Zvykajme si na krivé zuby, ceny strojčekov sa počítajú v tisíckach eur, pekný úsmev budú mať len tí s plnou peňaženkou

Poriadne po vrecku sa v ordináciách čeľustných ortopédov dnes buchnú rodičia detí, ale aj dospelí záujemcovia o rovné zuby. Ceny zubných strojčekov išli v poslednej dobe hore aj o desiatky percent. Nehovoriac o tom, že v niektorých regiónoch sa lekár zháňa len veľmi ťažko a na prijatie do starostlivosti treba čakať dlhé mesiace. Vysoké ceny aparátov pomáhajú aspoň trochu zmierniť príspevky zdravotných poisťovní.

01.03.2024 06:00
čeľustná ortopédia, čeľustný ortopéd, zuby,... Foto:
Ceny zubných strojčekov si niektoré rodiny môžu len ťažko dovoliť.
debata (18)

Trinásťročná dcéra Moniky Pavlovičovej z Bratislavy nosí už asi tri roky neviditeľný zubný strojček. Zaplatili zaň vtedy približne tritisíc eur a podobnú sumu očakávajú aj u mladšej jedenásťročnej dcéry, ktorú nasadenie aparátu čaká zrejme na konci tohto roka.

So službami zdravotníckeho zariadenia, kam dochádzajú, je rodina spokojná, avšak mamička priznáva, že ceny sú dosť vysoké. „Na jednorazovú platbu to naozaj nie je málo a uvítala by som nejaký príspevok zdravotnej poisťovne, avšak na tento typ zubného strojčeka ho nedostaneme,“ vra­ví.

Na druhej strane oceňuje, že celú sumu zaplatili na začiatku liečby. V ambulancii od nich už potom nič nechceli ani na pravidelných kontrolách, ktoré absolvujú v priemere každých desať týždňov. Strojček bude mať staršia dcérka nasadený ešte dva roky.

zuby, zubár, čeľustný ortopéd, strojček, zubný strojček Čítajte viac Budú zubári len pre bohatých? Ceny zákrokov vystrelili nahor, podľa expertov na to doplatia najmä chudobnejší

Koľko zaplatíte

„U čeľustných ortopédov, ktorí pracujú s renomovanými značkami, celkové náklady na vstupe za liečbu narástli priemerne o desiatky percent,“ hovorí Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti. Zvyšujúce sa náklady lekári pretavili do cien za zubné strojčeky, ktoré pritom nie sú všade rovnaké. Závisia od typu aparátu, kvality použitých materiálov aj skúseností lekára.

„Cena za liečbu klasickým snímateľným strojčekom sa začína od 450 eur, za kovový fixný strojček zaplatíte minimálne 2000 eur. Pri neviditeľných a keramických strojčekoch treba počítať s nákladmi od 3500 eur. To platí v prípadoch stredne komplikovaných diagnóz, aké riešime najčastejšie,“ ozrejmuje ceny Marián Sabo.

Zároveň upozorňuje na podozrivo nízke ceny najmä v prípade niektorých neviditeľných strojčekov, ktoré by mohli signalizovať skryté poplatky či nesplnenie štandardov liečby.

Okrem ceny strojčeka sa predovšetkým pri fixných aparátoch platia ešte ďalšie poplatky. Vstupná konzultácia u lekára, ktorý má zmluvu s poisťovňou, je zdarma, pacienti na ňu majú nárok dvakrát ročne. Inak sa platí a stojí okolo 20 až 30 eur.

„K diagnostike a príprave liečebného plánu sú potrebné aj minimálne dve RTG snímky, skeny alebo odtlačky zubných oblúkov, komplexná anamnéza a samozrejme vyšetrenie zubov, čeľustí, kĺbov a podobne. Náklady sa pohybujú od 150 eur vyššie,“ informuje čeľustný ortopéd. Nositelia fixných strojčekov ešte často platia za každú kontrolu okolo 20 eur i viac.

„Počas liečby by už pacientovi nemali byť účtované žiadne ďalšie doplatky, s výnimkou tých, na ktoré ho čeľustný ortopéd vopred upozornil. Preto je ideálne nechať si u u neho vopred naceniť kompletnú liečbu, ktorá okrem samotného strojčeka zahŕňa aj všetky vyšetrenia, kontroly a udržiavacie aparáty po ukončení liečby,“ odporúča prezident spoločnosti.

