Najsexi seniorka sveta ochorela na rakovinu: „Neurobte tú istú chybu ako ja.“

Prednedávnom diagnostikovali nestarnúcej americkej modelke Christie Brinkley rakovinu kože. Našťastie išlo o ten najmenej nebezpečný typ bazalióm.

08.04.2024 14:00
2021 FN Achievement Awards Foto: ,
Niekdajšia topmodelka Christie Brinkley vyzerá aj po prekročení sedemdesiatky dokonalo.
debata

„Dobrou správou pre mňa je, že sme zachytili bazalióm skoro. Mala som skvelých doktorov, ktorí mi nádor odstránili a ranu mi zašili tak dokonale, ako šijú vysokú módu u Diora,“ vraví 70-ročná bývalá supermodelka.

Bazalióm je našťastie ten najmenej agresívny typ rakoviny kože. Ak sa odstráni celý a včas, len málokedy robí väčšie problémy, nezakladá ani vzdialenejšie metastázy.

Nebezpečnejším je už karcinóm kože a tým vôbec najhorším typom malígny melanóm, ktorý sa veľmi rýchlo šíri, rýchlo zakladá metastázy a dokáže človeka zabiť za pár mesiacov.

Môžete sa tomu vyhnúť

Supermodelka sa rozhodla na základe svojej vlastnej skúsenosti šíriť osvetu medzi fanúšikmi: „Dobrou správou pre vás je, že tomuto všetkému sa môžete vyhnúť, ak budete dbať na ochranou pred slnečným žiarením!“

Ona sama chce oveľa dôslednejšie používať ochranné krémy s vysokým faktorom, nosiť aj v lete dlhé rukávy a klobúky so širokým okrajom. A plánuje aj pravidelné kontroly všetkých materských znamienok. „To už musím robiť,“ vstúpila si do svedomia, keďže túto oblasť prevencie predtým zanedbávala.

žena, koža, rakovina kože, melanóm Čítajte viac Bazalióm je najčastejší nádor kože, melanóm zasa rýchlo tvorí metastázy

Znamienko jej hneď aj odstránili

Christie Brinkley prišli na rakovinu kože náhodou, keď sprevádzala svoju dcéru na dermatologické vyšetrenie. Lekára poprosila, či sa jej môže pozrieť na malú pehu, ktorú si všimla pri nanášaní make-upu a nejako sa jej nezdala.

„Pozrel sa na ňu a okamžite vedel, že potrebujem biopsiu. Urobil ju hneď na mieste. Vy si dohodnite termín kontroly ešte dnes a zoberte so sebou aj svojich priateľov,“ odporučila Christie Brinkley a poďakovala za pomoc lekárom z Centra laserovej a kožnej chirurgie v americkom New Yorku.

Americká modelka bola slávna najmä v 80. rokoch minulého storočia, avšak dokázala sa presadiť aj v ďalších desaťročiach a dnes je symbolom aktívnej a nestarnúcej krásy. Vo svojich 70 rokoch vyzerá veľmi dobre.

Môže UV lampa na gélové nechty viesť ku melanómu?
Video
Zdroj: TV Pravda

Christie Brinkley sa preslávila najmä ako tvár plavkového vydania časopisu Sport Illustrated. Dostať sa na obálku sa jej podarilo hneď trikrát za sebou, čo bol nevídaný úspech. Stalo sa tak v rokoch 1979, 1980 a 1981. Veľakrát sa objavila na obálke takých slávnych časopisov, ako sú Vogue alebo Elle a veľa ďalších.

S hercom Chuckom Norrisom dlhé roky propaguje fitness náradie Total Gym v televíznych reklamách a pôsobí aj ako herečka. V roku 1991 bola vyhlásená za ideálnu americkú krásku. Časopis Playboy ju zaradil medzi sto najkrajších žien 20. storočia, v rebríčku desiatich najkrajších supermodeliek stránky AskMen.com je na treťom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina kože #rakovina #Christie Brinkley #melanóm #bazalióm