Svetový deň srdca: Ako "nakopnúť" srdce k životu

Náhla kardiálna smrť. V laickom jazyku to znamená, že človek bez predchádzajúcich varovných príznakov odrazu odpadne, srdce mu prestane biť a logicky prestane aj dýchať. Môže to byť športovec, dokonca vrcholový, môže ísť o človeka po prekonanom infarkte, o akúkoľvek osobu v naoko dobrej forme. Leží na zemi, nedýcha, akcia srdca nijaká. Čo urobíte?

29.09.2016 06:00
srdce Foto:
Náhla kardiálna smrť má viac ako 60 % podiel na celkovej úmrtnosti zo srdcovo-cievnych príčin.
debata

Profesor Ján Slezák je čestný prezident Slovenskej ligy srdce srdcu. V minulosti zaúčal v resuscitácii vojakov a policajtov a netušil, že skúsenosti si niekedy osobne potvrdí aj v teréne. Bolo to v Kanade v roku 1993, kam bol pozvaný prednášať a chystal sa na večeru s priateľmi. Medzitým sa vonku strhla silná búrka a rovno pod jeho oknom do topoľa udrel blesk.

„Keď som sa pozrel z okna, uvidel som pod stromom ležať chlapa dole tvárou v kaluži vody. Okamžite som zbehol nadol, a keď som ho obrátil, nevedel som, či je to beloch alebo černoch, taký bol tmavofialový,“ spomína. „Krv mu tiekla z ucha a nosa, samozrejme, nedýchal.“ Lekár ho v lejaku počas zúriacej búrky asi 15–20 minút do príchodu sanitky oživoval dýchaním z úst do úst a masážou srdca. "Občas som mu skúšal pulz a už som si myslel, že to celé nemá význam, keď sa mu na ústach urobila bublina zo slín a nahmatal som mu pulz 30 úderov za minútu.

Skráťme to, profesor Slezák zachránil tomuto mužovi, ktorý bol ešte neskôr tri dni v bezvedomí v nemocnici, život. Neskôr sa mu prišiel poďakovať a priniesol mu ukázať aj obuv, na ktorej mal doslova vytrhnuté špičky. Blesk mu vbehol do tela cez ucho a vyšiel nohami, zhoreli mu chlpy na hrudníku aj na nohách. Ešte roky si neskôr s jeho rodinou písali.

Nie hystéria, nepravidelný rytmus srdca

Toto bol relatívne zriedkavý prípad, keď k zastaveniu srdca u človeka došlo následkom elektrického výboja blesku. Samozrejme, môže ísť aj o kopnutie elektrinou, príčinou môže byť vrodená chyba srdca, o ktorej dotyčný ani nevie, rôzne získané zápalové ochorenia, alkohol, drogy, príčina môže byť podľa doc. MUDr. Jána Lietavu, prezidenta Slovenskej ligy Srdce srdcu, aj traumatická: „Aj úder lopty či puku, keď vletia športovcovi do hrude rýchlosťou 60 km/hod., môže spôsobiť srdcový kolaps. Podobne pri kontaktných športoch ako karate či thajský box.“

V prípade mladého muža, pacienta docenta Lietavu, ktorý sa volá Lukáš Turčina, bolo šťastím, že jeho srdcový problém diagnostikovali skôr, ako uňho došlo k nebodaj náhlej srdcovej smrti. Isté príznaky mal, ale neuvedomoval si, že by mohlo ísť o závažný problém so srdcom. „Dokonca som dvakrát skončil v sanitke. Raz som si musel zavolať RZP-ku na diaľnici, počas šoférovania mi prišlo zle, zastal som v odstavnom pruhu. Bolo to však vyhodnotené ako hyperventilácia, dostal som dávku magnézia a ešte v ten deň som šoféroval domov.“

Kamaráti mu neskôr radili cmúľať cukrík, keďže podobný stav môže spôsobiť aj nízka hladina cukru v krvi, ak je človek hladný (nemusí byť diabetik). V noci sa budil na to, že mu búši srdce a ráno bol nevyspatý. Potom mu počas jedného preventívneho vyšetrenia, v rámci ktorého mu brali aj kvapku krvi z prsta, prišlo opäť nevoľno. Okolie si myslelo – typický hysterický chlap. Doc. Jánovi Lietavovi, ktorý bol náhodou pri tom, sa to nezdalo, pretože akciu srdca mal pomalú, len 50 úderov za minútu.

