V slzách je viac céčka ako v krvi

Pod názvom vitamín C je kyselina askorbová pravdepodobne najznámejším vitamínom. Spája sa s prevenciou a s liečbou príznakov bežnej nádchy či chrípky. Keďže je rozpustný vo vode a jeho prebytok sa z tela rýchlo vyplavuje, musí sa stále dopĺňať potravou.

06.11.2015 06:00
ovocie, vitamíny, výživa Foto:
Človek musí vitamín C prijímať v potrave.
debata (2)

Ľudské bytosti sú jedným len z troch druhov cicavcov, ktoré si nedokážu vyprodukovať svoju vlastnú zásobu vitamínu C. Takmer všetky zvieratá si totiž túto imunitnú látku vytvárajú v rámci látkovej premeny samy. Preto takmer nikdy neprechladnú. Ak je v noci líška v snehovej metelici dlhé hodiny na love, vytvorí jej telo z glukózy toľko vitamínu C, koľko práve potrebuje. My však musíme vitamín C prijímať v potrave. Vitamín C je nesmierne citlivý na skladovanie, var aj svetlo. Jeho rozklad urýchľujú aj enzýmy a stopy kovov z kuchynského náradia a nádob.

Čím sú zviera alebo človek aktívnejší, tým viac látky potrebujú. Potrebná dávka sa zvyšuje pod vplyvom stresu, nebezpečenstva infekcie a pri strave bohatej na bielkoviny. Vyššiu spotrebu "céčka“ majú aj fajčiari a ľudia pracujúci v prostredí znečistenom škodlivinami. Každá cigareta vás ukráti až o 30 mg C vitamínu a medzi jeho najväčších požieračov patria aj citové výbuchy. Vitamín C totiž podporuje adrenalínovú funkciu, ktorá je dôležitá, aby telo mohlo zvládnuť akýkoľvek stres.

Je cenný antioxidant, ktorý pomáha bojovať proti voľným radikálom. „Céčko“ zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu. Kolagén je látka, ktorá sa nachádza prakticky všade v organizme a predovšetkým je jej veľa vo vláknach spojivových tkanív. Ide o pružný vláknitý proteín v koži, ale aj v cievach, kostiach, zuboch, chrupavkách, šľachách či vo väzive. V strede čerstvej rany sa vždy zhromaždí veľa vitamínu C, ktorý podporuje jej hojenie. Súvisí to práve so spomínanou tvorbou nového väzivového tkaniva z kolagénu. Kyselina askorbová spevňuje aj naše cievne steny. Vedeli ste, že slzy obsahujú 30– až 50-krát viac vitamínu C ako krv? Väčšiu koncentráciu tejto imunitnej látky ako šošovka má len nervový systém a kôra nadobličiek.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #vitamín C #slzy