Hemoroidmi trpí odhadom vyše polovica populácie. Čo radí gastroenterológ?

Hemoroidmi trpí odhadom vyše polovica populácie západných krajín vo veku nad 50 rokov. Sú známe ako „kŕčové žily konečníka“ alebo ľudovo aj „zlatá žila“. Je to však poklad, o ktorý nikto nestojí. Krvácajú, bolia, spôsobujú problémy pri vyprázdňovaní a komplikácie v podobe opuchu, mokvania či hnisania. Gastroenterológ MUDr. Radovan Juríček radí, aké sú možnosti ich liečby.

28.03.2024 11:00
hemoroidy, toaleta, záchod, toaletný papier,... Foto:
Predpokladá sa, že hlavným dôvodom vzniku hemoroidov je zvýšený tlak na žily konečníka a hlavná príčina je vrodená porucha spojivového tkaniva.
debata

Krvácanie je zvyčajne prvým, ale aj najčastejším príznakom hemoroidov. Krv je jasnočervená, chorý ju objaví na toaletnom papieri alebo v záchodovej mise. Každý, kto zakrváca z konečníka, by mal v rámci prevencie navštíviť lekára,“ uviedol Juríček. Týka sa to predovšetkým pacientov vo veku nad 45 rokov, keď výrazne stúpa výskyt nádorových ochorení, aby sa odlíšili hemoroidy od rakoviny hrubého čreva. Výskyt hemoroidov však nezvyšuje pravdepodobnosť kolorektálneho karcinómu.

Predpokladá sa, že hlavným dôvodom vzniku hemoroidov je zvýšený tlak na žily konečníka a hlavná príčina je vrodená porucha spojivového tkaniva. „Nezanedbateľnú úlohu zohráva aj životný štýl v zmysle nedostatku pohybu, stravy chudobnej na vlákninu, nedostatok tekutín, čo vedie k zápche a k nepravidelnému vyprázdňovaniu,“ vysvetľuje gastroenterológ. „Určite netreba podceňovať ani zadržiavanie stolice, odkladanie vyprázdňovania na neskôr a takisto dlhé vysedávanie na toalete."

Prvou, najľahšou fázou hemoroidov je súbor príznakov, ktorý sa označuje ako perianálny diskomfort: svrbenie, pálenie, štípanie, pocit „vlhkého zadku“. Najznámejším príznakom je krvácanie jasnočervenej farby (môže byť aj bezbolestné). Tu je postačujúca lokálna liečba (masti, čapíky), zvýšená análna hygiena a dôraz na zmeny v životnom štýle – najmä dostatok tekutín, vlákniny a pohybu, ktorý podporuje peristaltiku čriev. Nie však intenzívne silové cvičenia v zmysle dvíhania činiek a ani cyklistika! Mnohí robia chybu v tom, že do jedálnička zaradia vo zvýšenej miere vlákninu, ale zabúdajú prijímať tekutiny. To môže stav s vyprázdňovaním ešte zhoršiť. Pri hemoroidálnom ochorení je totiž nesmierne dôležité pravidelné a komfortné vyprázdňovanie (bez silného tlaku na konečník).

„Na lokálnu liečbu hemoroidov odporúčam účinné látky ako tribenozid a lidokaín hydrochlorid. Táto kombinácia liečivých látok uľavuje od bolesti, svrbenia, pálenia a zmierňuje zápal a tonizuje cievnu stenu. Dôležitá je aj informácia, že prípravok s touto kombináciou môžu používať aj tehotné ženy po prvom trimestri tehotenstva, ďalej dojčiace ženy a tento lokálny prípravok neobsahuje nijaké látky, ktoré by sa u športovcov považovali za doping,“ odporúča MUDr. Radovan Juríček. Extrakt z listnatca pichľavého má podľa neho aj antimikrobiálny účinok voči mnohým druhom patogénov i húb. Vlhčené obrúsky s obsahom tohto výťažku sú vhodnou náhradou toaletného papiera nielen v situáciách, keď toaletný papier nie je k dispozícii, ale aj počas bolestivých stavov, keď by toaletný papier mohol citlivý konečník mechanicky ešte viac poškodiť. Dodal tiež, že je vhodné dôsledne sa umývať po každej stolici, najlepšie čistou vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hemoroidy #kŕčové žily #zlatá žila