Aké príspevky môžete získať od svojej zdravotnej poisťovne? Nie je ich málo, pozrite, na čo všetko máte nárok

Obľúbené benefity na zubné ošetrenie síce od mája končia, avšak ešte stále môžu poistenci využiť bohatú ponuku ďalších príspevkov. Viete, na čo všetko máte nárok a za akých podmienok?

22.04.2024 10:00
lekáreň, liek, lieky Foto:
Poisťovne poskytujú aj príspevok na doplatky na lieky.
debata (1)

Benefity na oči

V rámci skupinového benefitu Peňaženka zdravia Maxi ponúka Všeobecná zdravotná poisťovňa sto eur pre deti i dospelých na okuliarový rám či okuliarové šošovky, avšak pozor, musí ísť o optiku, s ktorou má poisťovňa zmluvu.

Šéf Dôvery: Politici nemôžu klamať ľuďom, že zdravotníctvo má byť zadarmo
Video
Zdroj: TV Pravda

Ako jediná poisťovňa na Slovensku má aj príspevok na laserovú operáciu očí vo výške do 450 eur pre dospelých poistencov, tiež v rámci Peňaženky zdravia Maxi.

Deťom do 18 rokov poisťovňa Dôvera raz ročne prispieva 50 eurami na nový okuliarový rám, okuliarové šošovky či očné pomôcky s doplatkom. Dospelí od osemnástich rokoch majú nárok na zľavu 30 percent na dioptrické okuliare, rovnaká zľava sa vzťahuje na opravy okuliarov. Do 30. apríla poisťovňa ponúka bezplatné vyšetrenie zraku.

V Union zdravotnej poisťovni možno využiť Očný balík, z ktorého môžu poistenci ročne využiť celkom 150 eur. Z toho 50 eur na komplexné vyšetrenie očí vo vybraných klinikách a ďalej 30 eur na špeciálne očné vyšetrenie metódou OCT rovnako v určených zdravotníckych zariadeniach.

Zo sumy 150 eur ide ešte benefit 70 eur na okuliarové rámy alebo okuliarové šošovky pre deti. V prípade príspevku na okuliare pre deti musí byť dieťa poistené v Unione a zároveň je jej poistencom aspoň jeden z jeho zákonných zástupcov.

zubár, lekárska prehliadka, doktor, zuby, Čítajte viac O zubné benefity sa idú ľudia pobiť a teraz ich budú rušiť...

Príspevok na lieky

V Peňaženke zdravia Maxi Všeobecnej zdravotnej poisťovne možno čerpať bonus až 200 eur ročne na doplatky za lieky a dietetické potraviny pre deti do 18 rokov, ich rodičov či zákonných zástupcov. Ide o lieky, ktoré sú čiastočne hradené na základne verejného zdravotného poistenia a musí ich predpísať zmluvný lekár.

V Peňaženke zdravia Maxi je tiež možnosť čerpať príspevok na lieky na predpis vo výške 20 eur ročne pre poistencov od 18 rokov. Poistenci nad 18 rokov, ktorí si zjednali Peňaženku zdravia Mini, majú nárok na príspevok na lieky tiež vo výške 20 eur.

Dôvera ponúka pre rodiny s deťmi možnosť získať späť za každého člena až 300 eur ročne na doplatkoch za lieky, vakcíny či dietetické potraviny, kam patrí aj umelé mlieko.

Rodičia detí poistených v Union zdravotnej poisťovni si s doplatkami za lieky a dietetické potraviny nemusia robiť žiadne starosti. Všetkým deťom od narodenia až do 18. narodenín ich vrátia v neobmedzenej výš­ke.

Nepovinné očkovanie

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne môžu využiť príspevok na nepovinné očkovanie vo výške 50 % ceny každej vakcíny, a to po absolvovaní každej dávky. Nemusia teda čakať na absolvovanie všetkých dávok očkovacej schémy. Príspevok sa vzťahuje na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, meningokokom či hepatitíde AB.

Nárok na čiastočné preplatenie vzniká aj pri očkovaní proti vírusu HPV u dospievajúcich vo veku 15 až 17 rokov. V tomto prípade je príspevok na každú dávku vakcíny do maximálnej výšky 31,45 eura.

