Poradňa: Chudnutie pri vysokom tlaku - čo, ak všetko zlyháva?

Pri problémoch s hypertenziou je veľmi dôležité udržať si optimálnu hmotnosť a nezaťažovať organizmus nadváhou.

05.10.2011 06:00
cukrovka, diabetes, strava, výživa, ovocie,... Foto:
Nadváha srdcu neprospieva.
debata

Ak potrebujete schudnúť niekoľko nadbytočných kilogramov a prestalo sa vám dariť, príčiny môžu byť podľa špecialistky na chudnutie Kataríny Skybovej rôzne:

Zle nastavené stravovanie: Chudnutie „po domácky“ väčšinou znamená zmenšenie porcií, vynechanie polievok, chleba alebo večere. Táto metóda môže istú dobu fungovať, nie však dlhodobo. To, čo stačilo na začiatku, je zrazu málo. Telo vyžaduje nie len zmenšenie porcií, ale aj zmenu skladby jedál s obsahom potrebných živín. Nesprávna diéta môže spôsobovať aj zadržiavanie vody v tele či problémy s vyprázdňovaním.

Hormonálne zmeny: Zastavenie chudnutia či dokonca nárast váhy často spôsobujú hormonálne zmeny najmä v období ovulácie a pri menštruácií. Nárast hmotnosti v tomto období o jeden až dva kilogramy nie je ničím výnimočným a je spôsobený najmä zvýšeným zadržiavaním vody. Zastaviť chudnutie môže aj nasadenie hormonálnej antikoncepcie či substitučnej hormonálnej terapie. Skúste s pomocou lekára vašu liečbu nastaviť tak, aby vášmu telu vyhovovala, prípadne zvážte jej vylúčenie. Znižovanie váhy môžu blokovať i iné druhy liekov a to napríklad antihistaminiká, betablokátory, perorálne antidiabetiká, antidepresíva, kortikoidy a iné.

Stres: Tí, ktorým stres nedovoľuje jesť, chudnú, druhá skupina svoje vyčerpanie kompenzuje nadmerným príjmom potravy a sladkostí. Dlhodobý stres bez kompenzácie a ustálenia hladiny stresových hormónov však poškodzuje zdravie každému. Pre stres sa zvyšuje pravdepodobnosť ochorenia na cukrovku či obezitu. Preto ak neviete, ako pohnúť ručičkou na vašej váhe, skúste viac relaxovať a častejšie oddychovať. A najmä – nejedzte v strese a v časovej tiesni, na každé jedlo si nájdite adekvátny čas.

Nadmerný a nevhodný pohyb: Pri chudnutí je ideálne venovať sa aeróbnemu športu dva až tri razy do týždňa počas 45 až 60 minút. Každodenný náročný tréning či posilňovanie s činkami môžu viesť nielen k zvýšenému apetítu, ale aj k nárastu svaloviny a zmohutneniu postavy.

Ak sa však ručička na vašej váhe zastaví na dlhší čas, príčinu treba hľadať v prvom rade v skladbe vášho jedálneho lístka. Zastavenie poklesu hmotnosti však môže byť aj znakom ochorení ako napríklad polycystické ováriá, hypofunkcia štítnej žľazy či inzulínová rezistencia, preto je dobré poradiť sa s lekárom.

debata chyba