Pozor, kliešte číhajú! Ako sa čo najlepšie brániť?

V trávnatých porastoch vyšších ako dvadsať centimetrov, v záhradách, parkoch i v lesoch, v posledných rokoch v dôsledku klimatických zmien aj v nadmorskej výške nad 1 000 metrov. Kliešte striehnu na koncoch listov, steblách tráv alebo na vetvičkách prízemných kríkov. Tie infikované prenášajú ochorenia ako lymská borelióza a kliešťová encefalitída.

03.07.2020 06:00
kliešť Foto:
Celkovo je vo svete známych šesťstopäťdesiat druhov kliešťov, u nás dominuje kliešť obyčajný (Ixodes ricinus).
debata

„Od začiatku roka Úrad verejného zdravotníctva SR eviduje už 13 ochorení na kliešťovú encefalitídu. Z toho sedem vzniklo po prisatí kliešťa a šesť konzumáciou nepasterizovaných produktov,“ uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková pre TASR. Toto závažné vírusové ochorenie sprevádzané zápalom mozgových blán alebo mozgu sa prenáša infikovanými kliešťami, ale aj niektorými potravinami. Rizikové môžu byť podľa epidemiológov surové kozie, ovčie a kravské mlieko a nepasterizované mliečne výrobky.

Kliešťová encefalitída sa na rozdiel od lymskej boreliózy, ktorú kliešte tiež prenášajú, nedá riešiť preventívne antibiotikami, ktoré sa podávajú ihneď po zaklieštení. Aj keď sa ochorenie nevyskytuje až tak často, vzhľadom na jeho závažnosť kliešte netreba podceňovať. „Na ochranu sa odporúča aj očkovanie. To však ochráni iba pred kliešťovou encefalitídou, nie pred boreliózou či anaplazmózou,“ upozornil hlavný inštruktor Falck Academy Miroslav Nagy.

Ak človek po prisatí kliešťa začne cítiť stav podobný chrípke, mal by bezodkladne vyhľadať lekára. Následky prisatia môžu byť podľa odborníka fatálne. Niektoré metódy vyberania kliešťa sú podľa neho prežitkami, ktoré môžu skôr uškodiť ako pomôcť. Ľudia napríklad prisatého kliešťa potierajú olejom či masťou, aby ho udusili. Nagy však varuje, že kliešť sa takto zadusí, ale hrozí, že po usmrtení vyvráti infikovanú krv naspäť do rany.

Hlavným prenášačom vírusu kliešťovej encefalitídy je kliešť vo všetkých vývojových štádiách (larvy, nymfy, dospelé kliešte). Nakazených je približne 0,01 až 5 % kliešťov, v závislosti od lokality. „Inkubačná doba choroby sa priemerne pohybuje od 7 do 14 dní, ale môže trvať aj dlhšie,“ uvádza hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Kliešť sa dá z tela odstrániť jednoduchým spôsobom. Najoptimálnejšie je pinzetou uchopiť jeho ploské telo čo najbližšie pri koži a kývavým spôsobom ho pomaly uvoľňovať. Potom je potrebné miesto vydezinfikovať, pričom najúčinnejší je jódový dezinfekčný prípravok. Tieto prípravky ničia vírusy a baktérie, ktorými môže byť kliešť nainfikovaný.

Celkovo je vo svete známych šesťstopäťdesiat druhov kliešťov, u nás dominuje kliešť obyčajný (Ixodes ricinus). Na Slovensku sa vyskytuje okolo 20 druhov kliešťov a päť druhov z nich je schopných prenášať rôzne vírusy alebo baktérie. Najčastejšie sa kliešť prisaje vo vlasoch, na slabinách, na intímnych miestach alebo aj v oblasti kolien.

Našťastie, nie všetky kliešte sú nosičmi vírusu. K oblastiam s najväčším výskytom nakazených kliešťov patrí oblasť pozdĺž Váhu. Ďalšími endemickými oblasťami sú juhozápadná časť Slovenska, napríklad pohoria Tríbeč a Vtáčnik, Pohronská a Nitrianska pahorkatina, ďalej oblasť Malých Karpát, okresy Levice, Nitra, Nové Zámky a Trenčín.

Vedeli ste, že…

  • Larvy kliešťa pripomínajú škvrnu sadze, nymfy sú veľké ako špendlíková hlavička alebo zrniečko maku.
  • Po nacicaní krvou narastie samička do veľkosti hrachu.
  • Dospelý kliešť môže mať rôznu farbu – červenkastú, tmavohnedú i čiernu.
  • Kliešte majú radšej mužov, fajčiarov a tých, ktorí si s mierou doprajú alkohol.
  • Nemajú rady cesnakovú arómu, sú slepé, obete si vyhľadávajú podľa dychu, alebo podľa niektorých látok v pote.
  • Ľudí so studenými nohami a rukami nenapadajú.
  • Po šatách vám môžu loziť aj niekoľko hodín, ak im "nesadnete“, odpadnú a hľadajú si inú obeť.
  • Najviac im vyhovuje vlhké teplé počasie do dvadsať stupňov, počas horúcich suchých dní sa zahrabú do pôdy alebo zalezú pod listy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešte #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #ako vybrať kliešťa