Dôvera poskytuje deťom vo veku od 15 do 17 rokov príspevok na očkovanie proti HPV vírusom až do výšky 70 % nákladov za očkovanie. Podľa druhu vakcíny to môže byť maximálne 130,20 alebo 257,16 eura. Výška príspevku závisí od toho, ako dlho je človek v poisťovni.

Očkovanie proti chrípke majú poistenci Dôvery úplne bezplatne. Nazálna (nosná) vakcína Fluenz Tetra je čiastočne hradená z verejného zdravotného poistenia u osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb a u detí od dovŕšenia druhého roku veku do dovŕšenia 12. roku veku.

Deťom od 2 do 6 rokov bude doplatok odpustený automaticky priamo v lekárni. Detí od 6 do 12 rokov si môžu doplatok uplatniť v rámci nadštandardu 300+300 pri splnení kritérií.

Všetkým poistencom od 16 rokov veku Dôvera prepláca tiež polovicu nákladov za každú dávku očkovacej vakcíny proti hepatitíde skupiny A a B. Poistencom do 18. roku veku preplatí prvú dávku vakcíny proti hepatitíde skupiny A vo výške sumy zaplatenej v lekárni, najviac však vo výške maximálnej ceny vakcíny určenej v Zozname kategorizovaných liekov.

Dôvera prepláca aj 50 percent z ceny vakcíny proti kliešťovej encefalitíde, pričom ja však stanovená maximálna výška benefitu.

Union prispieva 50 percentami z ceny dobrovoľného očkovania proti HPV, meningokokom, kliešťovej encefalitíde, pneumokokom, hepatitíde A a B a ovčím kiahňam. Očkovanie proti chrípke a osýpkam preplatí v plnej cene.

Dovera, pr, nepouzivat Čítajte viac Ako zmeniť zdravotnú poisťovňu? Ľahko. Stačia tri minúty a od nového roku môžete čerpať nové benefity

Výhody pre rodiny

Všeobecná zdravotná poisťovna ponúka príspevok až 450 eur pre tehotné ženy nad 35 rokov na neinvazívne prenatálne testovanie plodu a na testovanie potenciálnych rizík chromozómových porúch (Downov syndróm, Edwardsov syndróm, Patauov syndróm).

Benefit v rovnakej výške možno použiť na asistovanú reprodukciu. Poistenkám sa prispieva na štvrtý cyklus umelého oplodnenia, ktorý sa už nehradí zo zdravotného poistenia. Tehotná má tiež nárok na bezplatné očkovanie proti chrípke u svojho gynekológa.

V pôrodnici mamičku čaká praktický balíček pre bábätko. Bezplatne môže využiť predpôrodné, popôrodné i laktačné poradenstvo. Po pôrode si uplatní benefit do výšky 48 eur na zapožičanie monitoru dychu pre bábätko.

Poistenky Unionu môžu využiť zdarma pomoc pôrodnej asistentky pred pôrodom a po ňom, bezplatný sprievod pri pôrode a zľavu 20 percent na služby laktačnej poradkyne, ktorá poradí, ako rozbehnúť dojčenie.

V 300-eurovom balíčku pre dieťa sú 120-eurový príspevok na kúpu umelých mliek, benefit 120 eur na nákup plienok, príspevok 30 eur na kurz plávania pre bábätko a rovnako 30 eur na kúpu monitoru dychu. Ten tiež možno zapožičať zdarma.

Dôvera má pre mamičky možnosť bezplatného sprievodcu pri pôrode, pričom sa to netýka len otca dieťaťa, ale môže to byť matka, sestra či ktokoľvek iný. Sprievod pritom v Dôvere byť poistený nemusí.

Rodičia dostanú benefity aj pri narodení dieťaťa. Foto: SHUTTERSTOCK
bábo, bábätko, novorodenec, dieťa, pôrodnica Rodičia dostanú benefity aj pri narodení dieťaťa.

Pre diabetikov

Poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne môžu požiadať o príspevok na doplatky za glukózový senzor pre dospelého a deti nad rámec zákona, to až do výšky sto eur ročne. Glukózový senzor je umiestnený v podkoží a monitoruje hladinu cukru počas celého dňa aj noci, 24 hodín denne.

Informácie bezdrôtovo prenáša do inzulínovej pumpy, ktorá ich vyhodnotí. Pacient tak môže hneď zareagovať na každodenné situácie a riadiť svoju liečbu tak, aby predišiel nástrahám tejto diagnózy a možným komplikáciám.

