Ako nezažiť prehánky na dovolenke

Hnačka je často len reakciou organizmu na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov, na stres spojený s cestovaním. Tomu sa dá nie vždy predísť, hoci pomôcť môže užívanie probiotík. Vážnejšej hnačke z infekčných príčin sa dá predísť prísnym dodržiavaním preventívnych opatrení. A nejde len o pitie zdravotne neškodnej vody.

29.07.2016 06:00
hnačka, dovolenka Foto:
Vážnejšej hnačke z infekčných príčin sa dá predísť prísnym dodržiavaním preventívnych opatrení
debata

Vo väčšine krajín subtropického a tropického klimatického pásma sa neodporúča piť neupravenú vodu z vodovodu. Ani intenzívna chlórová chuť či zápach chlóru neznamenajú, že voda je neškodná. Cysty niektorých druhov črevných parazitov sú odolné aj voči vysokým koncentráciám chlóru a eliminovať ich je možné len s použitím filtrov alebo varom. Káva a čaj sa vo väčšine prípadov považujú za bezpečné, vo veľmi rizikových oblastiach (kam však väčšina bežných dovolenkárov nejde, napr. India) sa odporúča použiť aj na ich prípravu prevarenú alebo balenú vodu.

S týmito príznakmi k lekárovi!

  1. hnačka trvajúca viac ako dva dni, pričom ju sprevádza horúčka (nad 38,5 stupňa Celzia)
  2. silné kŕče v bruchu
  3. vyrážky a fľaky na koži
  4. zožltnutie očných bielok a pokožky
  5. výskyt krvi, hnisu alebo slizu v stolici
  6. závažné oslabenie organizmu, nemožnosť dostatočného príjmu tekutín pre úporné vracanie

Najmä v exotických krajinách je vhodné mať sa na pozore aj v reštauráciách. Odporúča sa objednať si celú fľašu vody a čašník by ju mal otvoriť pred vašimi očami. Sú známe prípady, keď obsluha v reštaurácii či kaviarni doplnila v honbe za ziskom do fľaše „závadnú“ vodu z vodovodu. Niekedy je vhodným riešením uprednostniť okysličený nápoj. Je totiž nielenže ťažšie ho sfalšovať, ale kyslé prostredie, ktoré vytvára oxid uhličitý, sťažuje prežívanie niektorých choroboplodných zárodkov, napríklad pôvodcu cholery. Odborníci na cestovateľskú medicínu neodporúčajú pitie obľúbených čerstvých ovocných štiav pripravených pouličnými predavačmi, ktoré sú v ázijských krajinách veľmi lacné. Ak už máte chuť na džús, lepšie je kúpiť si ho v tomto prípade naozaj v hygienických podmienkach supermarketu – v uzatvorenej plechovke, vo fľaši či v tetrapaku.

Aj tu však treba byť opatrný. Fľaše a plechovky sa často chladia vo vode z potoka či jazera, preto si pred otvorením plechovku či fľašu dosucha vyutierajte, prípadne dezinfekčnými vlhkými hygienickými vreckovkami utrite miesto, kde sa plechovky dotknete ústami. Zaujímavé je, že mnohí ľudia, najmä ak pijú z fľaše viacerí, v dobrom úmysle po sebe utrú hrdlo fľaše dlaňou. Na rukách máme počas cestovania obrovské množstvo baktérií! Ak už nič iné nie je poruke, je omnoho hygienickejšie utrieť takúto „kolujúcu fľašu“ do trička.

O ľade v nápojoch sa azda netreba špeciálne zmieňovať. Ľadový nápoj nielenže „obarí“ žalúdok (už len takéto prudké zníženie teploty môže spôsobiť hnačku), ale samotný ľad vôbec nemusí byť vyrobený zo zdravotne neškodnej vody. A nepomôže ani fakt, ak sa ľad nachádza v alkoholickom nápoji, na to je koncentrácia alkoholu obyčajne príliš nízka. Príjemným spestrením jedálneho lístka na dovolenke je konzumácia ovocia. Vhodné sú predovšetkým citrusové plody, pretože kyslým prostredím bránia prežívaniu mnohých mikroorganizmov. Všeobecne sa odporúča konzumácia tých druhov ovocia, ktoré môžeme pred použitím ošúpať (pomaranč, banán, melón, ananás, mango, kivi atď.). Neodporúča sa jesť nezrelé, ale ani prezreté ovocie (nahnitý ananás môže dokonca u niekoho vyvolať alergickú reakciu). Na druhej strane – veľmi je odporúčané mlieko z kokosových orechov (zelených aj oranžových king coconut). Má priaznivý účinok na tráviace ústrojenstvo, obsahuje hroznový cukor a draslík, preto sa môže použiť aj ako náhrada tekutín počas samotnej hnačky. Platí však, že predavač by mal orech preseknúť pred očami zákazníka a slamku je vhodné mať vlastnú – alebo „kokosák“ vypiť bez jej použitia. Blahodarný vplyv na trávenie má aj papája (obsahuje enzým papajín), oproti tomu mango má mierne preháňavý účinok.

