Nemocnica uprostred Slovenska má už toho dosť: Pacienti, prestaňte si k nám dovoľovať!

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici eviduje v poslednom období nárast neadekvátneho a agresívneho správania sa pacientov a ich sprevádzajúcich osôb voči zdravotníkom. Nemocnica na to upozornila na sociálnej sieti.

14.04.2024 15:00
Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici Foto: ,
Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici apeluje na slušné správanie pacientov.
debata (8)

„Len v predchádzajúcom roku evidujeme až 22 hlásení, keď boli naši zdravotníci napadnutí nielen verbálne, ale aj fyzicky. Evidovaný počet hlásení nezodpovedá reálnemu počtu prípadov neprimeraného správania sa pacientov a príbuzných, keďže sú hlásené len tie najzávažnejšie z nich,“ uviedla nemocnica s tým, že najväčší počet prípadov eviduje na urgentnom príjme, psychiatrickej a internej klinike.

V Banskej Bystrici majú najmodernejší urgent na Slovensku
Video
Zdroj: TV Pravda

Banskobystrická nemocnica pripomína, že zdravotnícky pracovník je v zmysle zákona považovaný za chránenú osobu, útok na zdravotníka sa teda pri prípadnom ukladaní trestu odňatia slobody podmieňuje vyššou trestnou sadzbou. Nemocnica v súvislosti s nárastom agresívneho správania žiada o rešpektovanie zdravotníckeho personálu a ohľaduplnosť.

pečeň, muž, bolesť, žltačka Čítajte viac Transplantácie pečene robí len jediná nemocnica na Slovensku

„Je pre nás úplne neakceptovateľné, že osoby, ktoré denne pomáhajú a liečia pacientov, sa musia pri svojej náročnej práci ešte aj zaoberať neadekvátnym, vulgárnym a často až násilným správaním neprispôsobivých pacientov a ich rodinných príslušníkov,“ uviedla nemocnica. „Prosíme vás, aby ste našich zdravotníkov rešpektovali a boli navzájom ohľaduplní. Výkonom svojho náročného povolania zdravotníci pomáhajú pri ochrane vášho zdravia a záchrane života," apeluje zdravotnícke zariadenie.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #agresivita #Rooseveltova nemocnica