Zápalové ochorenia čriev sú ako väzenie

Pacienti, ktorí nimi netrpia a nemajú ani nikoho s týmto ochorením v rodine, obyčajne o Crohnovej chorobe či ulceróznej kolitíde nemajú ani poňatia. Čo je to? Závažné ochorenia čriev, ktoré postihujú nielen dospelých, ale čoraz častejšie aj mladých ľudí a deti. Spája ich chronický zápal, neobjasnená príčina vzniku a fakt, že sú považované za chronické, čiže celoživotné.

10.07.2015 06:00
debata (5)
Hoci sa zápalové ochorenia čriev považujú za... Foto: SHUTTERSTOCK
dieťa, bolesť, brucho, črevá, zápal Hoci sa zápalové ochorenia čriev považujú za nevyliečiteľné, ak sa dosiahne dostatočne dlhá remisia, pacient môže viesť naozaj plnohodnotný život.

Počet pacientov s chronickým zápalovým ochorením čriev vo vyspelých krajinách sveta vrátane Slovenska výrazne stúpa. „Zarážajúce je, že veková hranica sa posúva stále do nižších vekových skupín,“ podotýka hlavná odborníčka pre pediatrickú gastroenterológiu MZ SR MUDr. Iveta Čierna, PhD. Prvý vrchol výskytu ochorení lekári stanovili na obdobie medzi 15. až 25. rokom života, pričom zriedkavé nie sú ani prípady vzniku u dojčiat a batoliat. Druhé, obyčajne menšie prepuknutie zápalu, sa pozoruje u starších ľudí medzi 55. a 65. rokom života. Jeho prejavy môžu byť miestne, celkové, ale aj mimočrevné. Typickými príznakmi sú bolesti brucha, riedka stolica, zrýchlené vyprázdňovanie, krv v stolici, zvýšená teplota a úbytok hmotnosti. Môžu sa pridružiť aj zápaly kĺbov, šliach, poruchy rastu, prejavy na koži, pečeni, únava a letargia.

„Hoci príčina ochorenia dosiaľ nie je objasnená, vznik u malých detí pravdepodobne podmieňuje silná genetická predispozícia imunitného systému, ktorý neprimerane reaguje na faktory vonkajšieho prostredia,“ hovorí táto detská gastroenterologička z Centra pre diagnostiku a liečbu nešpecifických črevných zápalov u detí z 2. detskej kliniky Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Predpokladá sa akási súhra dedičnosti a pôsobenia vonkajších spúšťačov, ktorými môžu byť stres, lieky, nesprávna životospráva, vírusová infekcia alebo narušenie mikrobiálnej flóry v čreve. Tento spúšťač následne odštartuje kaskádu zápalových ochorení čriev.

Kedysi rarita, dnes 12-tisíc pacientov

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída sa považujú za tzv. nešpecifické zápalové črevné ochorenia (známe aj pod medzinárodne ustálenou skratkou IBD z anglického označenia Inflammatory Bowel Disease). „Na Slovensku dnes máme 12-tisíc diagnostikovaných pacientov a v Európe sú ich tri milióny,“ hovorí doc. MUDr. Martin Huorka, PhD., ktorý je predsedom pracovnej skupiny pre IBD na Slovensku. „V počiatkoch mojej tridsať rokov trvajúcej praxe sme tieto ochorenia vnímali skôr ako raritu. Boli ich tri-štyri tisícky a prevažovala ulcerózna kolitída. Dnes sa pomer ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby vyrovnáva.“

Z dôvodu rozmanitosti klinických príznakov a rozsiahlych následkov na zdravotný stav pacienta je základom včasná diagnostika. „Podcenené, alebo neliečené ochorenie vedie k rozsiahlemu poškodeniu tráviacej trubice a iným zdravotným obmedzeniam,“ vysvetľuje MUDr. Čierna. Zápalové črevné ochorenia majú navyše veľmi neblahý vplyv na kvalitu života pacientov. Podľa prieskumu, kde dotazníky vyplnilo šesťtisíc pacientov (63 % s Crohnovou chorobou a 33 % s ulceróznou kolitídou v rámci 26 krajín EÚ), majú postihnutí ulceróznou kolitídou horšiu kvalitu života ako migrenici či astmatici. Ich život totiž „organizujú“ hnačky a ovplyvňuje blízkosť toaliet. Preto bola vytvorená aj aplikácia na vyhľadávanie toaliet www.wckompas.sk.

