Epidémiu tuberkulózy má zastaviť nová vakcína

Tuberkulóza napriek existujúcim vakcínam je stále temným zabijakom, a to nielen v rozvojových krajinách. V Európe každú hodinu pribudne 49 nových nakazených a 7 ľudí chorobe podľahne.

20.10.2012 07:00
injekcia, očkovanie, vakcína, sestrička, ihla,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Objavujú sa totiž nové mutácie tuberkulózy, ktoré sú odolné voči súčasným liekom aj vakcínam. Dobrou správou preto je, že po desiatich rokoch výskumu sa začne s klinickým testovaním novej a efektívnejšej vakcíny.

Lekársky regulačný úrad vo Švajčiarsku (Swiss-medic) vydal povolenie na otestovanie vakcíny na zdravých dospelých dobrovoľníkoch. Klinické testy budú prebiehať pod dohľadom profesora Francoisa Spertiniho zo švajčiarskej Univerzity v Lausanne. „Možnosť začať s klinickými testami je obrovským krokom vpred pre celú oblasť vývoja vakcíny, pretože nová vakcína MTBVAC využíva úplne nový koncept. V súčasnosti jediná dostupná vakcína BCG poskytuje len veľmi obmedzenú ochranu pred tuberkulózou. Ak budú klinické testy úspešné, nová vakcína by ju mohla nahradiť,“ uviedol Carlos Martin z Univerzity v Zaragoze, ktorý výskum a vývoj novej vakcíny viedol.

Tuberkulóza nazývaná aj TBC alebo suchoty je infekčné ochorenie spôsobené baktériami zo skupiny Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulóza väčšinou napáda pľúca, ale môže postihnúť aj iné časti tela. Šíri sa vzduchom, keď osoba s aktívnou formou tuberkulózy kašle, kýcha alebo iným spôsobom rozširuje svoje sliny vzduchom. Väčšina infekcií je asymptomatická, latentná, no približne jedno z desiatich ochorení sa zmení na aktívnu tuberkulózu, ktorá, keď sa nelieči, spôsobuje úmrtia vo viac ako polovici prípadov. Tuberkulóza pritom sprevádza ľudskú rasu už od prinajmenšom 18-tisíc rokov. Hovorievalo sa jej aj biely mor, pretože nakazení sú výrazne bledí.

Nová vakcína MTBVAC je ako prvá založená na samotnej baktérii Mycobacterium tuberculosis, ktorá ochorenie spôsobuje. Táto tzv. živá vakcína by mala stimulovať imunitný systém tak, aby tuberkulózu rozpoznal a zabránil infekcii.

„Tuberkulóza je zabijak, ktorý každú hodinu pripraví o život sedem Európanov a objavujú sa jej stále odolnejšie formy voči súčasným liekom. Preto Európska únia investuje toľko peňazí do boja proti tomuto ochoreniu. Novú vakcínu vyvíjala celý rad európskych laboratórií viac ako desať rokov,“ povedala Máire Geoghegan-Quinnová, eurokomisárka pre výskum, inovácie a vedu.

debata chyba