Päť jogových cvičení, ktoré posilnia imunitný systém

Joga znižuje stresové hormóny, zvyšuje objem pľúc a stimuluje lymfatický systém.

28.02.2017 06:00
meditácia Foto:
Uvoľnenie pre telo aj dušu.
debata

S týmito piatimi ľahkými cvičeniami možno obzvlášť posilniť imunitný systém, ktorý je v zime skúšaný a posilniť telo.

Pes pozerajúci dole

Jednou z najúčinnejších pozícií je „nadol pozerajúci pes“. Táto asána jemne preťahuje lýtka a stehná a posilňuje ruky a ramená.

Pozícia dieťaťa

Od pozície psa dáme obe kolená na zem a „naštelujeme“ sa do takzvanej pozície dieťaťa. Toto cvičenie je veľmi relaxačné, znižuje krvný tlak a znižuje únavu.

Pozícia predklonu v rozkročení

Z pozície dieťaťa si sadnite na zadok, rozkročte nohy a seďte, ak je to možné, vzpriamene. Potom začnite ťahať ruky nahor, akoby ste sa ťahali po neviditeľnom lane. Potom sa opatrne predkloňte a položte jednu ruku na dlážku. Toto cvičenie mobilizuje lymfatický systém a môže rýchlejšie odstrániť patogény.

Pozícia most

Dajte nohy k sebe, ľahnite si na chrbát a kolená vyzdvihnite, aby ste docielili pozíciu „most“. Hlava a chodidlá ostávajú pevne na podložke. Ruky natiahnite pod telo a spojte, prostredníky by sa mali dotýkať piet. Ak máte problémy s kolenami, vydržte len dovtedy, kým vám telo dovolí. Zhlboka dýchajte, pri výdychu sa panva a zadok ťahajú nahor. Toto cvičenie otvára srdce, zvyšuje krvný obeh a prináša telu veľa energie. Je skvelé aj na dolný chrbát.

Pozícia mŕtvoly

Známa tiež pod názvom šavásana. Ležíme na chrbte, ruky a nohy mierne od seba, dlane smerom nahor. Ide o absolútne relaxačnú pozíciu, ostaňte v nej po dobu niekoľkých relaxačných dychov.

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #chrbát #jóga #únava #imunitný systém #stres #lymfatický systém