Alergia na brezu? Pozor aj na zeler!

Pri alergii na brezu môžete mať problém s lieskovými orieškami či zelerom. Palinoví alergici zas precitlivene reagujú na niektoré koreniny. Peľ ambrózie sa nemá v láske s melónom. Hovorí sa tomu skrížená alergia. Nestačí, že trpíte sennou nádchou, niekedy sa k tomu pridá nežiaduca reakcia na zdanlivo odlišný, avšak chemicky príbuzný alergén.

08.04.2016 06:00
breza Foto:
"Breza je môj najsilnejší alergén, popri iných peľoch mi spôsobuje v období kvitnutia najviac problémov," sťažuje si Katka, ktorej počas kvitnutia drevín trpia najviac oči.
debata

Môže ísť o kombinácie medzi peľovými alergénmi navzájom, medzi peľom a potravinami, medzi potravinami, zvieratami a podobne. Odborne sa tomu hovorí skrížená alergia. Ide o neprimeranú reakciu nielen na alergén, ktorý vyvolal pôvodnú senzibilizáciu (precitlivenosť), ale aj na alergén, ktorý je chemicky podobný. Chemicky podobných alergénov je v prostredí veľmi veľa, hoci na prvý pohľad sa nám príbuzné nezdajú. Hovorí sa im panalergény.

Podľa odhadov trpí skríženou alergiou okolo 10–50 % alergikov, záleží na type alergie. Veľmi častý je napríklad syndróm jablko-zeler-lieskový orech u brezových alergikov. „Breza je môj najsilnejší alergén, popri iných peľoch mi spôsobuje v období kvitnutia najviac problémov,“ sťažuje si Katka, ktorej počas kvitnutia drevín trpia najviac oči. „Nikdy som si neuvedomovala, že by som mohla byť alergická aj na nejakú potravinu, kým som sa po veľmi dlhom čase na návšteve u kamaráta neponúkla lieskovými orieškami z misy na stole. Do niekoľkých minút sa mi na jazyku vyhodil pupák, akoby afta a začala som kašľať. Spočiatku som vôbec nechápala, z čoho ma tak dusí. Dnes už viem, že mám skríženú alergiu a jesť lieskovce ani surový zeler neskúšam. Nanajvýš slepačiu polievku, v ktorej sa zeler vyvarí.“

Napríklad alergici na kravské mlieko sú až v 95 % alergickí aj na iné druhy mlieka – kozie či ovčie. Alergici na lieskové oriešky majú často problémy aj s vlašskými, kešu, pistáciami, paraorechmi, makadamovými orieškami a podobne. Alergici na krevety nemôžu ani iné kôrovce a mäkkýše a na dovolenke pri mori si veľmi neužijú, pretože langusty, kalamáre, chobotnice či ustrice sú pre nich tabu.

Zaujímavé je, že alergia na mačku sa niekedy spája aj s neznášanlivosťou bravčového mäsa, pravdepodobnosť je však len do 5 %. Latexoví alergici však až v 35 % nemôžu jesť kivi, banán, avokádo, gaštany, mango, papáju, hovorí sa tomu dokonca latex fruit syndróm (fruit znamená po anglicky ovocie). A tak by sa dalo pokračovať. Keďže alergiu už má každý tretí Slovák a ich prejavmi nečakane trpia aj ľudia vo vyššom veku, ktorí po celý život nijaké problémy tohto druhu nemali, je dobré vedieť, ktoré druhy alergií sa môžu krížiť. Ak vám teda robí problémy napríklad sezam, potom mak, slnečnicu, orechy a strukoviny konzumujte len veľmi opatrne. A pri alergii na ambróziu nepite kamilkový čaj! Hapčí!

Najčastejšie skrížené alergie medzi peľom

  • BREZA: lieska, jelša, hrab, dub, buk, gaštan, zriedkavejšie trávy a niektoré byliny
  • TRÁVY: len príbuzné trávy z čeľade lipnicovitých (napr. timotejka, mätonoh), kam však patria aj najznámejšie obilniny (pšenica, raž, ovos, jačmeň, kukurica)
  • AMBRÓZIA: echinacea, slnečnica, palina, púpava, ibištek a harmanček
  • PALINA: ambrózia, slnečnica, harmanček

Skrížené alergie medzi peľom a potravinami

  • BREZA: malvice (jablko, hruška), kôstkovice (broskyňa, nektárinka, čerešňa, slivka, marhuľa), kivi, koreňová zelenina (mrkva, zeler, petržlen, zemiaky), lieskový orech, vlašský orech a arašidy, tento syndróm sa často nazýva syndróm jablko-zeler-lieskový orech.
  • TRÁVY: pšenica – múka a iné obilné múky, zriedkavejšie paradajka
  • AMBRÓZIA: banán, vodový, medový aj ananásový melón, kamilkový čaj
  • PALINA: zeler, mrkva, petržlen, koreniny (fenikel, rasca, kôpor, aníz, ligurček)
  • FIKUS: figy, kivi, ananás, banán, avokádo a iné
Zdroj: STALERGENES

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #zeler #alergény #breza #senná nádcha