Recepty na pokojný a nerušený spánok

Patríte k "nespavcom"? Vyskúšajte bylinkové čaje, tinktúry alebo esenciálne oleje. A pozor na jedlo – večera by mala byť ľahká, tepelne upravená, s minimom bielkovín.

25.10.2008 14:54
žena - spánok - oddych - relax - sen Foto:
Spánok môžno navodiť rôznymi spôsobmi...
debata

Počítanie ovečiek pred spaním je nepríjemná záležitosť, ktorá dokáže pekne potrápiť. A tak sme pre vás zozbierali recepty na dobrý spánok overené generáciami, vychádzajúce z prírody, navyše bez nežiaducich vedľajších účinkov. Za vyskúšanie nič nedáte a možno budú prostriedkom, ktorý vám prinesie sladké sny. A nezabudnite – zdravý spánok skrášľuje aj pleť.

Odvary z byliniek
V lekárňach a predajniach so zdravou výživou a prírodnými produktmi kúpite rôzne bylinkové zmesi. Niektoré sú priamo určené na dobrý spánok. Ak vám doteraz nepomáhali, vyskúšajte bylinky kupovať po jednej. Tak prídete na to, čo vám skuto?ne pomáha. Napríklad odvar z lipy upokojuje a pomáha zbaviť sa nervozity, okrem toho dokáže aj stlmiť kŕče. Stačí dať dve lyžičky tejto sušenej bylinky do šálky, zaliať horúcou vodou a nechať štyri-päť minút vylúhovať. Odporúča sa však piť nanajvýš tri šálky denne, a to po jedle. Upokojujúce účinky má aj čaj z medovky. Bylinka príjemne citrónovo vonia a pomáha telu pripraviť sa na nerušený spánok. Skúste medovku pestovať na okne a vždy čerstvú rastlinku zaliať horúcou vodou a nechať desať minút vylúhovať.

Tinktúry
Tinktúry sú roztoky liečivých látok v liehu. Používajú sa po kvapkách a na začiatok sa neodporúča používať viac ako desať kvapiek tinktúry určenej na podporu spánku. Roztok sa rozpúšťa zvyčajne vo vode a neskôr môžete dávku zvýšiť až na tridsať kvapiek pred spaním. Tinktúry by sa nemali používať trvalo, odporúčania na škatuľkách väčšinou hovoria o dvojtýždňovej kúre, ktorú možno neskôr podľa potreby zopakovať.

Esenciálne oleje
Prírodné prostriedky, ktoré sa predávajú v malých fľaštičkách pod názvom esenciálne oleje, sú vlastne stopercentné prírodné silice. Používajú sa alebo na masírovanie (pod hrudným košom alebo na zápästiach), alebo na vdychovanie z vonnej lampy. Utišujúce účinky má napríklad levanduľový alebo šalviový olej, ale aj oleje z exotickejších rastlín ako ylan-ylang, cananga alebo z cédrového stromu.

Pozor na jedlo
//Škroby:// Večer by ste nemali jesť potraviny s vysokým obsahom bielkovín, pretože zvyšujú telesnú teplotu. Opačne na telo pôsobia potraviny s obsahom škrobu. Na večeru by ste preto mali podávať jedlá s nízkym glykemickým indexom, teda s obsahom škrobov. Nájdete ich napríklad v zemiakoch, cestovinách, ryži alebo strukovinách.
//Ovocie:// Pred spánkom uprednostnite varenú, dusenú alebo inak tepelne upravenú zeleninu a tepelne spracované ovocie. Surové potraviny telo totiž ťažko spracováva, a preto aj spánok neprichádza.
//Mlieko:// Pohár teplého mlieka má upokojujúce účinky a pomáha zaspať, trávi sa však ťažšie ako napríklad jogurt, ktorý má podobné účinky.
//Horčík:// Potraviny bohaté na horčík pôsobia veľmi dobre na uvoľnenie organizmu, svalov aj nervov. Nájdete ho v celozrnnom pečive, banánoch, strukovinách, ale aj v čokoláde. Jesť ich môžete priebežne počas dňa, netreba čakať až na večer, účinkovať bude horčík aj tak.

Tipy na zdravý spánok:
- na ľahšie zaspávanie by ste mali znížiť teplotu tela, odporúča sa preto spať len v temperovanej spálni, nie vykúrenej na najvyššiu teplotu, teplota by sa mala pohybovať okolo 19 až 20 stupňov Celzia
- teplotu tela možno znížiť aj vlažnou, v lete studenou sprchou
- spať nechoďte nikdy v čase, keď nie ste ešte skutočne ospalí, o to ťažšie sa vám bude zaspávať a len sa zbytočne znervóznite
- spite len toľko hodín, koľko naozaj potrebujete, nechoďte si zdriemnuť popoludní
- zaspať pomáha aj prečítanie niekoľkých stránok z knižky, nevyberajte si však nič napínavé, skúste radšej odľahčené čítanie

debata chyba