Extrémna diéta vyliečila ľudí z cukrovky

Dva mesiace tvrdej diéty dokázali vyliečiť ľudí, ktorí už roky trpeli na cukrovku druhého typu, hlásia vedci z Newcastle University

28.06.2011 13:00
cukrovka - liečba Foto:
Cukrovka nemusí byť chorobou na celý život. Britskí vedci najnovšie zistili, že pomôcť vyliečiť sa z nej, môže aj dvojmesačná tvrdá diéta.
debata

Týmto činom spochybnili všeobecne rozšírené tvrdenie, že diabetes je choroba na celý život. Cukrovku typu 2 majú po celom svete milióny ľudí. Ochorenie musí byť kontrolované liekmi a inzulínom a môže sa skončiť oslepnutím alebo amputáciou nôh.

Výsledky štúdie z Newcastlu však naznačujú, že cukrovku je možné vyliečiť. Nie pomocou liekov, ale vďaka strave. Na štúdii sa zúčastnilo jedenásť ľudí, ktorí súhlasili s podstúpením extrémnej diéty. Dva mesiace museli vystačiť s denným príjmom 600 kalórií, ale o tri mesiace neskôr siedmi z jedenástich dobrovoľníkov boli vyliečení.

„Vyliečiť cukrovku po toľkých rokoch je naozaj pozoruhodné. A to len vďaka osemtýždňovej prísnej diéte,“ uviedol profesor Roy Taylor, ktorý experiment viedol. „Toto je radikálna zmena v chápaní cukrovky druhého typu. Dlho sa verilo, že cukrovka je na celý život a postupom času sa stav pacientov stále zhoršuje. Teraz však vieme, že priebeh ochorenia sa dá zvrátiť,“ dodal Taylor.

Diabetes typu 2 spôsobuje príliš vysoká hladina cukrov v krvi. Je úzko spojený s obezitou a pacienti si musia denne pichať hormón inzulín, ktorý premieňa cukry na energiu. Vo svete trpí cukrovkou približne 250 miliónov ľudí. Na Slovensku je 338-tisíc registrovaných diabetikov, z toho väčšina má cukrovku 2. typu.

Nový výskum predstavený na konferencii Americkej asociácie diabetikov však ukázal, že extrémna nízkokalorická diéta, pozostávajúca z diétnych nápojov a zeleniny, povzbudzuje telo k tomu, aby sa zbavilo tukov obaľujúcich pankreas. Tuky totiž pankreas upchávajú a nedovoľujú mu produkovať inzulín.

Jedenástich dobrovoľníkov pozorne sledoval celý lekársky tím. Kontrolnou vzorkou boli pacienti, ktorí pokračovali v zaužívaných stravovacích návykoch. Už po prvom týždni sa pacientom na diéte pred raňajkami vrátila hladina cukru v krvi na normálnu úroveň. Neskôr snímanie magnetickou rezonanciou ukázalo, že aj množstvo tukov na pankrease sa vrátilo na normálnu úroveň. Pankreas tak získal späť schopnosť produkovať inzulín.

Po ôsmich týždňoch sa dobrovoľníci mohli vrátiť ku klasickému stravovaniu, ale lekári im odporučili konzumovať zdravé jedlá v zdravom množstve. O mesiac neskôr dobrovoľníkom urobili testy a zistili, že sedem z nich sa z cukrovky vyliečilo.

„Veríme, že cukrovka typu 2 je len vecou energetickej rovnováhy v tele,“ povedal Taylor. „Ak prijímaš viac, ako dokáže telo spáliť, ukladá sa ti to v podobe tuku na pečeň a pankreas a to môže viesť k vzniku diabetu typu 2. Ešte však musíme zistiť, prečo sú niektorí ľudia viac náchylní na toto ochorenie ako iní.“ Taylor varoval, že vyliečenie z cukrovky je síce pekné, ale podľa neho takúto extrémnu dvojmesačnú diétu zvládne len 5 až 10 percent pacientov. Ale aj tak to môže dramaticky zlepšiť zdravotný stav cukrovkárov a zdravotníctvu ušetriť milióny.

Odborníci výsledky novej štúdie privítali, ľudí však upozorňujú, že by sa do takejto drastickej diéty nemali púšťať bez dohľadu lekára. Takisto žiadajú, aby sa výsledky experimentu overili predtým, ako bude možné diétu odporučiť ostatným cukrovkárom. Štúdia bola totiž veľmi malá, zúčastnilo sa na nej len spomínaných jedenásť ľudí.

debata chyba