Chirurg Štefan Kvak: Po strelnom poranení brucha je návrat do bežného života otázkou mesiacov

Robert Fico zostáva po útoku strelca v stabilizovanom, ale stále vážnom stave. O tom, ako sa lekári starajú o pacientov so strelnými poraneniami brucha, sa zhovárame so Štefanom Kvakom, primárom chirurgického oddelenia Nemocnice s poliklinikou Štefana Kukuru v Michalovciach. „Najkritickejších je niekoľko prvých dní po operácii,“ hovorí lekár.

17.05.2024 19:48
Štefan Kvak, primár chirurgického oddelenia... Foto:
Štefan Kvak, primár chirurgického oddelenia michalovskej nemocnice.
debata (23)

Čo znamená, že pacient je v stabilizovanom, ale vážnom stave?

Dostalo sa mu nevyhnutného lekárskeho ošetrenia, nie je v ohrození života, má stabilizovaný krvný tlak, je bez krvných strát, neobjavili sa u neho septické teploty… Jeho zdravotný stav sa však môže každú chvíľu veľmi zhoršiť.

Pellegrini po návšteve Fica v nemocnici
Video
Zdroj: TV Pravda

Akým vážnym zranením je strelné poranenie brucha?

Je to jedno z vôbec najťažších zranení, a to nielen pre prítomnosť samotného projektilu, ale tiež pre jeho tlakové pôsobenie aj na vzdialenejších miestach. Prienik projektilu nemusí byť závažný, avšak má potenciál spôsobiť poškodenie i vzdialenejších orgánov napríklad v hrudnej dutine.

Ktorý orgán v brušnej dutine je zvlášť nebezpečné poškodiť?

V brušnej dutine sa nachádza veľa dôležitých orgánov – pečeň, pankreas či slezina. Netreba zabúdať na močový mechúr, majú tam miesto dôležité cievy. Prechod projektilu bruchom môže mať naozaj devastačné účinky.

Matus Sutaj Estok Čítajte viac Šutaj Eštok: Proti každému, kto schvaľuje streľbu na Fica, tvrdo zakročíme. Atentát je mementom aj pre politikov

Ako lekári postupujú, keď sa k nim dostane pacient so strelným poranením brucha?

Slovenskí lekári sú na vysokej úrovni a používajú v týchto prípadoch štandardizované postupy. Po príchode pacienta skontrolujú, ako je na tom s krvným tlakom, či nemá vonkajšie krvácanie a následne ho pošlú na zobrazovacie vyšetrenia ako CT alebo magnetická rezonancia, ktoré odhalia miesto a rozsah poranení.

Najdôležitejšie zo všetkého je potom operačne zastaviť vnútorné krvácanie?

Áno, avšak nielen to. Zastavením krvácania to nekončí. Niekedy je nutné odstrániť nejaký orgán alebo jeho časť. Musí sa tiež skontrolovať, či všetky orgánové systémy pracujú, ako majú. Žalúdok, močovody, pankreas… Môže sa totiž stať, že po zastavení krvácania môžu niektoré cievy prestať vyživovať orgány, s ktorými sú spojené. V tom prípade ich treba spriechodniť.

Fico postrelenie prevoz Čítajte viac Rýchlosť prevozu je na prvom mieste. Ako postupujú záchranári pri strelných poraneniach, aké mal premiér Fico? Vysvetľuje expert Dobiáš

Aké komplikácie môžu nastať po operácii?

Pacienti sú v dobrých rukách a neustále monitorovaní, sleduje sa krvný tlak, okysličenie, tlak v bruchu, zloženie krvi, pečeňové testy, zápalové parametre, stav kardiovaskulárneho systému, močenia… Komplikácie však môžu nastať vždy a je ich dosť, patria k nim napríklad infekcie. Najkritickejších je pritom niekoľko prvých dní po operácii.

Kedy postihnutého prepustia z nemocnice domov?

Hovoríme o týždňoch až mesiacoch, závisí to od miesta a rozsahu poškodenia. Je tiež rozdiel, či orgán len ošetríte alebo ho musíte odstrániť. Návrat do bežného života môže trvať mesiace.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #atentát na Roberta Fica