Hnačka: Čo jesť, čo nejesť a kedy s ňou k lekárovi

Prečo dochádza k hnačke? Existuje mnoho dôvodov! Aby sme ju mohli liečiť, musíme poznať príčinu.

18.04.2016 06:00
banán, draslík Foto:
Banány sa pri hnačke odporúčajú. To sa o kolových nápojoch tvrdiť jednoznačne nedá.
debata (1)

O hnačke hovoríme, ak máme stolicu viac ako trikrát denne a jej konzistencia je vodnatá a mäkká. Prichádza nečakane a môžu ju sprevádzať bolestivé kŕče v bruchu. K ďalším sprievodným príznakom patrí únava a fyzické vyčerpanie v dôsledku vysokej straty tekutín. Medzi bežné príznaky hnačky sa ráta tiež plynatosť, nevoľnosť, ale aj zvýšená teplota.

Napätie v črevách spôsobuje…

Ľudia, ktorí trpia akútnymi hnačkami, sa zotavia do dvoch týždňov. Spúšťačom týchto akútnych hnačiek môžu byť v prvom rade bakteriálne jedy obsiahnuté v nevhodných potravinách – môžu spôsobiť otravu. Infekciu, ktorá spôsobí zápal, môžeme „lapiť“ aj vo vzdialených krajinách. Hnačku však môžu spôsobiť aj lieky, ktoré zle znášame a privedú gastrointestinálnu flóru do nerovnováhy.

Čo zaberá?

Čučoriedkový čaj
Čučoriedky sú protizápalové, pretože obsahujú triesloviny, ktoré upokojujú črevnú mikroflóru.

Mrkvová polievka
Keďže mrkva obsahuje veľa vlákniny, jedná sa v tomto prípade o dobrý domáci prostriedok proti hnačke. Smotane sa treba vyhnúť.

Banány
Počas hnačky stráca organizmus draslík. Roztlačené banány môžu tieto straty vhodne doplniť.

Teplo
Ak hnačky sprevádzajú aj brušné kŕče, vhodný je termofor. Síce teplo proti vírom a baktériám nezaberie, zmierni aspoň brušné kŕče.

Dôležitý je vysoký príjem tekutín a beztuková strava, aby sme črevá zbytočne nepreťažovali. Napriek tomu, že sa kolové nápoje často používajú ako výborný prostriedok proti hnačke, pozor na ne, vysoký obsah cukru môže hnačku v niektorých prípadoch ešte zhoršiť. Avšak slané tyčinky sa konzumovať v malých množstvách smú, majú nízky obsah tuku.

Kedy k doktorovi?

Akútnu hnačku bez vážnejších sprievodných príznakov netreba konzultovať s lekárom, lieči sa obvykle doma. Ak sa však jedná o silnú hnačku spojenú napríklad s horúčkou a krvavou stolicou, návšteva lekára sa určite odporúča.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hnačka #otrava #únava #stolica #mrkva #horúčka #črevo #plynatosť