Včasná diagnostika kolorektálneho karcinómu zachraňuje životy

Rakovina hrubého čreva a konečníka patrí na Slovensku medzi tri najčastejšie onkologické ochorenia a v rámci Európy sa naša krajina opakovane umiestňuje na smutných prvých priečkach. Každoročne pribudne 3 600 novodiagnostikovaných prípadov ochorenia.

09.04.2014 06:00
debata
Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
rakovina, nádor, bunky Ilustračné foto.

Pri tomto type zhubného ochorenia sa príznaky spojené s bolesťou brucha, chudnutím, zažívacími problémami a poruchou vylučovania objavujú zvyčajne neskoro, keď už prepuklo. V sedemdesiatich percentách býva príčinou nezdravý životný štýl, ktorý spôsobuje akumuláciu tzv. somatických mutácií DNA v tkanive hrubého čreva, keď rozkladané produkty stolice v čreve pôsobia na bunky sliznice hrubého čreva. Tie v dôsledku toho mutujú. Mutované bunky sa potom začínajú nekontrolovane deliť. Za normálnych okolností je naše telo schopné tieto mutované bunky odstraňovať, ale ak ich je veľa a naše telo je z nejakého dôvodu oslabené napríklad starobou, stresom či inou chorobou, nemusí to zvládnuť a vzniká rakovina.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Komu hrozí riziko ochorenia rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

„Na rakovinu hrubého čreva a konečníka ročne vo svete ochorie takmer milión ľudí, z nich jej pol milióna aj podľahne. Na Slovensku je to približne 1 700 úmrtí ročne,“ upozorňuje Tomáš Šálek, primár oddelenia klinickej onkológie a námestník riaditeľa pre stratégiu, rozvoj, výskum a vzdelávanie Národného onkologického ústavu v Bratislave. „Presnú príčinu jej vzniku sa zatiaľ nepodarilo odhaliť, ale sú známe faktory, ktoré riziko ochorenia zvyšujú, navyše je typické pre krajiny žijúce západným spôsobom života. V populácii so stredným alebo vysokým rizikom sa vo veku 50 rokov až u tretiny, a vo veku 70 rokov až u polovice objavujú adenómové polypy, ktoré môžu prerásť do rakoviny,“ povedal.

Tento nezhubný nádor sa v čreve objavuje ako žľazový polyp a vyzerá ako výčnelok na sliznici čreva. Polypy nemusia spočiatku spôsobovať žiadne problémy. Riziko však astronomicky stúpa, keď začnú krvácať.

„Slovensko, žiaľ, vedie európsky rebríček výskytu tohto druhu rakoviny. Ide o druhú najčastejšiu príčinu úmrtia medzi onkologickými pacientmi, a to aj napriek tomu, že patrí medzi najlepšie liečiteľné. Samozrejme, ak sa odhalí včas,“ prízvukuje Šálek. Ako ďalej dodal, zmenou životného štýlu a pravidelnými kontrolami by sa dalo zabrániť jej vzniku až u polovice pacientov. „Môže totiž trvať roky, kým sa z črevného polypu či iného nezhubného nálezu vyvinie rakovina,“ konštatoval Šálek.

„Napriek tomu iba 15 percent ochorení objavíme v prvom štádiu, keď má pacient takmer stopercentnú šancu na vyliečenie. Žiaľ, väčšinu diagnostikujeme v druhom – 20 až 30 percent a v treťom štádiu – 30 až 40 percent. Vo štvrtom, pokročilom štádiu ochorenia, prichádza viac ako 20 percent ľudí.“ Väčšina teda prichádza, až keď je zle. "Buď o príznakoch nevedeli, nepoznali možnosti včasnej diagnostiky alebo sa jednoducho hanbili. Až polovica z nich by mohla žiť, ak by nezanedbali prevenciu,“ dodal.

Vedeli ste, že…

  • rakovina hrubého čreva a konečníka je najčastejšie nádorové ochorenie tráviacej trubice a jedno z troch najčastejších onkologických ochorení vôbec
  • zo 100 Európanov naň môže v priebehu života ochorieť až šesť
  • aj keď tento typ rakoviny najčastejšie postihuje ľudí po päťdesiatke (asi 80 % prípadov), čoraz častejšie postihuje aj mladších. Medziročný nárast počtu prípadov je asi 5 %
  • viac ako tretina pacientov prichádza k lekárovi neskoro a v čase stanovenia diagnózy už majú pokročilé ochorenie s metastázami. Hlavnou príčinou vysokej úmrtnosti je práve neskorá diagnostika
  • o niečo častejšie postihuje mužov ako ženy, čo platí najmä pre karcinóm konečníka
  • jeho výskyt je vysoký najmä vo vyspelých krajinách, preto ho môžeme zaradiť medzi civilizačné ochorenia
  • kolorektálny karcinóm označuje rakovinu hrubého čreva (kolón) a konečníka (rektum), môže sa teda nachádzať v ktorejkoľvek časti hrubého čreva vrátane konečníka. Často vzniká z nezhubných nádorov – adenómov či adenómových polypov. Niekedy ich bunky zmenia štruktúru, tvar a funkciu a proces vyústi až do rakoviny hrubého čreva, konečníka alebo hrubého čreva a konečníka (kolorektálny karcinóm). Nádorové bunky sa môžu z nádoru uvoľniť a dostať sa do krvného obehu či lymfatického systému. Tak sa nádor rozšíri aj do vzdialených častí tela a vytvára druhotné nádorové ložiská – metastázy
  • rakovina hrubého čreva a konečníka často druhotne postihuje pľúca, pečeň, mozog, obličky a močový mechúr

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #diagnostika #konečník #hrubé črevo