Výrobky 'bez cukru' môžu poškodiť zuby

Produkty s označením "bez cukru" nemusia byť zdravou alternatívou k výrobkom obsahujúcim cukor. Podľa odborníkov môžu dokonca poškodiť zuby, spôsobiť zažívacie ťažkosti a takisto nepomáhajú pri chudnutí.

13.10.2011 06:33
zubárka - ošetrenie - prevencia - čistenie Foto:
Výrobky, ktoré neobsahujú cukor, nemusia byť pre zuby neškodné. Zubnú sklovinu môžu kyslosťou oslabiť napríklad ovocné príchute.
debata

Autori novej štúdie v British Dental Journal uvádzajú, že bezcukrové jedlá a nápoje obsahujú kyslé prídavky, ktoré dokážu oslabovaním zubnej skloviny poškodiť chrup.

Odhalenie tohto „skrytého rizika“ by mohlo mať dosah na predaj bezcukrových potravinárskych produktov, pretože spotrebitelia ich údajnej neškodnosti dosiaľ slepo verili, informuje denník Guardian.

Podľa štúdie sa cukry nahrádzajú látkami, ako sú polyoly, ktoré oproti cukrom síce znižujú riziko vzniku zubného kazu, no zároveň zvyšujú kyslosť v ústach, čo vedie k poškodzovaniu zubnej skloviny. Častou náhradou za cukry je aj xylitol, ktorého používanie schválila Európska komisia a výrobcovia ho môžu predávať ako „neškodný pre zuby“. Akademici z Helsínk, Bostonu a ďalších amerických univerzít však tvrdia: „Predaj výrobkov obsahujúcich sorbitol a xylitol sa zvyšuje a spotrebitelia by mali byť informovaní o skrytých rizikách týchto látok. Môžu totiž poškodzovať zubnú sklovinu a spôsobovať nežiaduce účinky, ako je podráždenie tráviaceho traktu a osmotická hnačka.“

Ďalej dodávajú: „Termín ,bez cukru´ môže vyvolať falošný pocit bezpečnosti, pretože ľudia slepo veria, že takéto produkty zuby nepoškodzujú.“ Profesor Damien Walmsley, ktorý je vedeckým poradcom Britskej dentálnej asociácie, pre denník Guardian uviedol, že nadmerná konzumácia bezcukrových potravín obsahujúcich ovocné príchute môže skutočne zuby poškodiť.

Autori štúdie spochybnili aj to, že bezcukrové produkty pomáhajú ľuďom chudnúť. Môže sa totiž ľahko stať, že po konzumácii takýchto výrobkov si ľudia nahovoria, že vlastne nič nezjedli a doprajú si viac porcií kalorických jedál. Takýmto sebaklamom sa im však zrejme schudnúť nikdy nepodarí.

debata chyba