Tri skupiny pohybových problémov u ľudí so sedavým zamestnaním. Aké riešenie navrhuje fyzioterapeut?

Fyzioterapeut nie je masér. Je to vysokoškolsky vzdelaný zdravotnícky pracovník a jeho úlohou je prinavrátiť zdravie a pomôcť riešiť problémy s pohybovým aparátom. „Klienti, ktorých trápi pohybový aparát a využívajú služby fyzioterapeuta, majú tri najčastejšie problémy. Sú to poúrazové stavy, pooperačné stavy a problémy spojené s nesprávnym držaním tela či bolesťou chrbtice,“ hovorí Mgr. Martin Skladan. A práve bolesť chrbtice je stav, ktorým trpí 8 z 10 Slovákov.

29.01.2023 06:00
fyzioterapeut, Martin Skladan, fyzioterapia Foto:
Fyzioterapeut Mgr. Martin Skladan.
debata

Pri sedavom zamestnaní začne naše telo po čase štrajkovať. Bolo totiž stvorené na pohyb, nie na sedenie, navyše často v nesprávnej polohe. Prvotné bolesti, ktorými nám telo dáva najavo, že takto to nie je v poriadku, väčšinou ignorujeme. Keď sa intenzita bolesti zvyšuje, prídu na rad lieky proti bolesti. A takto ide veľa ľudí až do bodu, kedy je už bolesť neznesiteľná a človek často nie je schopný ráno vstať z postele. Prečo telo takto reaguje? Martin Skladan hovorí o troch skupinách problémov, ktoré sa týkajú ľudí so sedavým zamestnaním. Sú to funkčné, štrukturálne problémy a ireverzibilný problém. „Najčastejšie problémy pohybového aparátu u ľudí so sedavým zamestnaním sú spojené s nesprávnym držaním tela. Ide väčšinou o svalovú nerovnováhu v rôznych svalových skupinách. Táto funkčná porucha sa dá na základe cielenej fyzioterapie vyriešiť,“ hovorí Martin Skladan.

Keď je časť chrbtice už poškodená

Podľa jeho slov tvoria závažnejšiu skupinu štrukturálne problémy. To už má človek bolesti v oblasti chrbtice (krčná, hrudná, drieková), prípadne bolesť vystreľuje aj do hornej, alebo dolnej končatiny. „Takýto človek má už často aj nález na magnetickej rezonancii, čo sa nazýva štrukturálna porucha, teda je už nejaká časť chrbtice poškodená (medzistavcová platnička, stavec…). Cielenou fyzioterapiou môžeme problém eliminovať a vyriešiť.“ Sú aj prípady, kedy už cielená fyzioterapia nepomôže a človek musí podstúpiť operáciu chrbtice. Po nej má veľkú úlohu pooperačná cielená terapia.

Kde na chrbtici vás bolí?

Zdrojom bolesti môže byť ktorákoľvek časť chrbtice. Pri sedavom zamestnaní v podstate trpí celé telo a zároveň chrbtica „strieľa“ svoje preťaženie do iných orgánov. Pri problémoch s krčnou chrbticou pociťujeme bolesť v oblasti temena hlavy, krku a šije. Môže prísť náhle a nečakane. Stačí nesprávna poloha počas spánku, dlhý čas za volantom, „ofúknutie“ a, samozrejme, sedavé zamestnanie. „Niekedy môže oblasť krčnej chrbtice spôsobovať aj bolesti hlavy, migrenózne stavy, hučanie v ušiach a tiež vystreľovanie bolesti do hornej končatiny (poškodená medzistavcová platnička),“ hovorí Martin Skladan.

Pichanie na hrudníku, „predinfarkový stav“, tlak na hrudi, bolesť medzi lopatkami. Tak vo väčšine prípadov volá o pomoc hrudná chrbtica. Často sa bolesť v hrudnej chrbtici objavuje u manuálne pracujúcich ľudí, mamičiek po pôrode a samozrejme u ľudí pracujúcich za počítačom. Podľa slov Martina Skladana v tomto prípade nedochádza k poškodeniu medzistavcových platničiek.

Drieková chrbtica sa ozýva cez bolesť v oblasti krížov, bedrového kĺbu, sedacieho svalu a tiež bolesť vystreľujúcu do dolnej končatiny (poškodená medzistavcová platnička). Je charakteristická pre ľudí, ktorí zdvíhajú ťažké predmety, ženy v pokročilom štádiu tehotenstva, mamičky, ktoré sa stále zohýbajú a berú deti na ruky a tiež pre športovcov.

Ak sedíte, musíte aj chodiť

Takže už vieme, ktorá časť chrbtice nás bolí a teraz by sme si mali zopakovať niekoľkokrát odporúčané. A vo veľa prípadoch nedodržiavané. „Ak máte sedavé zamestnanie, je dôležité prispôsobiť ergonómiu vášho pracovného prostredia (stôl, stolička, monitor a pod.). Minimálne každú hodinu sa poprechádzajte po kancelárii. Každodenné dlhodobé sedenie kompenzujte nejakou pohybovou aktivitou, či už prechádzkou, alebo bicyklovaním (pokojne aj na stacionárnom bicykli), no hlavne danú aktivitu vykonávajte na pravidelnej báze a s rozumom,“ odporúča fyzioterapeut Martin Skladan. Ak už nastal nejaký problém, podľa jeho slov je základom uvedomiť si ho a neodkladať „na potom“. Potom môže byť už neskoro.

Fyzioterapeut v podobe malého prístroja... Foto: Omron
fyzioterapia doma, stimulácia nervov, TENS Omron Fyzioterapeut v podobe malého prístroja "na doma": Bipolárna stimulácia nervov striedavým elektrickým prúdom. Výsledkom pôsobenia prúdu je stimulácia svalu, ktorá zvyšuje prekrvenie postihnutého miesta. Rovnako dôležitý je aj analgetický (protibolestivý) efekt.

Pomoc fyzioterapeuta

Základom je teda si problém uvedomiť. Ako konkrétne vám môže pomôcť fyzioterapeut? Po funkčnom vyšetrení vám vyskladá cviky na mieru na dané problematické partie a naučí vás ich precízne vykonávať. Najprv pod jeho dohľadom, neskôr doma. Pravidelnosť cvičenia je pritom základom úspechu. „Z časového hľadiska záleží od toho, v akom štádiu sa človek nachádza. Či má len nesprávne držanie tela spôsobené svalovou nerovnováhou, alebo už trpí štrukturálnym problémom a má nález na magnetickej rezonancii spojený s vystreľujúcimi bolesťami. Samotná fyzioterapia je potom náročnejšia, dlhodobejšia, a vyžaduje sa trpezlivosť a odhodlanie klienta. Krok po kroku k odstráneniu bolesti,“ hovorí fyzioterapeut Martin Skladan.

Návšteva fyzioterapeuta pri problémoch s pohybovým aparátom môže teda eliminovať bolesť a vyriešiť daný problém. Základom úspechu je vzájomná komunikácia, čas, trpezlivosť a pravidelnosť cvičenia. Pomôcť s bolesťou chrbtice si môžete už predtým, ako siahnete po liekoch proti bolesti. Neznamená to však, že nebudete cvičiť. Začnite cvičiť a robte to pravidelne, lebo len aktívny pohyb má zmysel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #fyzioterapia #bolesť chrbta #fyzioterapeut