Poradňa: Infikovaných HIV stále pribúda

Infekcia HIV sa šíri pandemicky. Za viac ako 30 rokov postihla 60 miliónov osôb a skoro u polovice bola smrteľná.

12.08.2016 06:00
debata

Podľa štatistík UNAIDS (The Joint United Nations Programme on HIV and AIDS) sa na svete každých 6 sekúnd nakazí vírusom HIV jeden človek. V súčasnosti je na Slovensku diagnostikovaných s vírusom HIV vyše 800 a v Českej republike viac ako 2 600 ľudí. Ich počet neustále narastá. Infekciu HIV spôsobuje vírus ľudskej imunodeficiencie a vedie k deštrukcii imunity. Konečným dôsledkom je AIDS – syndróm získanej imunodeficiencie.

Vírus sa v organizme šíri veľmi rýchlo, už po niekoľkých hodinách môže dôjsť k prenosu na ďalších partnerov. Počas niekoľkých dní po nákaze sa vírus masívne šíri v organizme a pravdepodobnosť prenosu je veľmi vysoká. Pre prevenciu šírenia infekcie je dôležitá včasná diagnostika a aktívne vyhľadávanie možných pozitívnych osôb. Infekcia HIV môže prebiehať bezpríznakovo aj niekoľko rokov. Prvé príznaky akútnej infekcie sa nemusia vyskytovať vždy a sú nešpecifické – chrípkové, gastrointestinálne, uzlinové, kožné a iné. Hlavným spôsobom šírenia HIV je stále nechránený sexuálny styk. Nákaza inou pohlavne prenosnou chorobou riziko infekcie HIV výrazne zvyšuje. Riziko krvného prenosu je zvýšené pri užívaní drog, spoločnom používaní striekačiek, ihiel a roztokov na drogy. Nízke riziko predstavuje používanie zubných kefiek, žiletiek. V rozvojových krajinách je vysoké riziko získania infekcie pri úrazoch a operáciách počas dovolenky, najmä po podaní transfúzie.

V súčasnosti možno včasnou, vhodne indikovanou a účinnou liečbou predĺžiť život pacienta a zlepšiť jeho kvalitu. Dĺžka života pacientov s HIV je už dnes porovnateľná s dĺžkou života zdravej populácie. Kým v minulosti pozostávala liečba z veľkého počtu tabliet, v súčasnosti sa preferuje liečba pomocou 1 tablety, čo významne zvyšuje kvalitu života pacienta.

doc. MUDr. Katarína Šimeková, PhD.
Centrum pre dispenzarizáciu a liečbu HIV pozitívnych osôb Kliniky infektológie a cestovnej medicíny JLF UK a UN Martin

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #AIDS #pohlavné choroby #infekčné choroby