Pochybujete o očkovaní? Tu je 5 hrozivých faktov o infekčných chorobách, ktoré vás možno prinútia zmeniť názor

Jeden z desiatich ľudí, ktorí ochorejú na záškrt, zomrie, aj keď dostane liečbu. Rovnakú úmrtnosť má meningoková infekcia. Čierny kašeľ, osýpky či rubeola môžu zásadne poškodiť zdravie. Ak máte pochybnosti o účinnosti či bezpečnosti očkovania, možno vás o jeho zmysle presvedčí pár faktov o infekčných chorobách, ktorým sa dá vakcináciou zabrániť.

28.04.2024 12:00
očkovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vakcíny každý rok zachránia milióny životov a ďalšie milióny ľudí ochránia pred chorobami a postihnutím. Tým, že očkovanie predchádza mnohým závažným infekčným chorobám v ranom detstve, ako sú detská obrna a osýpky, pomáha deťom, aby mohli vyrásť do zdravých dospelých,“ uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Mikas o osýpkach: Sme pod hranicou kolektívnej imunity
Video
Zdroj: TV Pravda

Očkovanie chráni jednotlivcov pred ochoreniami, ktoré môžu mať vážne následky pre ich zdravie, prečítajte si, čo všetko môžu ľuďom spôsobiť. Tu je päť pádnych dôvodov, prečo je očkovanie dôležité. Pripravil ich Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

  1. Záškrt spôsobuje smrť v prípade jedného z desiatich nakazených osôb, dokonca aj vtedy, ak je poskytnutá liečba.
  2. Takmer deväť z desiatich bábätiek narodených matkám, ktoré v ranom štádiu tehotenstva prekonali rubeolu, bude postihnutých kongenitálnym rubeolovým syndrómom, s chorobami, ako sú hluchota, sivý zákal a mentálne postihnutia.
  3. Meningokové ochorenie spôsobuje smrť v prípade jedného z desiatich postihnutých osôb, dokonca aj vtedy, ak sa rýchlo diagnostikuje a poskytne liečba, zatiaľ čo až u 20 % tých, čo ochorenie prežijú, zanecháva následky – dochádza k neurologickým postihnutiam, strate sluchu a amputácii.
kašeľ, čierny kašeľ, seniorka, dôchodkyňa Čítajte viac Bolo to peklo, dusila som sa s vypúlenými očami, spomína Soňa na skúsenosti s ochorením, ktoré sa opäť vrátilo

4. Osýpky sú vysoko nákazlivé ochorenie a u troch z desiatich postihnutých osôb sa vyvinú komplikácie, ktoré môžu zahŕňať infekciu ucha, hnačku, zápal pľúc a encefalitídu (zápal mozgového tkaniva).

5. Čierny kašeľ (dávivý kašeľ) môže mať mimoriadne vážny priebeh u malých detí, pretože spôsobuje záchvaty kašľa, ktoré môžu pretrvávať až počas dvoch mesiacov. Medzi komplikácie patria pneumónia (zápal pľúc), encefalopatia (ochorenie mozgu), záchvaty a dokonca aj smrť.

„Nezabudnite, že aj o mnoho rokov neskôr vám očkovanie môže zachrániť život. U starších dospelých napríklad chráni pred chrípkou. Európsky región Svetovej zdravotníckej organizácie, kam patrí aj Slovensko, urobil v posledných desaťročiach veľký pokrok, stále však existujú medzery v zaočkovanosti, ktoré ohrozujú najmä tých najzraniteľnej­ších,“ upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv pri príležitosti končiaceho Európskeho imunizačného týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #vakcíny #očkovanie #čierny kašeľ #osýpky #záškrt #rubeola #vakcinácia