Ako zachovať vitamín C v šípkovom čaji?

Šípka patrí k najbohatším zdrojom vitamínu C, obsahuje však aj vitamín A, B1, B2, K a P, vďaka čomu je naozajstnou vitamínovou bombou. Okrem vitamínov sa v nej nachádzajú viaceré minerálne látky ako fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodí, či železo, plodové kyseliny, flavonoidy, triesloviny, pektíny, z farbív predovšetkým karotenoidy a tiež cukor.

28.10.2020 06:00
šípky, košík Foto:
Ruža šípová u nás rastie voľne na okrajoch listnatých lesov, poľných cestách alebo slnečných stráňach. Šípky zbierame ideálne na miestach, kde nie sú veľmi zasiahnuté ľudskou činnosťou.
debata

Jej ružové kvety začiatkom leta prenikavo rozvoňali lúky a háje a vďaka vysokému množstvu peľu boli obľúbenou zastávkou včiel. Teraz, na jeseň sú už konáriky ruže šípovej obsypané sladkokyslými červenými plodmi – šípkami, ktoré sa stali vďaka svojim liečivým účinkom stálicou v našich domácich prírodných lekárničkách.

Využijeme ich nielen v čaji, ale čoraz obľúbenejšie sú aj šípkové džemy, ktoré najlepšie chutia zo šípok ošľahnutých prvými mrazmi.

Pre sychravú jeseň a mrazivú zimu

Šípky majú vďaka svojmu čarovnému zloženiu rokmi overené protizápalové a prečisťujúce účinky a podporujú správnu funkciu dýchacieho systému. Preto určite padnú vhod v podobe horúceho čaju počas blížiaceho sa chrípkového obdobia. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C, najznámejšieho antioxidantu, šípky pozitívne pôsobia na náš imunitný systém a zvyšujú našu imunitu, čo tiež oceníme ako prevenciu nachladnutia počas sychravej jesene a mrazivej zimy. Podporujú aj činnosť srdca a obličiek, znižujú hladinu cholesterolu, upravujú krvný tlak aj obsah cukru v krvi. Majú tiež mierne močopudné a laxatívne účinky.

Ruža šípová u nás rastie voľne na okrajoch listnatých lesov, poľných cestách alebo slnečných stráňach. Šípky zbierame ideálne na miestach, kde nie sú veľmi zasiahnuté ľudskou činnosťou. Takouto lokalitou je od júna 2020 aj Rajecká dolina, ktorá po niekoľkomesačnom snažení spoločnosti Kofola získala certifikát BIO lokality pre voľný zber bylín, lebo tu miestni hospodári, urbári a obce prestali používať pri svojej činnosti syntetické pesticídy a hnojivá.

Až do prvých mrazov

Plody šípok zbierame na jeseň v priebehu septembra až novembra, do prvých mrazov, keď sú dokonale zrelé a krásne červené. Zozbierané plody sa najskôr sušia na voľnom vzduchu v jednej vrstve a dosúšajú sa umelým teplom 35–40 stupňov Celzia. Pozor, nesmú sa pripáliť.

Na prípravu kvalitného čaju stačí jedna čajová lyžička sušených šípok, ktoré zalejeme šálkou vriacej vody a necháme 10–15 minút lúhovať. Šípkový čaj sa pripravuje vždy čerstvý a odporúča sa nalievať ho do hrnčeka cez husté sitko, ktoré zachytí jemné chĺpky nachádzajúce sa vnútri šípky.

Pre zachovanie vysokého obsahu vitamínu C je možné použiť aj druhý spôsob prípravy šípkového čaju: Šípky na hodinu ponoríme do studenej vody, následne tento macerát privedieme pomaly k bodu varu, odstavíme z plameňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín C #Dobré zdravie #vitamínová bomba #šípky #šípkový čaj #šípka