Infekcie močových ciest u mužov sú zakaždým komplikované

Infekcie močových ciest majú sezónu práve v lete, v tomto ročnom období sa vyskytujú obzvlášť často.

22.08.2016 06:00
brusnice, zápal močových ciest Foto:
Brusnice pri zápaloch pomáhajú.
debata

Ženské bývajú neškodné

Zápal močového mechúra patrí k najčastejším príčinám, prečo ženy vyhľadajú obvodného lekára, urológa či gynekológa. Dobrou správou je, že tieto zápaly sú častokrát neškodné. Stáva sa, že lekár nájde nález v moči, s tým, že pacientka si nič nevšimla. Ale pozor, to, že je infekcia neškodná, musí lekár potvrdiť. Komplikácie ako sú retencia moču, spätný tok moču do obličiek, ochorenia obličiek, metabolické poruchy alebo zlyhania imunity je v takýchto prípadoch nutné vylúčiť.

Čím mladšia je pacientka, tým intenzívnejšie sú príznaky (pálenie pri močení, časté močenie či bolesť a kŕče v oblasti močového mechúra). V moči sa môže nachádzať aj krv, v takom prípade hovoríme o cystitíte (infekcia močového mechúra), ktorá však zvyčajne prebieha bez zvýšenej telesnej teploty.

Ženy majú v tomto smere nevýhodu pre dĺžku močovej trubice, ktorá je krátka (meria asi štyri centimetre). Tiež majú tendenciu piť málo tekutín. Ak preto dlhší čas nemočia, prejdú baktérie do močového mechúra. Tam sa môžu v sliznici močového mechúra pokojne usadiť a začať svoju prácu.

Rozvoj infekcie podporujú rôzne ďalšie faktory. Patrí sem psychický stres, nedostatok spánku, dlhé cesty, strach pred znečistenými toaletami. Aj vírusové infekcie môžu imunitný systém oslabiť tak, že sa baktérie môžu množiť a spôsobovať ochorenia.

Mužské sú zakaždým komplikované

Infekcie močových ciest u mužov sú na rozdiel od ženských zakaždým komplikované. Aj tu hrá dôležitú rolu anatómia. Močová rúra je oveľa dlhšia a stočená, má asi 12–25 centimetrov a infekcie postihujú takmer vždy celý systém. Patrí sem prostata, semenníky, močovody a v tých najhorších prípadoch i samotné obličky.

Mladší muži ochorejú skôr po dlhom prechladnutí (pri plávaní alebo silnom vetre), alebo v rámci sexuálne prenosných chorôb. Zápaly močových ciest vznikajú častejšie u starších mužov, ktorý trpia zväčšením prostaty. Na rozdiel od žien sa mužské infekcie močového traktu liečia bez výnimky antibiotikami.

Najlacnejší a najjednoduchší spôsob, ako infekciám zabrániť, je piť dostatok tekutín. Močové cesty sa vďaka pitiu neustále preplachujú, baktérie nemajú šancu. Farba moču je dôležitým signálom, mala by byť svetlá a nie tmavá.

Vyprázdniť močový mechúr sa odporúča aj po každom pohlavnom styku. Obyčajné mydlo a čistá voda sú k pokožke šetrnejšie ako dezinfekčné či intímne spreje. Pri opakovaných zápaloch močových ciest je dôležité nielen veľa piť, ale okysľovať moč. Túto schopnosť majú napríklad brusnice, ríbezle alebo zriedený jablkový ocot.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #moč #močové cesty #obličky #mechúr #baktérie #cystitída #infekčné choroby