Pigmentové škvrny – hrozia aj vám?

Tieto kožné prejavy už videl asi každý z nás. Nepravidelné škvrny na koži, ktoré môžu mať rôznu veľkosť, tvar a intenzitu zafarbenia. Vyskytujú sa nielen na tvári, ale aj kdekoľvek inde na tele. Škvrny sa objavujú u viac ako 90 percent ľudí bielej pleti nad 50 rokov.

03.11.2014 14:00
pigmentové škvrny Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všimnite si umiestnenie pigmentových škvŕn na tele u starších ľudí. Väčšinou ich nájdeme na miestach, ktoré bývali najčastejšie vystavované slnečnému žiareniu. Na brade, nose či v okolí úst. U starších ľudí sa často objavujú na tvári, chrbte, krku, ramenách a rukách.

„UV žiarenie stimuluje pigmentáciu buniek v koži,“ hovorí MUDr. Vladimíra Flimerová z odboru dermatovenerológie. „Pigmentové škvrny sú výsledkom nadmernej tvorby kožného pigmentu melanínu v kožných bunkách, melanocytoch,“ dodáva.

Vo veku nad 50 rokov sa škvrny už považujú za súčasť prirodzeného procesu starnutia. Väčšie sklony k ich vzniku majú ženy ako muži. Prvé príznaky sa môžu objaviť počas tehotenstva alebo pri užívaní hormonálnej antikoncepcie či vplyvom hormonálnych zmien v období menopauzy. V prípade dedičných pigmentových škvŕn sa prvýkrát objavujú už v detstve.

„Základným pravidlom prevencie vzniku pigmentových škvŕn je predovšetkým dôsledná ochrana pred slnečným žiarením,“ radí MUDr. Flimerová. „Samozrejmosťou by malo byť používanie denných krémov s ochranným faktorom SPF podľa fototypu, pri predispozícii k hyperpigmentácii či počas tehotenstva by faktor mal byť 20 a viac.

Pokiaľ sa opaľujete, vždy použite vhodné prípravky s adekvátnou UV ochranou. Dajte prednosť produktom z lekárne, nie kúpe opaľovacieho krému v drogérii. Nevystavujte sa priamemu slnečnému žiareniu medzi 11. a 15. hodinou. Dôkladne zvážte užívanie a výber liekov, vždy si čítajte príbalové letáky k liekom a výživovým doplnkom, ktoré sa chystáte užívať,“ dodáva.

Potrebné je zdôrazniť, že pigmentové škvrny nepredstavujú vo väčšine prípadov medicínsky problém, ale predovšetkým problém estetický, ktorý sa dá riešiť viacerými spôsobmi.

Čo pomáha odstrániť škvrny

  • Krémy na pigmentové škvrny – pôsobia na tmavých miestach pokožky, akými sú starecké či pigmentové škvrny. Účinné látky kyseliny salicylovej a extraktu zo žeruchy viditeľne zosvetľujú postihnuté miesta.
  • Chemický peeling – metóda, pomocou ktorej sa odstráni vrchná vrstva pokožky. Keďže ide o nebolestivý proces, pacient nepotrebuje ani umŕtvenie. Počas zákroku sa na pokožku aplikuje účinná látka, najčastejšie alfa hydroxy kyseliny, a potom sa začne jemné obrusovanie.
  • Diamantová dermabrázia – bezbolestný mechanický peeling, ktorý odstraňuje povrchové vrstvy kože, škvrny, vrásky a jazvy. Urýchľuje fyziologický proces kožnej obnovy. Výsledkom ošetrenia je zvýšená produkcia kolagénu.
  • Laserové odstránenie pigmentácií – Pri zákroku sa na pigmentáciu priloží kryštál, cez ktorý prechádza impulz – svetlo presne definovanej vlnovej dĺžky, ktoré ničí pigmentové bunky. Pigmentácia po zákroku stmavne a po troch až štyroch týždňoch zmizne. Podľa hĺbky a intenzity pigmentácie je potrebné zákrok opakovať.
  • LED diódové polarizované zelené svetlo – ošetrenia sa odporúčajú absolvovať v jesennom a zimnom období a je dôležité ošetrovanú pokožku chrániť pred slnečným žiarením prípravkami s najvyšším ochranným faktorom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #pokožka #pigmentové škvrny #príloha seniori #opaľovanie #slnečné žiarenie