Príspevok môžu využiť diabetici prvého typu na inzulínovej pumpe, intenzifikovanej inzulínovej terapii alebo riziková skupina diabetikov z kardiovasku­lárneho hľadiska (diabetici 1. typu).

Poisťovňa Dôvera ponúka pacientom program DôveraPomáha diabetikom. V takzvanom Dia balíčku si nájdu glukomer, výživový doplnok, študijný materiál a malý darček.

zubár, zuby, zubný kaz, Čítajte viac Treba šetriť, rozhodla Dolinková. Benefity u zubárov končia, zdravý chrup budú mať len tí, čo si nasporia

Ďalšie výhody

Okrem vymenovaných najdôležitejších benefitov existuje aj veľa ďalších, ktoré má každá poisťovňa iné. Dôvera ponúka zľavy na kúpeľné pobyty, privátne výrobky siete lekární, výživové doplnky, DNA testy či knihy o výžive.

Ďalej poistenci môžu využiť možnosť zľavy na vyšetrenie hodnoty CRP v lekárni, bezplatnej prítomnosti blízkeho pri pôrode, overenia dostupnosti liekov a ich rezervácie, VIP nemocničných izieb za polovicu ceny, objednania na mamografiu do desiatich dní či lepšieho preventívneho vyšetrenia krčka maternice zdarma.

Union zasa láka na dostupnejšie termíny na vyšetrenia, bezplatné testy na zistenie rizika rakoviny prsníka, pripomienku každej preventívnej prehliadky, balíček pre darcu krvi, bezplatné vyšetrenie cholesterolu pri každej preventívke alebo bezplatný online prístup k snímkam z rádiologických vyšetrení a ďalšie výhody.

Ak ste poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, môžete využiť možnosť zľavy na bylinné sirupy či bezlepkové potraviny alebo finančne výhodné testovanie genetických predispozícií na rôzne ochorenia.

Podmienkou priznania benefitov je absolvovanie preventívnych prehliadok u praktického lekára pre deti či dospelých, poistenec tiež nesmie mať nedoplatky na zdravotnom poistení.

čeľustná ortopédia, čeľustný ortopéd, zuby, stomatológ, zubár, zubný strojček Čítajte viac Zvykajme si na krivé zuby, ceny strojčekov sa počítajú v tisíckach eur, pekný úsmev budú mať len tí s plnou peňaženkou

O čo poistenci prídu?

Na uplatnenie benefitov na zuby vám zostáva už len posledných pár dní, končia posledným aprílovým dňom. V rámci benefitného produktu Peňaženka zdravia Maxi mohli poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne pred zrušením čerpať na zuby až 120 eur každý rok, a to aj jednorazovo. Išlo o príspevky na dentálnu hygienu, zubné ošetrenia, anestéziu, RTG vyšetrenia, zubné výplne, korunky, mostíky či na opravu snímateľnej náhrady.

V benefitnom produkte Peňaženke zdravia Mini mohli deti i dospelí tiež získať príspevok na zubné ošetrenie či dentálnu hygienu. Deti aj na zubný strojček. Dospelí mali nárok na sumu až 60 eur, a to dvakrát ročne po 30 eur. Dieťa využilo benefit 30 eur jedenkrát ročne prostredníctvom svojho zákonného zástupcu. Poisťovňa tiež prinášala možnosť získať príspevok až 450 eur na zubný strojček pre detských poistencov do 19. roku života.

Dôvera ponúkala možnosť získať až päťkrát ročne 30 eur na zubné ošetrenie alebo dentálnu hygienu pe deti i dospelých. Príspevok bolo možné využiť na bežné stomatologické výkony, na ktoré si pacienti doplácajú. Patrili sem ošetrenie zubného kazu, plastické výplne či výplne koreňových kanálikov. Ďalej sa benefit vzťahoval na dentálnu hygienu, pečatenie trvalých zubov u detí do 14 rokov a na zhotovenie zubných mostíkov a koruniek u dospelých.

Príspevok 150 eur ročne ponúkala poisťovňa Union. Suma sa delila na dve časti: sto eur na zubné ošetrenie a 50 eur na zubnú hygienu. Union poskytoval benefit aj na zubné strojčeky u detí, bolo to sto eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné poistenie #benefity #zdravotné poisťovne