Nádor kože melanóm. Ktoré typy sú najagresívnejšie?

Pre mnohých je to len akési znamienko, pre iných rakovina kože. Málokto však vie, ako vzniká alebo aké rôzne typy existujú.

04.07.2020 06:00
žena, rúško, znamienko, melanóm, rakovina kože Foto:
Po dlhej domácej karanténe si ľudia budú chcieť naplno užiť slnečné lúče... To však môže mať negatívny vplyv na vznik melanómov.
debata

Je to najzhubnejší druh rakoviny kože (diagnóza C43) schopný veľmi rýchlo metastázovať. Vzniká zhubnou zmenou melanocytov (pigmentových buniek). Na vzniku ochorenia sa zúčastňujú predovšetkým dva faktory: genetická náchylnosť (svetlý typ kože) a prostredie, v ktorom sa človek pohybuje (UV-lúče, geografická poloha).

Vznik melanómu priamo súvisí s vystavovaním kože UV-žiareniu, pričom nebezpečnejšie z hľadiska jeho vzniku je intenzívne občasné, čiže nárazové opaľovanie a akútne spálenie v porovnaní s chronickým slnením. Z biologického hľadiska je to veľmi nebezpečný typ nádoru, pretože "malé zhubné znamienko“ môže v krátkom čase "zabiť“. Na melanóm však nikto nemusí zomrieť, možno mu predchádzať a keďže sa obyčajne vyskytuje na viditeľných miestach na koži, dá sa odhaliť včas!

Video
Onkodermatologička Borecká o tom, ako rozpoznať agresívny melanóm bez sfarbenia od bežnej ranky na koži?

Ide o častý druh rakoviny?

Výskyt melanómov z roka na rok stúpa a klesá aj vek pacientov, výnimkou už nie sú dokonca ani detskí pacienti. Prispievajú k tomu aj dovolenky trávené v exotike (najmä počas našej zimy) a fakt, že sa UV-lúčom vystavujeme veľmi nárazovo. Veľkú časť roka trávime v uzatvorených priestoroch a následne sa chceme v krátkom čase opáliť. Svoju úlohu zohrali aj soláriá, o ktorých sa už dnes vie, že sú nebezpečné a svoj podiel viny má aj stenčovanie ozónovej vrstvy.

V európskych krajinách sa zvyšuje počet novodiagnosti­kovaných melanómov každoročne o päť percent. Za posledných 35 rokov sa výskyt melanómu zvýšil štvornásobne. Na Slovensku bolo podľa najnovších dostupných údajov z roku 2018 vyše 7 400 dospelých pacientov s diagnostikovaným melanómom a liečených na melanóm.

Najčastejším typom je povrchovo sa šíriaci... Foto: SHUTTERSTOCK
doktorka, melanóm, skúmanie, žena Najčastejším typom je povrchovo sa šíriaci melanóm (SSM), tvorí až 70% prípadov.

Kde sa melanóm vyskytuje najčastejšie?

Melanóm je nádor z pigmentových buniek. To sú tie, ktoré sú zodpovedné za hnedé sfarbenie našej pokožky. Aj preto sa vyskytuje najčastejšie na koži a vo väčšine prípadov na plochách, ktoré nárazovo vystavujeme slnečnému žiareniu. Môže sa však vyskytnúť kdekoľvek v tele – napríklad aj v oku alebo na slizniciach, avšak tu je jeho výskyt zriedkavejší.

Ktorý útvar na koži je v podozrení?

Akýkoľvek útvar na koži, ktorý zodpovedá nižšie uvedenej "abecede melanómu“ či ranka, ktorá sa podozrivo dlho nehojí, svrbí, štípe či krváca, by sa mala ocitnúť v podozrení. Melanóm býva vo väčšine prípadov na prvý pohľad iný ako okolité znamienka. Zmena v podozrivom ložisku sa stále vyvíja, mení sa sfarbenie, ohraničenie, veľkosť. Krvácajúce znamienko už môže znamenať vyššie štádium rakovinového ochorenia, pretože to znamená, že onkologické bujnenie sa už dostalo ku cievam, ktoré sú hlbšie v koži.

Abeceda melanómu

Pomocníkom pri podozrení na túto diagnózu sú „ABCDEFG kritériá“ označujúce najvýraznejšie charakteristiky začínajúceho melanómu.

