Gastroenterológ Peter Minárik: Pre zdravých ľudí má káva blahodárne účinky

Odborník na výživu a gastroenterológ, MUDr. Peter Minárik, si spomína na časy z mladosti, kedy sa pitie kávy vyskytovalo v anamnestických otázkach v nemocniciach.

24.11.2014 06:00
chudnutie, cholesterol, výživa, Peter Minárik Foto: ,
Odborník na výživu MUDr. Peter Minárik.
debata

V triáde zlozvykov
Znamená to, že sa uvádzalo v triáde medzi zlozvykmi pacientov spolu s otázkami: Fajčíte? Pijete alkohol? (Pijete kávu?). Káva sem podľa Minárikových slov rozhodne nepatrí, nie je totiž látkou prirovnateľnou k alkoholu a k fajčeniu už vôbec nie. V časoch, kedy lekár študoval, sa tiež tradovalo, že káva zvyšuje riziko rakoviny, konkrétne pankreasu a močového mechúra. Dávno sa to medzičasom vyvrátilo. Informácia sa nezakladá na pravde.

Vysoká antioxidačná aktivita
Naopak, káva obsahuje vysokú antioxidačnú aktivitu, vďaka viac ako 200 látkam. V skupine fenolov sa okrem iného nachádza aj kyselina chlorogénová, ktorej množstvo sa dá stanoviť v každej káve.

Mok pre zdravých ľudí
Káva má blahodárne účinky, ale pre zdravých ľudí! Absolútne nevhodnou je pre ťažkých kardiakov, ľudí so srdcovými arytmiami, diagnostikovanou ischemickou chorobou srdca či anginou pectoris. To je reč o srdcových chorobách, sú tu však aj tráviace. Vyhnúť káve by sa mali určite tí, ktorých páli záha alebo majú vredovú chorobu pažeráka. Peter Minárik tvrdí, že prvé, čo takýmto pacientom povie, je: Nepite kávu a ak, bezkofeínovú. A nefajčite.

Kto kávu nepije pravidelne a dá si... Foto: SHUTTERSTOCK
káva, pitie kávy Kto kávu nepije pravidelne a dá si "smrťáka", tlak sa mu môže zvýšiť, no nie dramaticky.

Dehydratuje?
Prednedávnom sa objavil v médiach strašiak, že káva dehydratuje. Ani to nie je pravda. To, že má močopudný účinok, vie asi každý, kto ju pije pravidelne. No dehydratácia je dose-independent, čiže závislá od dávky. Vo Veľkej Británii robili štúdiu, v ktorej sledovali dvadsiatich mladých zdravých mužov. Rozdelili ich do skupín s rovnakým pitným režimom. Jedna skupina nepila kávu vôbec, druhá 200 mg kofeínu, ďalšia 400 a posledná bola posilnená až 600 mg. Výsledkom, napriek močopudnému účinku, bolo celodenné porovnateľné množstvo vyprodukované­ho moču.

Zvyšuje krvný tlak?
Ľuďom s normálnym alebo ideálnym krvným tlakom, ktorí pijú kávu pravidelne, s krvným tlakom nič neurobí. Ak si ale tí, čo sú tzv. kofeín naivní (kávu vôbec nepijú a kofeín neprijímajú), dajú dobrého „smrťáka“, poskočí im tlak o niečo, no nie dramaticky. Tiež sa im zrýchli srdcová frekvencia, uviedol gastroenterológ.

Štyri šálky denne
Existuje denný limit v pití kávy, ktorý by sme už prekročiť nemali? Áno, jedná sa o 300 mg kofeínu. Keďže šálka kávy obsahuje cca 75 mg kofeínu, budú to štyri šálky a je jedno, či káva bude instantná, kapsulová, presso alebo zalievaná.

Defekačný reflex
Kofeín okrem iného urýchľuje črevnú peristaltiku a vyvoláva defekačný reflex. Pre niekoho je to dobré, no nie pre každého – určite nie pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva, pre tých, čo majú dlhodobé psychosomatické problémy s trávením alebo pre ľudí s intoleranciou – laktózovou alebo histamínovou. „Pre tých, ktorých vymenované diagnózy netrápia, je to želateľné, pretože vieme, že zápcha nie je dobrý kamarát človeka,“ skonštatoval ďalej Minárik.

Káva nezvyšuje riziko rakoviny, nedehydratuje a... Foto: SHUTTERSTOCK
káva Káva nezvyšuje riziko rakoviny, nedehydratuje a je prevenciou proti cukrovke. Napríklad.

Spaľuje tuky
Podobne ako v zelenom čaji, aj v káve sa nachádzajú katechíny s miernym stimulujúcim účinkom na bazálny metabolický výdaj. Ak by sa to však malo prejaviť, museli by sme sa predávkovať. Žiaľ, pre všetkých, čo trpia obezitou, sa ešte nič nevynašlo, žiadne lieky, ani výživové dopnky, len zdravý životný štýl.

Prevencia proti cukrovke
Tri štúdie potvrdili, že čím viac kávy ľudia pili, tým menšiu šancu mali, že ochorejú na cukrovku druhého typu. Najnižšie riziko mali tí, čo vypili šesť-sedem šálok kávy denne. „Nenabádame na preháňanie. Sú pomalí metabolizátori kofeínu, ktorým stačí jedna-dve šálky. Ja ich môžem vypiť viac, no nikomu množtvo nemôžem predpisovať,“ uzavrel lekár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #kofeín #zápcha #káva #antioxidanty #zlozvyk #pálenie záhy