Holterov prístroj, čo je akési prenosné ekg monitorovanie (trvá najčastejšie 24 hodín), ukázal asystoly, nepravidelný rytmus srdca, počas ktorých vlastne Lukáš mohol strácať vedomie. Stav bol taký vážny, že mu museli voperovať pacemaker, prístroj, ktorý elektrickými impulzmi aktivuje srdcový sval.

Pravdepodobne mu to zachránilo život, pretože je otázne, keby niekde odpadol, či by mu niekto vedel účinne poskytnúť prvú pomoc. Podľa odhadov záchranárov vie totiž účinne poskytnúť prvú pomoc len 5 % Slovákov.

Náhla kardiálna smrť

Má viac ako 60 % podiel na celkovej úmrtnosti zo srdcovo-cievnych príčin. V rozvinutých krajinách teda predstavuje najčastejšiu príčinu smrti v dospelej populácii. Na Slovensku si ročne vyžiada cca 10-tisíc obetí. Medzi najrizikovejšie skupiny patria pacienti po prekonaní infarktu myokardu alebo s chronickým srdcovým zlyhávaním. Syndróm náhlej kardiálnej smrti postihuje štyrikrát častejšie mužov, v najviac postihnutej vekovej kategórii v siedmej dekáde života (sedemdesiatnici) je však prevaha mužov viac ako sedemnásobná. Na vrchole preventívno-terapeutickej pyramídy stojí implantovateľný defibrilátor, ktorý sa stal v boji proti náhlej kardiálnej smrti najefektívnejším nástrojom.

Tento implantovateľný defibrilátor sleduje a upravuje srdcové arytmie. Telo prístroja je vlastne generátor impulzov, pričom do srdca vedú jedna až tri elektródy. Prístroj implantovaný v oblasti hrudníka neustále sleduje elektrickú činnosť srdca a reaguje ihneď, ako zistí poruchy rytmu. Keďže existujú rôzne druhy porúch rytmu srdca, je schopný reagovať rozličnými spôsobmi.

Otázky a odpovede

Čo je to náhla kardiálna smrť?
Človek náhle upadne do bezvedomia, ktoré sa bez rýchleho a účinného zásahu končí smrťou. Nie je to to isté ako srdcový infarkt. Infarkt myokardu je odumreté tkanivo na srdcovom svale následkom jeho nedokrvenia. Ak prirovnávame srdce k domu, náhla srdcová smrť súvisí s poruchou elektriny, srdcový infarkt je zas upchaté potrubie.

Čo je príčinou náhlej kardiálnej smrti?
Medzi najrizikovejšie skupiny ľudí patria pacienti po infarkte myokardu alebo s chronickým srdcovým zlyhávaním. Vedie k nej aj ischemická choroba srdca (ktorej jedným z prejavov je srdcový infarkt). Niekedy takto náhle odpadnú mladí, navonok zdraví ľudia bez predchádzajúcich varovných príznakov (aj vrcholoví športovci, u ktorých je 2,5-násobne vyššie riziko), tu môže byť problémom neodhalená porucha srdcového rytmu, nejaký druh kardiomyopatie – ochorenia vrodené aj získané. K náhlej srdcovej smrti vedie aj dlhodobé nadmerné užívanie alkoholu, drogy, poruchy srdcového rytmu môžu vyvolať aj niektoré lieky.

Jestvujú aspoň nejaké varovné príznaky?
Neprimeraná dýchavičnosť, opakované kolapsy, pocity búšenia srdca, „čierne“ pred očami.

