Liekom proti opici môže byť aj uvoľnený beh

Máte svoj osvedčený recept, ktorý vám pomôže v prípade, že ste to s pitím alkoholu prehnali?

13.02.2017 06:00
opica, alkohol Foto:
Opica... Vyzerám ako opica...
debata (1)

Príznaky sú notoricky známe. Hlava bolí, aj celé telo, únava, závraty, pocit na zvracanie či zvracanie. Depresia, slabosť… Tu je recept, ktorý nič nestojí a podľa odborníkov zaberie. Beh!

Prečo pomáha?

Pitím alkoholu stráca naše telo obrovské množstvo vody a minerálnych látok. Pretože mu teraz chýba horčík, môžu sa o slovo prihlásiť kŕče. S vynikajúcim výkonom však samozrejme nemožno rátať. Uvoľnený beh pri nízkej intenzite je to pravé orechové, čo môže v túžbe po vytriezvení pomôcť. Vedci síce vyvrátili mýtus, že šport urýchli znížiť promile alkoholu v krvi, pohyb v kombinácii s čerstvým vzduchom však každopádne dostanú krvný obeh opäť do švungu. V prvých minútach behania je dôležité venovať zvýšenú pozornosť svojmu telu. Pri odbúravaní alkoholu totiž vznikajú protijedy, metabolizmus je už tak či tak narušený, a v niektorých prípadoch môže telesná záťaž opicu ešte zhoršiť.

Ako na to

Veľa pite
Pred behaním vypite dostatočné množstvo vody, pretože potením telo stratí ďalšie tekutiny.

Teplo sa oblečte
Riziko infekcie je pri alkoholom oslabenom organizme vyššie ako zvyčajne, a to najmä v chladnom období.

Zmeňte trasu
Ak ste to s alkoholom skutočne prehnali, zvážte zmenu trasy, po ktorej beháte pravidelne. Myslite na to, že budete potrebovať vracať (padne vhod, ak na tejto ceste stretnete čo najmenej ľudí).

Závrat?
V tomto prípade určite v behu nepokračujte.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #opica #beh #vracanie #promile #horčík #krvný obeh #závrat