Diagnóza zákalu môže viesť k slepote

Očný zákal môže byť sivý aj zelený. Okrem rovnakého slova v názve nespája tieto diagnózy nič okrem toho, že vedú k zhoršeniu videnia, dokonca až k oslepnutiu.

27.04.2011 06:00
oko, kvapky, glaukóm, zákal, očný tlak,... Foto:
Terapia liekmi pri glaukóme býva najčastejšie lokálna a spočíva v používaní očných kvapiek, mastí, prípadne ju môže dopĺňať systémová terapia.
debata

Až polovica ľudí s ochorením ľudovo nazývaným zelený zákal vôbec nevie, že ním trpí. Jeho najčastejším príznakom je totiž zvýšený vnútroočný tlak a ten sa obyčajne nijako neprejavuje. Keď už dôjde k výpadkom v zornom poli následkom nedostatočnej výživy zrakového nervu a odumieraniu nervových vlákien, zrak sa už nedá vrátiť do pôvodného stavu. Odborníci názov zelený zákal nemajú veľmi radi. Zelenému zákalu by sa správne malo hovoriť glaukóm. V skutočnosti totiž zákalom nie je. Jeho názov pochádza z čias, keď ľudia následkom glaukómu nevyhnutne prichádzali o zrak a ich šošovka nadobudla akoby zelenú farbu. Aj v súčasnosti je glaukóm závažným ochorením, ktoré pri zanedbaní liečby môže viesť k vážnym, nezvratným stratám zraku. Videnie sa postupne zužuje, akoby sa človek pozeral cez rúrku.

Glaukóm je možné stabilizovať, vyliečiť nie

Keďže glaukóm sa neprejavuje žiadnymi včasnými príznakmi, je dôležité poznať rizikové faktory. Patria medzi ne najmä vek nad 40 rokov, prítomnosť ochorenia v rodine, vysoký vnútroočný tlak, prítomnosť cievnych ochorení a vysoká krátkozrakosť. Podľa výskumov pacienti trpiaci glaukómom horšie zvládajú bežné denné aktivity, akými sú šoférovanie, rozpoznávanie tvárí, ale aj chôdza po schodoch. Glaukóm môže byť tiež príčinou pomalšej chôdze či pádov. Pacienti s týmto ochorením majú podľa štúdie o 63 percent vyššie riziko depresie a takmer 35 percent pacientov s novodiagnos­tikovaným glaukómom postihujú prejavy úzkosti, nervozity alebo stresu.

„Skorý záchyt glaukómu umožňuje včasné nasadenie liečby, a tým aj šance zachovať si zrak. Neskoré diagnostikovanie tohto ochorenia znamená nielen stratu nezávislosti postihnutých pacientov, ale aj zvýšené náklady na starostlivosť o nich,“ tvrdí MUDr. Erika Vodrážková, prezidentka Slovenskej glaukómovej spoločnosti a primárka Očnej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave. „Glaukóm často odhalíme v ambulancii v pokročilom štádiu, keď sú už možnosti liečby značne obmedzené,“ dodáva.

Cieľom liečby je znížiť vnútroočný tlak na hodnotu cieľového tlaku. Je nevyhnutné zlepšiť prietok krvi v oblasti zrakového nervu, ochorenie je možné stabilizovať, vyliečiť sa však nedá. Terapia liekmi býva najčastejšie lokálna a spočíva v používaní očných kvapiek, mastí, prípadne ju môže dopĺňať systémová terapia. Niektoré lieky cieľ dosiahnu znížením tvorby vnútroočnej tekutiny, iné zlepšením jej odtoku. Ak zlyhá liečba liekmi, možnosťou je ešte chirurgický zákrok. Jestvujú viaceré druhy zákrokov, ktoré taktiež buď zlepšujú odtok vnútroočnej tekutiny, alebo znižujú jej produkciu. Čoraz častejšie sa pri nich používa laser.

Operácia „všetko v jednom“

Sivý zákal nazývaný aj katarakta je vlastne zakaľovanie, zmena priehľadnosti šošovky v oku. Ide o ochorenie, ktoré postihuje zväčša starších ľudí, súvisí teda najmä s pribúdajúcim vekom, ale aj s vrodenými chybami a užívaním niektorých druhov liekov. Normálna, zdravá šošovka na oku je priehľadná, prechádza ňou obraz toho, čo vidíme, na sietnicu. Skalená šošovka bráni prechodu svetla.

Na rozdiel od glaukómu konzervatívna terapia sivého zákalu, čiže liečba liekmi, nejestvuje. Šošovku si musíme predstaviť ako dvojvypuklý útvar. Dnes sa odstráni malá časť jej predného puzdra a operatér zasunie dovnútra ultrazvukovú sondu, ktorá rozdrví jadro šošovky. Potom cez tento otvor vákuom vysaje skalené čiastočky, čiže vnútrajšok šošovky. Pôvodné puzdro, steny šošovky však zostávajú. Následne do puzdra vlastnej šošovky zasunie šošovku umelú. Operácia katarakty je nielen najčastejšie uskutočňovaná očná operácia, ale najčastejší typ zákroku na ľudskom tele vôbec. Ako sa zlepšujú operačné techniky, skracuje sa aj doba zákrokov, zmenšuje sa operačná rana a zvyšuje sa kvalita implantovaných vnútroočných šošoviek.

Najnovším trendom v tomto smere je operácia „všetko v jednom“. Znamená odstrániť zároveň so sivým zákalom všetky očné chyby implantovaním šošoviek, ktoré zároveň riešia krátkozrakosť aj ďalekozrakosť. Pacient tak po operácii nepotrebuje už ani okuliare na čítanie, čo je prevratná zmena v porovnaní s minulosťou. „Vďaka momentálne najmodernejšej a najšetrnejšej žltej vnútroočnej multifokálnej šošovke s dioptriou na diaľku a zvlášť na čítanie pacienti po operácii sivého zákalu vidia výborne do blízka aj do diaľky,“ dodáva očný chirurg MUDr. Radovan Piovarči.

debata chyba