Zubná erózia odhrýza zo skloviny

Zvyšujúce sa množstvo kyselín, ktoré prijímame v nápojoch, čoraz častejšie rozleptáva zubnú sklovinu.

27.06.2011 06:30
úsmev - zubná sklovina - zubná erózia Foto:
Na sklovinu pôsobia aj nápoje s obsahom cukru.
debata

Postupne a nenápadne dochádza ku javu, ktorému hovoríme zubná erózia. Eróziou narušený zub je ako zvetraná hornina, je omnoho viac náchylný na mechanické poškodenie. Tento proces pritom nesúvisí s baktériami a nezávisí od prítomnosti zubného povlaku. Čistenie chrupu kefkou tesne po jedle či vypití nápoja môže stav paradoxne ešte zhoršiť!

Zuby majú účinnú ochranu, akýsi plášť alebo škrupinu, ktorej hovoríme zubná sklovina. Je najtvrdším orgánom v našom tele, nemá však cievy, nijakú výživu, ak sa teda hlbšie poškodí, už sa nezahojí. Poškodzujú ju predovšetkým kyseliny. Kyseliny vznikajú v ústach z cukrov, ale nachádzajú sa aj priamo v potrave a nápojoch ako ovocie, džúsy, softdrinky, víno, octové zálievky na zeleninových šalátoch a podobne. Pod ich vplyvom sklovina mäkne a uvoľňujú sa z nej minerálne látky.

„Prvé príznaky sú pomerne nenápadné, laik ich nemusí vôbec zaznamenať,“ varuje zubná lekárka MUDr. Adela Roubíčková. „Zuby napadnuté zubnou eróziou môžu paradoxne vyzerať zdravšie ako normálne zdravé zuby, pretože poškodenie skloviny sa v počiatočnej fáze môže prejaviť iba zmenou farby v zmysle bledšieho odtieňa, a tak zuby vyzerajú ako vybielené. Laikovi sa takýto vzhľad môže zdať dokonca atraktívnejší. Jeden z mnohých indexov hodnotiacich mieru erózie opisuje prvý stupeň ako hladký, hodvábne glazovaný povrch s vymiznutím prirodzených rýh. Ak sa však erózia nerozpozná včas, proces pokračuje a časom okrem skloviny poškodí aj dentín, zubovinu.“

Biela škvrna znamená začínajúci sa kaz
V minulosti ľudia netrpeli eróziou zubov natoľko ako dnes, keď sa stretávame s bohatou ponukou kolových nápojov a pitie stopercentných džúsov sa odporúča v rámci príjmu vitamínov a enzýmov. Zubná sklovina tvorená podobne ako kosť z vápnika, fosforu, fluoridu a iných minerálov pritom v neutrálnom prostredí vydrží veľmi dlhý čas. Dokazujú to pozostatky zubov zo starých vykopávok, kde v neutrálnom prostredí zeminy vydržala sklovina neporušená až niekoľko tisíc rokov. Agresívne kyslé prostredie ju však rýchlo narúša, demineralizuje, odvápňuje.

„Povrch zubov sa zmäkčuje a zmäknutú sklovinu vidíme ako bielu kriedovú škvrnu. Možno ju považovať už za začínajúci sa kaz. Bielu škvrnu, našťastie, ešte netreba vŕtať. Pri správnej starostlivosti po konzultácii so zubným lekárom alebo dentálnou hygieničkou sa biela škvrna zahojí,“ píše v knihe Zdravé zuby po celý život MUDr. Eva Kovaľová. Stenčená sklovina je totiž náchylnejšia na mechanické poškodenie v priebehu čistenia zubov a takisto menej odoláva u ľudí, ktorí škrípu zubami – trpia tzv. bruxizmom.

„Najmä v počiatočnom štádiu odvápnenia zubov treba sledovať možnú súvislosť s ďalšími faktormi. Veľmi dôležitý je rozhovor s pacientom a cielené otázky týkajúce sa stravovacích návykov. Niekedy odporúčame dokonca vypracovanie zoznamu potravín, ktoré pacient konzumoval v posledných dňoch,“ spresňuje MUDr. Roubíčková.

Zubom škodia aj bublinky
Samostatnou kapitolou je výskyt eróznych zmien na zuboch u detí. Tie rady pijú sladené nápoje s vysokým obsahom kyselín, ktorých pH sa pohybuje okolo 3–4, veľmi nepriaznivý vplyv majú tzv. soft drinky, pri ktorých má vplyv na erózne zmeny na zube aj prítomný oxid uhličitý. Mliečne zuby sú na eróziu náchylnejšie ako trvalé zuby.
Začínajúci sa kaz nebolí, pretože v sklovine sa nenachádzajú nervy. Ak sa však zmäknutie zuba prehlbuje a baktérie zubného kazu sa dostanú až do zuboviny, proces deštrukcie postupuje rýchlo, pretože zubovina je omnoho mäkšia ako sklovina. Sú v nej aj nervové vlákna, preto zub začína bolieť.

V ideálnom prípade je možné zmäkčenú zubnú sklovinu v počiatočnom štádiu vytvrdiť zvýšeným príjmom fluoridov a správnou starostlivosťou zabrániť jej ďalšiemu odvápňovaniu. Už dávno neplatí, že jablko je prirodzená zubná kefka! Kúsky jablka zaklinené medzi zubami ich poškodzujú rovnako ako čokoláda!

debata chyba