Štyri veľké chyby, ktoré robíme po tréningu

Čo jesť po tréningu? Viete to? Každopádne, ak nie, nie ste sami, toto sú štyri najväčšie výživové chyby, ktoré robí väčšina z nás po tréningu vo fitnescentre.

24.07.2017 06:00
sladké zemiaky, batáty Foto:
Sladké zemiaky, alias batáty. Zdravé sacharidové jedlo.
debata

Ovocné šťavy musia bokom

Naše telo potrebuje po tréningu predovšetkým proteíny. Strukoviny, oriešky, ryby alebo sójové produkty sú viac ako vhodné, pretože zatiaľ čo tuky a sacharidy poskytujú v prvom rade energiu pre svalovú prácu, proteíny slúžia pre stavbu bicepsu a spol. Nesprávne by bolo, keby sme sa po tréningu „kŕmili“ smoothies alebo ovocnými šťavami. Tie zväčša obsahujú extrémne veľa cukru a zničili by tú tvrdú prácu, ktorú sme pred chvíľou vykonali vo fitnescentre.

Dlho čakáme s jedením

30 minút pred a 30 minút po tréningu je optimálny čas na príjem živín. Keď v priebehu 30 minút po tréningu dodáme telu rastlinné proteíny, podporíme regeneráciu svalov, ktoré sme preťažili počas cvičenia. Okrem toho by sme v tomto čase mali doplniť aj glykogénové zásoby sacharidmi. Dá sa to docieliť sacharidovo-proteínovou tyčinkou, „prirodzeným“ sacharidovo-proteínovým mixom sú napríklad zemiaky s vajíčkom alebo celozrnné müsli s nízkotučným mliekom.

Nedoprajeme si pauzu

Neodporúča sa športovať každý deň, naše telo potrebuje čas na zotavenie. Počas tréningu zaťažujeme svaly a dávame im rastový impulz, ktorý reaguje vo fáze pokoja. Tri až štyri tréningové jednotky týždenne bohato stačia. Dbajte na deň pauzy medzi jednotlivými tréningami a tiež nezabúdajte obmieňať silový šport s vytrvalostným, ak chcete pretrénovať rôzne svalové skupiny.

Vyhýbame sa sacharidom

Sacharidy boli dlho démonizované – a pritom sú pre obnovu svalov po tréningu rozhodujúce (predovšetkým, ak sú spojené v správnom pomere s proteínmi). Sladké zemiaky s hráškom a hnedou ryžou – to by bola asi ideálna výživa po tréningu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tréning #sacharidy #proteín #zotavenie #svalová hmota