Slováci sa dajú pred cestou zaočkovať, len ak treba

K najobľúbenejším destináciam tohtoročnej jari, kam Slováci najradšej cestujú a potrebujú očkovanie, patrí aj krajina Zanzibar. Infektológ MUDr. Ivan Bakoš z Inštitútu očkovania a cestovnej medicíny INOCEM to pociťuje vo svojej ambulancii, podľa počtu vakcín, ktoré turistom zaočkoval.

23.04.2013 06:00
Zanzibar Foto:
Zanzibar, to sú dlhé piesočnaté pláže s palmami, tyrkysové more a zachovalý podmorský svet.
debata (1)

Okrem odporúčaných očkovaní proti brušnému týfusu či meningokokovej meningitíde existuje aj povinné očkovanie žltej zimnice (v prípade, že lietadlo má medzipristátie v oblasti, kde ho vyžadujú). Toto očkovanie je povinné napríklad aj do Kamerunu, Republiky Kongo, Stredoafrickej republiky, Ghany, Mali či Rwandy. Táto nepríjemná choroba sa vyskytuje aj v Južnej Amerike a na niektorých karibských ostrovoch.

Ako ďalej vysvetlil infektológ Bakoš, touto povinnosťou sa chráni krajina, aby im tam niekto chorých s týmto vírusom nepriniesol. „Ak sa teda človek nechce chrániť a vyjde len úradnému predpisu, potom akceptuje to, čo má. Ale ak sa má chrániť, lebo vírus žltej zimnice tam existuje, mal by byť zaočkovaný.“

Zo svojej ambulancie môže hovoriť infektológ veľa príbehov. „Raz ku mne prišiel chlapík, ktorý cestoval v rámci nejakého tzv. last minute na Zanzibar a už od dverí mi oznamoval: Pán doktor, som zásadne proti očkovaniu, ale musím sa dať zaočkovať proti žltej zimnici.“ Ako upozornil Bakoš, po novom si už v krajinách, kde je očkovanie proti tomuto ochoreniu povinné, na letisku pýtajú pas až po očkovacom preukaze.

Infektológ klienta poukázal na to, že pri tejto vakcíne hrozia nepríjemné vedľajšie účinky, ktoré ho môžu pred cestou poriadne znechutiť. Človek totiž potrebuje desať dní na to, kým sa vytvorí protektívna hladina účinných špecifických protilátok. A tých desať dní môže byť zlým štartom dovolenky. Cestovateľa môžu prekvapiť horúčky so všetkými prejavmi ťažkej chrípky.

„Nehovorím o tom, že táto živá vakcína môže vyvolať aj neurologické poruchy,“ doplnil MUDr. Bakoš, ktorý pri tejto príležitosti s úsmevom poukázal na povahu Slovákov. „S tým je slovenský občan vysporiadaný a zaočkovať sa dá, pretože Zanzibar je Zanzibar. Ale na to, čo ho ohrozuje na Slovensku, ho nepresvedčíte, lebo na očkovanie nemá dobrý názor.“

Pripomeňme, že okrem povinného očkovanie žltej zimnice existuje ešte jedno povinné očkovanie, a to proti meningokokovej meningitíte. Vyžaduje ho Saudská Arábia do Mekky, v čase, keď je tam púť a zídu sa tam tisícky až milióny ľudí.

Ľuďom, ktorí cestujú do exotických krajín, lekár odporúča jesť ovocie veľmi opatrne. Najbezpečnejšie je ovocie v celku, s obalom, ktorý ho chráni (melón, banán). Vhodný je aj dobre olúpaný ananás našimi umytými rukami. Nebezpečné sú však šaláty umyté vodou, pôvod ktorej nepoznáme.

1 debata chyba