Akútne a pokojové štádium

Liečba chronických nešpecifických zápalov čreva neodstraňuje príčiny vzniku ochorenia, je zameraná na potlačenie zápalu a predchádzanie jeho opakovaniu (udržiavacia liečba). Vzhľadom na to, že ochorenia vznikajú na princípe abnormálnej imunitnej odpovede, liečba sa zameriava na potlačenie imunitných procesov. „Výber liečebných prostriedkov závisí od štádia ochorenia – akútne vzplanutie alebo remisia – od lokalizácie zápalu a od priebehu samotného ochorenia,“ píše odborníčka v novovydanej knihe Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktorá je určená laikom. Možnosti liečby u detí sú podobné ako u dospelých s tým rozdielom, že pediater musí prísne zvažovať výber liečby vzhľadom na vývoj a sexuálne dozrievanie dieťaťa. Tieto postupy sú však jednotné vo všetkých vyspelých krajinách sveta.

Na Slovensku je dostupná presne taká istá liečba ako vo svete, pričom ju možno rozdeliť do troch základných skupín. Patria sem lieky (vrátane biologickej liečby), prípravky liečebnej výživy – strava vo forme tekutých alebo práškových prípravkov (diéta) a chirurgická liečba (operácia). Podpornú úlohu má aj psychoterapia. Odborník môže v spolupráci s pacientom dostať ochorenie pod kontrolu do fázy relatívneho pokoja.

Hoci sa zápalové ochorenia čriev považujú za nevyliečiteľné, ak sa dosiahne dostatočne dlhá remisia, pacient môže viesť naozaj plnohodnotný život. Posledná veta v už spomínanej knihe znie: Nie stále a nie úplne vo všetkom, ale veľa dôležitých vecí sa dá dosiahnuť aj napriek ochoreniu.

Ako sa odlišujú

CROHNOVA CHOROBA:
chronický zápal, ktorý môže postihnúť ktorúkoľvek časť tráviacej trubice od ústnej dutiny až po konečník. Najčastejšie sa zápal nachádza v mieste, kde sa tenké črevo napája na hrubé črevo, v tzv. ileu. Postihnuté však môžu byť aj viaceré časti tráviacej rúry, medzi ktorými ostanú zdravé úseky. Na rozdiel od dospelých pacientov, v prípade detí a adolescentov býva okrem tenkého a hrubého čreva častejšie zapálená aj horná časť tráviacej rúry, čiže žalúdok a pažerák. Na rozdiel od ulceróznej kolitídy zápal môže prechádzať cez všetky vrstvy črevnej steny. Na zapálených úsekoch navyše môžu vzniknúť hlboké vredy, ktoré prestúpia cez celú stenu čreva a môžu vzniknúť komplikácie.

ULCERÓZNA KOLITÍDA:
zápal sliznice hrubého čreva, ktorý sa začína v konečníku a môže sa šíriť smerom do vyšších častí hrubého čreva. Sliznica je postihnutá zápalom, dochádza k tvorbe vredov, čo sa prejaví typickým krvácaním do čreva a riedkou stolicou s krvou. Rozsah zápalu môže byť rôzny, od postihnutia krátkeho úseku konečníka až po zápal celého hrubého čreva, ktorý je najčastejší práve v detskom veku. Na rozdiel od Crohnovej choroby neprechádza zápal cez všetky vrstvy čreva, ale postihuje len jeho vnútornú vrstvu a navyše výlučne hrubé črevo (koncovú časť tenkého len vo výnimočných prípadoch). Pre ulceróznu kolitídu je typický striedavý priebeh ochorenia, fázy pokoja striedajú obdobia zhoršenia, vzplanutia ochorenia.

(Viac na www.trapiavascreva.sk)

Očkovanie pacientov pred cestou do zahraničia

Vo všeobecnosti je očkovanie odporúčané pre jednotlivé krajiny podľa Úradu verejného zdravotníctva. V prípade pacientov so zápalovými ochoreniami čreva (IBD) na imunosupresívnej liečbe je kontraindikované podanie živých oslabených vakcín (žltá zimnica, BCG, cholera, živá týfusová vakcína). Podanie inaktivovaných vakcín (vírus japonskej encefalitídy, týfus, meningokok, chrípka, poliomyelitída) je bez obmedzenia. Pacientom sa však odporúča vyhnúť sa podľa možnosti cestovaniu do endemických oblastí s vysokým rizikom nákazy.

(Podľa knihy MUDr. Ivety Čiernej a kol.: Crohnova choroba a ulcerózna kolitída u detí a adolescentov)

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #črevá #Crohnova choroba #ulcerózna kolitída #MUDr. Iveta Čierna