Nepoznáte svoju krvnú skupinu?

V rámci jedného z prvých vyšetrení pred odberom krvi za účelom darcovstva sa ju dozviete! Najvzácnejšia je na Slovensku AB Rh negatív. Má ju len 1,2 % ľudí. Darca musí mať minimálne 50 kg, vek 18 - 60 rokov a v danej chvíli musí byť zdravý.

21.08.2016 10:24
debata
Medaila MUDr. Jána Kňazovického.
medaila, Ján Kňazovický Medaila MUDr. Jána Kňazovického.

Ocenení v rokoch 1960 – 2015

Pri príležitosti 12. ročníka Svetového dňa darcov krvi sa vždy odovzdávajú medaily pravidelným darcom krvi. Odberové pracoviská navštívilo počas tohto dňa otvorených dverí takmer 1 170 ľudí a krv darovalo 849. Oceňovanie Janského a Kňazovického plaketami je európskou raritou, ktorá sa koná len v SR a ČR. Červený kríž tak robí od roku 1960. Ide o poďakovanie pre dobrovoľných darcov krvi, ktorí tak robia bez nároku na odmenu. Od 60. rokov bolo takto ocenených spolu 311 704 darcov krvi.

Koľko odberov musíš absolvovať, aby si dostal plaketu?
Plakety prof. MUDr. J. Janského počet odberov počet ocenených
Bronzová 10 odberov krvi 176 303
Strieborná 20 odberov krvi 93 414
Zlatá ženy 30, muži 40 odberov krvi 36 749
Diamantová ženy 60, muži 80 odberov krvi 4 162
Medaila MUDr. J. Kňazovického ženy 80, muži 100 odberov krvi 1 076

Pred darovaním krvi nehladujte

Na samotné darovanie krvi sa pripravte. Darca by mal byť oddýchnutý (nie je napríklad vhodné prísť darovať krv po nočnej službe), už 24 hodín pred odberom treba zvýšiť príjem tekutín, tesne pred odberom sa odporúča prijať aspoň 500 ml a nebyť hladný. Čierna káva je povolená. Večer pred darovaním a ráno v deň darovania krvi treba vylúčiť potraviny s vysokým obsahom tuku. Najmenej 12 hodín pred odberom si treba odriecť cigarety a alkoholické nápoje. Deň pred odberom je vhodné nevystavovať sa veľkej psychickej alebo fyzickej námahe. Ženy by nemali darovať krv počas menštruácie, tesne pred ňou alebo po nej.

Kto bol Karl Landsteiner

Po tomto rakúskom biológovi a lekárovi, nositeľovi Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu, je dokonca pomenovaný kráter na privrátenej strane Mesiaca. V deň jeho narodenia 14. júna sa oslavuje Svetový deň darcov krvi. Landsteiner v roku 1901 objavil tri krvné skupiny (dnešnú A, B a nulu). Sebe a piatim svojim kolegom odobral vzorky krvi a zmiešal ich v podobe tridsiatich rôznych kombinácií. Niektoré sa zmiešali úplne, v prípade iných vznikli zrazeniny podobne ako pri niektorých transfúziách. Tak Landsteiner zistil, že vzorky nie sú rovnaké.

Na červených krvinkách boli „prichytené“ rôzne látky nazývané „antigény“. Zmiešať sa dali iba vzorky s rovnakým antigénom. Krv skupiny A obsahuje antigén A, béčko antigén B, nula neobsahuje nijaký antigén. Český profesor Jan Janský objavil krvné skupiny neskôr, ale na rozdiel od Landsteinera všetky štyri. Krvná skupina AB obsahuje antigény A aj B. U nás sa darcom krvi udeľuje Janského a Kňazovického plaketa. Slovenský lekár Ján Kňazoviský uskutočnil prvú krvnú transfúziu na Slovensku.

Bezradní v poradni

Kto môže darovať krvné doštičky?
Každý darca vo veku 20 – 45 rokov, ktorý aspoň päťkrát dobre zvládol bežné darovanie krvi, má dobré žily a optimálne je, ak býva v blízkosti odberového pracoviska, aby mohol prísť na zavolanie. Darkyne doštičiek môžu byť len po jednom tehotenstve.

Darovanie krvi pri nízkom tlaku
Aj pri dlhodobo nízkom krvnom tlaku, ak nie sú ťažkosti v zmysle závratí, točenia hlavy, slabosti, problémy so stratou vedomia (napr. pri dlhšom státí) – po primeranej hydratácii, čiže aspoň pol litra tekutín pred odberom, možno krv darovať.

Kedy možno darovať krv po užívaní antibiotík?
Štyri týždne po doužívaní antibiotík je možné darovať krv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krv #darcovstvo krvi #seriál Tisíc a jedna kvapka