rozptýliť.

Pri výbere lekára si radšej vyberajú ženy a väčšinou sa riadia odporúčaním svojich kamarátok.

Pred samotným vyšetrením sa lekár povypytuje na rodinnú anamnézu a potom nasleduje vyšetrenie.

Otázky a odpovede: Kedy začať s prevenciou

Existuje vekové obmedzenie, kedy už žena ku gynekológovi chodiť nemusí?
Nie, žena by mala pravidelne chodiť aj v starobe na preventívne prehliadky.

Treba častejšiu prevenciu pri užívaní hormonálnej antikoncepcie?
Nie, navyše, ak je žena zdravá, nie je potrebné ani robiť pečeňové testy.

Kedy je najvhodnejší čas na návštevu?
Ideálne obdobie na preventívne vyšetrenie je po skončení menštruácie, keď je telo v akomsi hormonálnom pokoji a výsledky vyšetrení nie sú skreslené.

Prečo je dôležité chodiť na mamografické vyšetrenie?
Počet ochorení na rakovinu prsníka má vzrastajúcu tendenciu. Pravidelné mamografické vyšetrovanie žien od určitého veku znižuje úmrtnosť na rakovinu prsníka až o 40 percent. Navyše včas odhalený zhubný nádor je veľmi dobre liečiteľný.

Je toto vyšetrenie bolestivé?
Aby bolo vyšetrenie kvalitné, treba tkanivo prsníka rozložiť tak, aby bolo vidieť jednotlivé štruktúry. Stlačenie trvá niekoľko sekúnd a prsník v žiadnom prípade nezraňuje, rakovinu nevyvoláva. Ženy s citlivými prsníkmi však môžu vnímať isté nepohodlie. Preto je lepšie, aby na preventívne vyšetrenie chodili v prvej polovici menštruačného cyklu, keď sú prsia menej citlivé.

Pravidelne mi robia snímky hrudníka. Musím chodiť aj na mamografiu?
Samozrejme, pretože postup pri snímkovaní hrudníka sa od mamografie zásadne líši.

Je toto vyšetrenie stopercentné pri odhaľovaní rakoviny prsníka?
Ide o najspoľahlivejšiu dosiaľ známu metódu na odhaľovanie nádoru v prsníku aj v počiatočnom štádiu. Spoľahlivosť metódy je približne 96 percent.

Ako často treba chodiť na cytológiu?
Každoročná účasť na cytologickom vyšetrení je najlepší spôsob včasnej diagnostiky zmien na sliznici krčka maternice, z ktorých sa môže vyvinúť rakovina.

Má fajčenie nejaký vplyv na zdravie ženských pohlavných orgánov?
Áno. Takmer každý vie, že fajčenie zvyšuje riziko rakoviny pľúc. Lenže už menej je tých, ktorí vedia, že zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny krčka maternice.

Vznikne u každého, kto má HPV rakovina krčka maternice alebo genitálne bradavice?
Nie, u mnohých, ktorí majú HPV, obranyschopnosť organizmu postačí na jeho likvidáciu. U niektorých ľudí však určité typy vírusu môžu viesť k vzniku genitálnych bradavíc alebo abnormálnych, ale nerakovinových zmien na krčku maternice.

debata chyba