Bradavice: Ako sa zbaviť výrastkov na koži

Je to zdravotný aj estetický problém, ktorý spôsobujú vírusy. Bradavice patria medzi kožné ochorenia, pri ktorých na koži a slizniciach vznikajú nezhubné novotvary rôznej veľkosti, tvaru i farby.

03.10.2015 06:00
lastovičník Foto:
Lastovičník.
debata (2)

Bradavicami sa môže nakaziť ktokoľvek, najčastejšie však postihuje deti a mladých ľudí, ale i ľudí s oslabeným imunitným systémom. Darí sa im najmä v teplom a vlhkom prostredí, preto sa na tele vyskytujú najmä na miestach so zvýšenou potivosťou. Do nechceného kontaktu s nimi možno prísť na kúpaliskách, v bazénoch či saunách. Častým zdrojom infekcie sú aj rodinní príslušníci s bradavicami alebo deti v kolektíve. Ak je človek oslabený, a teda náchylný na infekciu vírusom a má na koži malú ranku, vírus sa v nej rýchlo usadí.

,,Bradavice sú vírusové ochorenie. Nakaziť sa môžeme od iného človeka alebo prostredníctvom kontaminovaných predmetov. U infikovaných ľudí je častý prenos infekcie na iné miesto na tele, tzv. autoinokulácia," vysvetľuje dermatologička MUDr. Lucia Filová z kliniky Dermarevolta v bratislavských Jarovciach. „Najčastejšou formou bradavíc sú tzv. Verrucae vulgares, ktoré sa väčšinou vyskytujú na rukách. Časté sú aj bradavice na chodidlách Verrucae plantares.“ Bradavice sú špecifické v tom, že môžu nielen vzniknúť, ale aj zaniknúť spontánne.

Podľa odborníčky liečba závisí od viacerých faktorov, akými sú vek, rozsah či lokalizácia ochorenia, typ bradavíc. „Lokálna liečba, ktorú pacient aplikuje doma sám, spočíva v nanášaní keratolytických prostriedkov. V ambulancii dermatológa je zlatým štandardom kryoterapia tekutým dusíkom,“ pokračuje kožná lekárka. „Niektoré typy bradavíc je zas možné odstrániť laserom alebo elektrokauterom. Pri liečbe plantárnych verúk alebo kondylómov je možnosťou liečby podofylín vo forme krému, ktorý zastavuje bunkové delenie. Terapia bradavíc je často zdĺhavá a vyžaduje zodpovednú spoluprácu pacienta.“

Možná liečba bradavíc

  • Keratolytická liečba. Ide o pôsobenie koncentrovanej kyseliny salicylovej alebo kombinácie (kyselina mliečna, kyselina salicylová) priamo na bradavicu. Roztok alebo masť sa aplikuje niekoľko dní a bradavica následne odpadne, alebo sa odstráni skalpelom v ambulancii lekára.
  • Liečba zmrazením. Najrozšírenejšia metóda odstraňovania bradavíc. Zmrazenie tekutým dusíkom sa robí v ambulancii dermatológa. Niekedy je potrebné zákrok opakovať. Bradavica po zmrazení sama odpadne asi do 10 dní. Po zmrazení sa môže na povrchu kože vytvoriť pľuzgier, ktorý sa niekoľko dní hojí.
  • Domáca liečba zmrazením. Na domáce zmrazenie bradavíc sa používa aplikácia dimetyléteru a propánu priamo na bradavicu, ktorá po okamžitom zmrazení sama odpadne za 10 až 14 dní.
  • Chirurgická a elektrolytická liečba. Je to chirurgické odstránenie bradavíc, ktoré sa volí po zlyhaní iných, menej invazívnych metód. Realizuje sa v chirurgickej ambulancii pri lokálnej anestézii.
  • Vyškrabnutie ostrou lyžičkou. Táto liečba sa používa pri moluskoch, robí sa v ambulancii dermatológa pri miestnom znecitlivení.
  • Ľudová liečba. Najčastejšie sa používa rastlina s názvom lastovičník, ktorého mlieko sa natiera priamo na bradavicu. Používa sa aj šťava z citróna, ocot, šťava zo stonky púpavy lekárskej, cibule, cesnaku, rozdrvený cesnak a podobne.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #koza #bradavica #pokožka #lastovičník