Trojnásobné meranie tlaku krvi v jednom kroku

Podľa prognózy Svetovej zdravotníckej organizácie počet ľudí s hypertenziou by za 20 rokov mohol prekročiť miliardu. Už dnes je každý štvrtý dospelý obyvateľ sveta postihnutý hypertenziou, ktorá zvyšuje riziko srdcových ochorení, mozgovej mŕtvice až smrti.

27.08.2016 06:00
srdce, infarkt Foto:
Nečakajte až na typické ťažkosti ako nevoľnosť a búšenie srdca. Tie sa prejavia až vtedy, keď tlak vystúpi na extrémne hodnoty.
debata (16)

Alarmujúce údaje prinieslo aj nedávne sledovanie výšky krvného tlaku u obyvateľov Slovenska – vysokým krvným tlakom trpí približne 40 % Slovákov nad 50 rokov. Je to takmer o desať percent viac, ako je celosvetový priemer.

Tlak krvi je jeden z hlavných ukazovateľov nášho zdravotného stavu. Práve preto je veľmi dôležité nielen jeho pravidelné meranie, ale hlavne pravidelné PRESNÉ meranie. Z tohto dôvodu si pri kúpe tlakomera treba všímať nielen jeho funkcie a dizajn, ale zaujímať sa aj o presnosť, s ktorou krvný tlak zaznamenáva. Iba tak možno svoj krvný tlak kontrolovať objektívne.

Domáce meranie tlaku predstavuje dnes na základe klinických štúdií a ambulantnej i klinickej praxe nový zásadný prístup nielen v oblasti diagnostiky, ale aj v oblasti kontroly hypertenzie. Umožňuje upraviť liečebný režim, odhaliť doteraz maskovanú hypertenziu, ale aj známy syndróm bieleho plášťa, ktorý u pacientov vyvoláva stres z pobytu v ambulancii.

Ako si správne vybrať tlakomer?

Podľa Zuzany Hrabákovej, vedúcej bratislavskej lekárne Zelená farmácia, je vhodné používať klinicky testované digitálne tlakomery, ktorých presnosť bola overená podľa protokolov medzinárodných expertných spoločností, napríklad: ESH (Európska spoločnosť pre hypertenziu), BHS (Britská spoločnosť pre hypertenziu), GHS (Nemecká spoločnosť pre hypertenziu), AAMI (Americká asociácia pre vývoj lekárskych prístrojov).

Veľmi presné merania užívateľom poskytujú digitálne tlakomery vybavené unikátnou švajčiarskou technológiou MAM (skratka znamená z angličtiny Microlife Average Mode – počítačovo „spriemerované” meranie). Netreba sa tak sústreďovať na lekármi odporúčaných niekoľko meraní za sebou a prácne rátať priemerné hodnoty krvného tlaku. Trojnásobné meranie zrealizované počas troch minút prostredníctvom jediného kroku spracuje mikroprocesor a výsledkom je priemerná hodnota tlaku krvi pacienta. Túto konečnú hodnotu nameranú MAM technológiou považujú odborníci za najpresnejšiu. Zuzana Hrabáková radí pacientom s vysokým tlakom a so sklonom k arytmii vybrať si tlakomery, ktoré majú okrem funkcie MAM integrovanú aj funkciu PAD (Pulse Arythmic Detection). Tá počas merania krvného tlaku automaticky odhalí srdcovú arytmiu. Upozorňuje na ňu nielen symbol na displeji, ale aj zvukový signál, ktorý pacienta „posiela" k lekárovi.

Zvýšený krvný tlak ako kontrolka

Hodnota krvného tlaku sa uvádza dvoma číslami. Systolický je najvyšší tlak v okamihu, keď dochádza k sťahu srdcového svalu, diastolický je najnižší nameraný tlak medzi dvoma srdcovými sťahmi. Ak má človek vysoký krvný tlak, jeho srdce musí pracovať omnoho usilovnejšie, aby dodalo do tkanív dostatok krvi, a tým aj kyslíka – keďže pracuje proti odporu, ateroskleróze. To ho vyčerpáva, takže následkami vysokého krvného tlaku sú neskôr, možno aj po rokoch nevšímavosti, najmä zväčšené srdce a riziko infarktu myokardu či mozgovej mŕtvice.

Zvýšený krvný tlak je blikajúcou kontrolkou, ktorá naznačuje, že začíname čerpať z rezervy vlastného zdravia a treba začať konať. Nečakajte až na typické ťažkosti ako nevoľnosť a búšenie srdca. Tie sa prejavia až vtedy, keď tlak vystúpi na extrémne hodnoty. Často sa tomu dá zabrániť lepšou životosprávou – stravou i pohybom – a včasnou diagnostikou presným tlakomerom.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #hypertenzia #srdcovo-cievne ochorenia #mozgová mŕtvica