S čím sa náhla kardiálna smrť spája?
Srdce začne fibrilovať, to znamená, že srdcové komory sa začnú akoby chaoticky chvieť a srdcový sval prakticky nepracuje. Cirkulácia krvi stojí, pacient upadá do bezvedomia a bez rýchlej a účinnej pomoci veľmi rýchlo zomiera.

Prvá pomoc pri zastavení dýchania a krvného obehu u dospelého

  1. Prihovorte sa postihnutému, zatraste ním, ak nereaguje, priložte k jeho ústam ucho a zároveň sa pozerajte na jeho hrudník. Ak necítite na uchu dych a hrudník sa nedvíha, začnite s oživovaním. Nestrácajte čas s hmataním pulzu, väčšina laikov to nevie!
  2. U dospelého začnite oživovanie 30 stlačeniami hrudníka do hĺbky 5–6 cm, nasledujú 2 záchranné vdychy do úst. Prekrížte dlane cez seba, ruky majte s vystretými lakťami (aby ste mohli vyvinúť silu v pokľaku nad postihnutým) a razantne (nebojte sa zlomenia rebier, zachraňujete život)) stláčajte rýchlosťou 100-krát za minútu (čiže rýchlejšie, ako plynú sekundy). Stlačte 30-krát (je to namáhavé!), teraz postihnutému zakloňte hlavu, uvoľnite dýchacie cesty tým, že ho jednou rukou uchopíte za čeľusť, pootvoríte mu ústa, druhou rukou tlačíte na jeho čelo a chytíte mu nos. Pri správne urobenom vdychu by sa mu mal nadvihnúť hrudník.
  3. Ak aj odmietate urobiť umelé dýchanie, vykonávajte aspoň masáž srdca do príchodu sanitky! Urobiť niečo je lepšie ako nič! Nezabúdajte, že po 10 minútach dochádza k odumieraniu mozgu pre nedostatok kyslíka a ak aj postihnutého záchranári neskôr oživia, bude to mať nezvratné následky.

Kto nemal možnosť vyskúšať si prvú pomoc na figuríne, dosť ťažko odhadne, akú razantnú silu treba vyvinúť pri stláčaní hrudníka (mnohých laikov to naozaj prekvapí) a zistia, že ich dýchanie z úst do úst je často neúčinné a nedostatočné. Jednoznačne si to treba vyskúšať! Na stránke www.prvapomoc.sk majú záujemcovia možnosť prejsť e-learningovým kurzom prvej pomoci a objednať sa na zvýhodnený praktický nácvik za sumu 14,90 eura.

Vďaka mobilnej aplikácii Prvá pomoc, ktorú si možno zadarmo stiahnuť pre zariadenia iOS aj Android, môžu mať ľudia postupy prvej pomoci vždy poruke (ale úprimne, je neskoro študovať ich nad postihnutým v bezvedomí).

Sériu videí „Sedliackej prvej pomoci“, na ktorú postačuje zdravý sedliacky rozum, si možno pozrieť na YouTube kanáli a Facebook stránke Baštrng.

Kedy volať 155 a kedy 112

Číslo 155
voláme pri výskyte výlučne zdravotných ťažkostí, ušetríte tým cenné minúty.

Číslo 112
je číslo integračného záchranného systému. Voláme ho vtedy, ak okrem zdravotných ťažkostí predpokladáme aj potrebu technickej pomoci – hasičov. Príkladom sú dopravné nehody, pády do hĺbky, úrazy v uzavretých a ťažko prístupných priestoroch, únik škodlivých kvapalín, chemikálií, požiar a hrozba požiaru. Políciu cez linku 112 žiadajte v prípade podozrenia, že situácia bola spôsobená inou osobou, napr. bitky, napadnutia, pracovné úrazy, agresívne osoby pod vplyvom omamných látok, ozbrojené osoby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prvá pomoc #srdce #srdcový infarkt #srdcová arytmia #srdcovo-cievne ochorenia