Najšpinavejšie predmety, ktorých sa denne dotýkate

Nie je to záchodová doska na verejných wc, ako si možno väčšina z nás pomyslí. Doslova semeniskom choroboplodných zárodkov sú mobilné telefóny, držadlá nákupných košíkov v supermarketoch či, možno prekvapujúco, hrnčeky vo firemných kuchynkách.

03.12.2023 07:00
mobil, žena, správa, textovanie, telefón Foto:
Mobilný telefón sa snažte udržiavať v čistote.
debata

Niektoré často používané predmety obsahujú skutočne obrovskú koncentráciu mikroorganizmov. Britský denník Daily Mail dal dohromady niektoré z tých vskutku najšpinavejších. Pristupovať k nim treba s najvyššou obozretnosťou a prenosu patogénov ideálne zabrániť, než dostanú šancu napadnúť organizmus.

Držadlá nákupných vozíkov

Väčšina ľudí si zrejme myslí, že najšpinavejšími musia byť záchodové dosky na verejných wc, tie sa však pravidelne umývajú a k ich čistote prispievajú aj ľudia, ktorí dosky pred použitím toalety zo strachu, že sa nakazia, očistia tiež. Naopak, čo sa umýva veľmi málo, sú práve držadlá nákupných vozíkov v supermarketoch. Denne sa ich dotknú stovky ľudí.

Denník citoval štúdiu univerzity v americkej Arizone, podľa ktorej až 75 percent držadiel obsahuje baktérie, ktoré sa nachádzajú vo fekáliách. Pred použitím vozíka preto držadlá poriadne očistite dezinfekčným gélom či dezinfekčnými obrúskami.

Mobilné telefóny

Koľkokrát denne sa dotknete svojho mobilného telefónu a potom si rukami pretriete oči alebo si nimi vezmete niečo do úst? Podľa rôznych štúdií je to odhadom asi stokrát za 24 hodín. A keďže ruky si umývame len občas, častým kontaktom s telefónom výrazne zvyšujeme riziko infekcií.

Mobily obsahujú asi desaťkrát viac patogénov ako legendárne záchodové dosky. Mobil môže byť zdrojom i veľmi nebezpečných a voči antibiotikám odolných baktérií, ako je napríklad stafylokok. Aj tu pomôže prevencia, mobilný telefón si pravidelne čistiť, používať ho čo najmenej a zvýšiť frekvenciu umývania rúk.

Držiak na zubnú kefku

Že zubnú kefku treba meniť po dvoch, maximálne troch mesiach a po chorobe hneď, je dobre známe. Ako často však umývate miesto, kam ju odkladáte? Kefka je v každodennom kontakte s patogénmi, ktoré sa prenášajú aj na odkladacie miesto, či už sú to rôzne nádobky, ale predovšetkým držiaky.

Americká mimovládna organizácia National Sanitation Foundation upozorňuje, že na odkladacích miestach sa môže vyskytovať napríklad nebezpečná baktéria E.coli, ktorá spôsobuje tráviace problémy. Hnačky, vracanie i vysoké horúčky spôsobené baktériou môžu malým deťom do dvoch rokov spôsobiť až smrť.

Hrnčeky vo firemnej kuchynke

Pre mnohých určite trochu prekvapujúca informácia, ale veľmi znečistené sú aj hrnčeky vo firemných kuchynkách. A nezáleží na tom, že máte svoj vlastný, ktorý vám (dúfajte) nikto iný neberie. Šálka je síce vaša, ale hubka, ktorou sa všetky použité riady umývajú, už nie. A keďže v kuchynkách sa denne premelú aj desiatky ľudí, výsledkom je, že aj na zdanlivom čistom hrnčeku zostáva veľmi veľa patogénov. Zoberte ho preto domov a umyte v umývačke, ktorá by mala mikroorganizmy zahubiť.

Na čo si ešte dávať pozor

K ďalším veľmi špinavým predmetom v domácnosti patria kľučky dvier, kabelky, tašky a peňaženky, kuchynské hubky a utierky, soľničky, dosky na krájanie potravín, počítačové myši a klávesnice počítačov. Snažte sa preto tieto miesta a predmety udržiavať v čo najväčšej čistote. Za dvermi bytu sú okrem držadiel nákupných vozíkov rizikové aj tlačidlá vo verejných výťahoch, samozrejme kľučky či mince, ktoré si vymieňame v obchodoch a pred nami ich už držali v rukách možno stovky ľudí. Na dôkladné umytie rúk po príchode domov preto nezabúdajte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #baktérie #dezinfekcia #antibakteriálne účinky