5 prehreškov, ktoré zrejme robíte na toalete aj vy a zhoršujú vám zdravie

Ísť na wc a urobiť, čo treba. Jednoduché, nie? Aj pri takej rutinnej záležitosti, ako je použitie toalety, však môžete urobiť chyby, ktoré sa vám možno vypomstia. Jednou z nich je, že pri splachovaní nezatvárate poklop. Ktoré sú ďalšie?

29.04.2024 11:00
zápcha, toaleta, záchod, potreba, toaletný papier Foto:
Papierom príliš nedrhnite.
debata

Pri splachovaní nezatvárate poklop

Vedeli ste, že mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v toalete, sa pri splachovaní spolu s vodou rozprsknú po miestnosti a môžu zostávať na povrchoch a spôsobovať zdravotné problémy vnútri tela či na koži? Ide napríklad o baktérie E.coli či salmonela. Mikróby sa takto môžu dostať až do vzdialenosti dvoch metrov. Zvlášť nebezpečné je to v miestnostiach, kde je spolu s toaletou aj umývadlo, zubné kefky, mydlo… Zvyknite si preto poklop pred spláchnutím radšej vždy zatvoriť.

Doc. Huorka: Aké výhody má DNA test pri vyhľadávaní prípadov kolorektálneho karcinómu?
Video
Zdroj: TV Pravda

Vysedávate na toalete pridlho

Vysedávanie na wc nie je zdravé, hoci mnohí na toto miesto unikajú pred domácimi povinnosťami alebo za relaxom. Dôsledkom môže byť zápcha, tráviace problémy či vznik nepríjemných hemoroidov. Poloha, v ktorej sa vyprázdňujeme, nie je všeobecne veľmi zdravá, ideálna je v podrepe. Dá sa tomu aspoň trochu priblížiť, ak si pod nohy dáte malý stolček, predávajú sa aj špeciálne, vytvorené presne na tieto účely.

Nekontrolujete výsledok

Väčšina ľudí po vykonaní malej či veľkej potreby jednoducho spláchne, „výsledky“ nás z pochopiteľných dôvodov veľmi nezaujímajú. Urobte však niekedy výnimku z pravidla a pozrite sa, ako vyzerá váš moč či stolica. Ak zistíte známky krvi, hlienu či nezvyčajné zafarbenie, zbystrite, možno ide o príznak nejakého ochorenia, i vážneho. Varujúci je aj zvláštny zápach moču.

mobil, žena, správa, textovanie, telefón Čítajte viac Najšpinavejšie predmety, ktorých sa denne dotýkate

Príliš tlačíte

Niekedy to nejde a nejde, a tak sa snažíme vyprázdneniu pomôcť zvýšeným úsilím, čo však tlačí na žily v konečníku. Dôsledkom je vznik hemoroidov, ktoré sa prejavujú krvácaním či svrbením. Niekedy sa dá problém vyriešiť voľnopredajnými prípravkami z lekárne, inokedy však musí pomôcť malý zákrok.

Nesprávne sa utierate

Ak príliš tlačíte a drhnete v snahe utrieť sa po veľkej potrebe poriadne, postupujete nesprávne, môžete si tak podráždiť kožu v okolí konečníka a spôsobiť až zápal. Robte to inak: papierom sa len ľahko otrite a hygienu dokončite pod tečúcou vodou.

Správny smer utierania je u žien z hygienických dôvodov spredu dozadu, v opačnom poradí hrozí zanesenie baktérií z konečníka do pošvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #stolica #toaleta