Piesok medzi zubami? Pieskovanie zubov!

Piesok medzi zubami si mnohí pamätáme z dovolenky na pláži, pieskovanie zubov je však niečo iné. Tak ako je píling pokožky známa vec, zubný píling už taký populárny nie je. Pravidelní návštevníci dentálnej hygieny však vedia, že dentálna hygienička im vždy na záver robí pieskovanie, tzv. air flow.

14.08.2016 06:00
zuby, zubár, zubná hygiena, stomatológ,... Foto:
Len precíznou prácou odborne vzdelaného hygienika je povrch zuba hladký, vďaka čomu sa na ňom zachytí oveľa menej nebezpečných baktérií.
debata

Pieskovanie odstraňuje nečistoty z povrchu zuba a povlak z parodontálneho vačku. „Bielenie zubov je chemický proces, počas ktorého sa pôsobením peroxidu vodíka v kryštálovej mriežke skloviny zosvetľuje vnútorná farba zuba. Ide o mechanické čistenie povrchu zuba, výsledkom čoho je odstránenie pigmentových škvŕn. V niektorých prípadoch sú zuby po zákroku belšie,“ vysvetľuje doc. MUDr. Eva Kovaľová, PhD., odborná garantka Dentálnej hygieny v Eurovea z Prešovskej univerzity v Prešove.

„Len precíznou prácou odborne vzdelaného hygienika je povrch zuba hladký, vďaka čomu sa na ňom zachytí oveľa menej nebezpečných baktérií. Navyše pri parodontitíde ide nielen o estetický, ale už aj o preventívny výkon. Hladký povrch zuba totiž zabraňuje vzniku opakovaného zápalu, čím sa chráni alveolárna kosť, v ktorej je zub ukotvený,“ objasňuje Bc. Renáta Gumanová, dentálna hygienička z Dentálnej hygieny v Eurovea.

Pieskovanie sa robí tak, že pomocou špeciálnej dýzy, vzduchu a prúdu vody sa na povrch zuba aplikuje špeciálny prášok. Keďže jednotlivé prášky sa líšia hrúbkou zŕn, ideálny pre potreby pacienta vyberie dentálny hygienik. „Odborne vzdelaný dentálny hygienik vie vybrať správnu hrúbku zŕn. Odporúčam skutočného profesionála, keďže pri poškodenej sklovine môže nesprávny výber prášku spôsobiť viac škody ako osohu,“ upozorňuje doc. MUDr. Eva Kovaľová, PhD. Pacient si zas môže zvoliť príchute.

„Ideálne je, ak air flow podstúpite pravidelne, a to dva- až štyrikrát ročne. Pacientom, ktorých trápi parodontitída, odporúčame pieskovanie absolvovať každé tri mesiace, keďže sa zakaždým minimalizuje riziko nepríjemného zápalu,“ odporúča Bc. Renáta Gumanová. S nepríjemnými pigmentmi a škvrnami na povrchu zubov zápasia najmä milovníci kávy, vína, čajov či fajčiari. „Práve oni by mali air flow vyhľadávať častejšie. Pieskovanie je však efektívne vtedy, ak sa vykoná na záver dôkladnej dentálnej hygieny po odstránení nebezpečného zubného kameňa," dodáva odborníčka.

Dôležité je po pieskovaní približne na dve hodiny vynechať nápoje alebo jedlá obsahujúce pigmenty. Napríklad červené víno, kečup, čučoriedky, cviklu, kávu, čaj, kolu alebo džús. Vyvarovať sa treba kyslých, citrusových nápojov a ovocia.

A aspoň tie dve hodiny vydržať a nefajčiť!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #dentálna hygienička #zubná hygiena #starostlivosť o zuby #pieskovanie zubov