A predstavuje asymetriu. Nebezpečné je znamienko, ktoré nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar, môže mať akoby výbežky.

B predstavuje ohraničenie, okraj (z anglického border). Pigmentové znamienka môžu byť ostro ohraničené, ale okraj môžu mať aj rozstrapkaný, mnohotvárny. Neostré, akoby rozpité ohraničenie znamienka je podozrivé.

C znamená farbu (z anglického colour). Ak má znamienko viacero farebných odtieňov, treba ho ukázať odborníkovi. Zhubné znamienka majú často odtiene hnedej či čiernej farby, môže sa v nich dokonca objaviť červená, biela či modrá farba! Melanómy môžu nielen tmavnúť, ale aj strácať farbu. Niekedy môže melanóm pôsobiť len ako dlho sa nehojaca, mokvajúca vyrážka!

D značí priemer (diameter) alebo rozmer (dimension). Melanómy majú obyčajne priemer väčší ako 5 mm.

E značí vyvýšenie pôvodne plochého znamienka (elevácia). Môže sa tým myslieť aj evolution, čiže vývoj. Podozrivé je všetko, čo rastie.

F znamená smiešne vyzerajúci nález (funny looking lesion). Melanóm je akýmsi škaredým káčatkom medzi ostatnými znamienkami na tele. Je iný ako ostatné.

G znamená rast (growing) – platí pri melanómoch, ktoré rastú priamo do výšky.

Jednotlivé typy melanómu

Melanómy sa odlišujú nielen v klinickom obraze, ale aj v rôznom biologickom správaní. Typický melanóm je ťažké charakterizovať pre jeho mimoriadnu morfologickú mnohotvárnosť. Existuje viacero klinicko-histopatologických foriem melanómov.

Melanóm in situ je včasný neivazívny typ melanómu s nádorovými bunkami viazanými iba na oblasť epidermis, čiže vrchnej časti kože. Je to počínajúce štádium všetkých klinických foriem melanómov a jeho správne odstránenie zaručí pacientovi prakticky úplné vyliečenie. Ak sa však včas neodstráni, pokračuje v ďalšom nádorovom raste.

Povrchovo sa šíriaci melanóm (superficiálne sa šíriaci melanóm – SSM) je najčastejší typ melanómu, ktorý predstavuje 70 % všetkých melanómov. Vyskytuje sa ako nepravidelné, oválne ložisko s typickou farebnou pestrosťou (hnedá, sivá, belavá, ružová). Zo začiatku prevažuje povrchový rast nádoru, s progresiou dochádza k vyvyšovaniu, čo signalizuje rast nádoru aj do hĺbky, a tým aj horšiu prognózu ochorenia.

Vyvýšený melanóm (nodulárny melanóm – NM) tvorí asi 15 % zo všetkých melanómov. Je typický rýchlym rastom (týždne, mesiace). Vzniká takmer vždy „de novo“ – na nezmenenej koži. Ložiská sú často symetrické a vytvárajú tmavohnedé až čierne vyvýšenia s náchylnosťou na povrchové rany (ulcerácie) a krvácanie po minimálnom poranení. Päť percent nodulárnych melanómov býva bez pigmentu (amelanotických). Patria medzi veľmi agresívne typy melanómov so schopnosťou tvorby vzdialených metastáz.

Lentigo malígny melanóm (LMM) – väčšinou ide o pomaly rastúce a postupne sa meniace pigmentové ložisko u pacienta vo vyššom veku na koži chronicky vystavenej UV-žiareniu (väčšinou na tvári). Postupne však môže dôjsť ku agresívnemu rastu. Aj preto je dôležité včasné chirurgické odstránenie.

Okrajový melanóm (akrolentiginózny melanóm – ALM) predstavuje 2 – 8 % prípadov (35 až 65 % sa vyskytuje u osôb tmavej pleti a Ázijčanov). Vyskytujú sa na dlaniach, ploskách nôh a v okolí nechtového lôžka. Často sa na ne nemyslí, preto sa tieto typy melanómov neskoro diagnostikujú. Pri nehojacich sa defektoch a zmenách na ploskách chodidiel, na prstoch a v oblasti nechtov treba myslieť na možnú formu tohto tzv. akrálneho melanómu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #melanóm #malígny melanóm