Dva druhy hnačky podľa príčiny

1.Infekčná: Môže byť vyvolaná vírusmi (napr. rotavírusy, adenovírusy), baktériami a ich toxínmi (salmonela, E-coli, šigely), plesňami (kandida) alebo parazitmi (najčastejšie z exotickej dovolenky – Giardia lamblia, Entamoeba histolyca). Prejavuje sa náhlym začiatkom, niekedy s horúčkou, nevoľnosťou, vracaním, neskôr sa pridávajú bolesti brucha. Stolica môže byť spočiatku kašovitá, neskôr sa mení na vodnatú, niekedy s prímesou hlienu a krvi. Vírusové hnačkové ochorenia sa nesprávne nazývajú aj " žalúdočné chrípky", pretože prvým príznakom je vracanie, ktoré predchádza hnačkám. Ochorenia však nie sú spôsobené vírusom chrípky a, samozrejme, nie je infikovaný ani žalúdok.

2. Neinfekčná: Sem patrí napríklad potravinová alergia, intolerancia laktózy, diétna chyba, otrava jedlom (aj hubami), nežiaduci účinok podávaných liečiv (napr. antibiotík, chemoterapie), psychicky podmienená hnačka (stres, úzkosť), náhla brušná príhoda (akútny zápal slepého čreva, črevná nepriechodnosť), zápalové črevné ochorenia (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), nádory čreva.

Veľmi riziková je listová zelenina. Vzhľadom na jej tvar je takmer nemožné zabezpečiť jej úplnú očistu od mikróbov, takže v surovom stave v podobe šalátov sa v exotických krajinách vôbec neodporúča. Jedzte ju jedine tepelne upravenú! Pri morských živočíchoch a rybách platí, že by ste si ich mali vybrať čerstvé (uložené na ľade vo výkladoch mnohých reštaurácií) a následne počkať na dostatočnú tepelnú úpravu. V prípade rýb a morských živočíchov sa rozhodne neodporúča jesť niečo, čo je vopred navarené. Riziková je aj konzumácia mäsa (napríklad nedostatočne prepečeného bifteku), mliečnych výrobkov (ak nie sú pasterizované zo supermarketu) a špeciálne treba poukázať na náplne a krémy cukrárenských výrobkov (čo bývalo vždy pokušenie pre turistov v egyptských a tuniských hoteloch). Mnohí sa, naopak, boja hnačky z kyslého mlieka či zákvasu (napr. v Indii lassí, v Turecku jogurtový nápoj ayran) – práve tie sú z hľadiska možného ohrozenia zdravia menej nebezpečné, lebo obsahujú probiotické kultúry, a kyslé prostredie bráni prežívaniu mnohých mikroorganizmov.

Odborníci neradi hovoria o „dezinfekcii alkoholom“. Príčina je prostá – turisti na dovolenke nepoznajú mieru. Jeden zdravotný kalíšok kvalitne vypáleného alkoholu (prineseného z domu) ráno a večer však nemusí byť na škodu. Príliš veľa alkoholu, naopak, organizmus oslabí a môže prehnať „zhora“ i „zdola“.

Skupiny liekov proti hnačke

  • Antiperistaltické lieky: Spôsobujú útlm pohybu čriev. Nie sú vhodné na infekčné hnačky a ich nasadenie je vhodné krátkodobo, napríklad pri ceste autobusom alebo vlakom bez dostupnej toalety.
  • Črevné antiseptiká: Sú to lieky, ktoré potláčajú aktivitu choroboplodných baktérií v tráviacom trakte. Patrí sem Endiex (nifuroxazid). Mnohí dovolenkári, ktorí si v Egypte alebo Tunise zháňajú miestny Antinal, pretože počuli, že im najlepšie zaúčinkuje proti tamojšiemu vyvolávateľovi hnačky, nevedia, že Antinal (iné názvy Ercefuryl, Drotazide, Diax) má tú istú účinnú látku nifuroxazid ako kapsuly Endiexu. „Má lokálny účinok len v tráviacom systéme, nenarúša črevnú mikroflóru a nebol zistený vznik bakteriálnej tolerancie ani rezistencie,“ tvrdí odborník na cestovateľskú medicínu doc. MUDr. Rastislav Maďar z Ostravy.
  • Adsorbenciá: Lieky, ktoré na seba viažu škodliviny priamo v čreve. Patrí sem napríklad aktívne uhlie alebo prírodný íl.
  • Voľnopredajné preparáty na obnovu črevnej flóry: obsahujú probiotické mikroorganizmy. Patria sem voľnopredajné lieky aj doplnky výživy s obsahom prospešných kultúr mliečnych baktérií v prášku, kapsulách i kvapkách. Slúžia ako prevencia hnačky aj podporná liečba. Živé bakteriálne kultúry majú tú výhodu, že ich možno užívať prakticky bez obmedzenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #hnačka #zdravie #prevencia #strava