Vodiči musia vedieť poskytnúť prvú pomoc

Bez kurzu prvej pomoci nie je možné získať vodičský preukaz. Je potrebné zvládnuť teoretickú aj praktickú časť. Prostredníctvom Krajiny záchrancov dnes môžu žiaci autoškôl absolvovať teoretické základy v pohodlí domova a následne sa objednať na praktický nácvik.

25.01.2015 06:00
dopravná nehoda, havária Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Základy prvej pomoci by mal ovládať každý, pre budúcich šoférov je to však povinné. Najnovšie je možné prostredníctvom projektu Krajina záchrancov absolvovať e-learningový kurz, certifikovaný vzdelávací program, ktorý akceptujú aj autoškoly. Teoretické základy pozostávajú z ôsmich lekcií na stránke www.prvapomoc.sk. V zásade ich možno zvládnuť v priebehu 1,5 hodiny strávenej pri počítači alebo si výučbu rozložiť na viacero dní – program sa vždy otvorí tam, kde sa naposledy skončil.

Po teórii praktický nácvik

"Samozrejme, pri počítači sa resuscitovať nikto nenaučí,“ zdôrazňuje doc. MUDr. Viliam Dobiáš, PhD., prezident Slovenského Červeného kríža (SČK). "Ani bicyklovať sa nikto nenaučí tak, že bude v televízii pozerať Tour de France.“ Na teóriu teda nadväzuje praktické preskúšanie.

Po absolvovaní e-learningu si záujemcovia môžu vybrať a rezervovať praktický nácvik prvej pomoci v trvaní asi štyroch hodín. Za zvýhodnenú cenu 14,90 eura ich v celej SR ponúka Slovenský Červený kríž a spoločnosť Falck Academy. Na spomínanej webovej stránke www.prvapomoc.sk majú obaja poskytovatelia centrálne kontakty, kde sa možno objednať na nácvik. Praktická časť sa ukončí platným certifikátom a tento akreditovaný kurz prvej pomoci je súčasťou získania vodičského preukazu.

Najviac nehôd v prítomnosti známych

„SČK a Falck sú záruka, že kurzy sú poctivé a aj menej rozhodní sa odhodlajú kľaknúť si k figuríne a vyskúšať si resuscitáciu osobne,“ dodáva doc. Dobiáš. "Niektorí nepoctiví poskytovatelia nemajú na kurze všetko potrebné vybavenie v podobe figuríny dieťaťa, modelu dospelého, ďalej tzv. dusiaceho sa Karola, defibrilátora na laické použitie či maketu rán. Ak toto všetko na kurze nie je, treba odísť a pýtať si naspäť peniaze.“

Až tri štvrtiny nehôd sa stáva v prítomnosti ľudí, s ktorými sa človek pozná – príbuzných, priateľov či kolegov. "Rizikovosť pracoviska nerozhoduje, zadusiť sa môže aj človek, ktorému pri počítači zabehne sušienka,“ tvrdí MUDr. Branislav Budke, generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer, ktorá je hlavným partnerom projektu Krajina záchrancov. "Chceli by sme povzbudiť zamestnávateľov, aby objednali kurz Krajiny záchrancov aj pre svojich ľudí. Jedného dňa im možno práve kolega zachráni život.“

Takže 1,5 hodiny pri počítači a 4 hodiny praktického nácviku, to je niečo vyše päť hodín a necelých pätnásť eur investovaných do výučby záchrany života. Na poskytnutie prvej pomoci stačí hlava a dve ruky.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #vodič #prvá pomoc #dopravná nehoda #MUDr. Viliam Dobiáš