Zubný lekár: Čo s odumierajúcim zapáleným zubom? Ako sa dá zachrániť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Času na šetrenie mám dosť…

Soňa Pekarovičová z Nového Mesta nad Váhom zháňa ortodontistu pre svoje dieťa už mesiace. Pred rokom ju na preventívnej prehliadke upozornili, že strojček na zuby bude potomok potrebovať.

„A rovno mi aj povedali, že v okruhu tridsiatich kilometrov od nášho okresného mesta má zmysel volať len do dvoch ambulancií. Inde nás kvôli naplneným kapacitám nezoberú. Na moje veľké sklamanie pre nás nenašli miesto ani v dvoch odporučených ambulanciách,“ popisuje svoju nemilú skúsenosť.

Do jednej ordinácie sa jej ani nepodarilo dovolať. V druhej žene cez smsku oznámili, že už majú plno a nech sa ozve o tri mesiace. „Po nich sa situácia len zopakovala. Nakoniec nám nezostane nič iné, len vycestovať ďalej,“ zmieruje sa.

Len ťažko však prijíma fakt, že za strojček na zuby pre svoje dieťa zrejme zaplatí viac, ako je priemerná mesačná mzda na Slovensku. „O horibilných cenách za strojček som už počula. Dúfala som v benefit od poisťovne, žiaľ, tá moja ho neponúka. Jedinou možnosťou je požadovanú sumu našetriť alebo využiť možnosť splátok. Jednoducho som v situácii, že zaplatím prvej ambulancii, ktorá ma zoberie. Času na šetrenie mám zatiaľ dosť…,“ vraví s dávkou irónie v hlase.

Približné ceny zubných strojčekov

snímateľný strojček: od 450 eur

kovový fixný strojček: 2 000 – 3 000 eur

keramický fixný strojček: 3 500 – 4 000 eur

takzvaný neviditeľný strojček: 3 500 – 5 000 eur

Vysoké nájmy, rast platov i drahý výskum

Dôvodov, prečo strojčeky stoja stále viac, je hneď niekoľko. „Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti sa zvyšujú ceny za nájmy, energie a prevádzku ambulancií, rastú im mzdy a odvody zamestnancov aj ceny materiálov a technológií,“ objasňuje Marián Sabo. Ambulancie čeľustnej ortopédie sú neštátne zariadenia, ktoré sa riadia trhovými cenami, preto sa ich napríklad nedotkli zastropované ceny energií.

Dodávatelia strojčekov zasa zvyšujú ceny, pretože sa im zdražujú investície do vývoja a výskumu. „Ceny materiálov sa, žiaľ, prenášajú na pacienta o to viac, že zdravotné poisťovne za posledných dvadsať rokov cenu hradenú za čeľustno-ortopedické výrobky lekárom nemenili,“ upozorňuje prezident ortodontickej spoločnosti.

Slovenská komora zubných lekárov považuje nárast cien v celej oblasti starostlivosti o zuby za opodstatnený. Nemyslí si, že by sa sumy, ktoré pacient nechá v zubnej ambulancii, mali usmerňovať.

„Komora odmieta reguláciu v zdravotníctve, pretože nesprávne nastavená môže spôsobiť nedostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ zdôvodňuje Patrícia Husárová, viceprezidentka Slovenskej komory zubných lekárov. Ako upozorňuje, ceny nových technológií rastú neustále, rovnako je nemenej nákladné ďalšie špecializované vzdelávanie čeľustných ortopédov.

Igor Daniš aktual Čítajte viac Stop drahým zubárom. Zneužívajú našu nevedomosť a neeticky zarábajú na pokrivenom systéme

Niektoré diagnózy poisťovňa čiastočne hradí

Na čiastočnú úhradu zubného strojčeka priamo zo zdravotného poistenia dosiahne na Slovensku len dieťa do 18 rokov, ktorému lekár zuby narovná zo zdravotných, nie estetických dôvodov. Medzi diagnózy, na ktoré sa úhrada vzťahuje, patria napríklad rázštepy pery, čeľustí či podnebia, závažnejšie zhryzy či kostrové odchýlky.

„Výška úhrady závisí od typu aparátu a komponentov použitých pri liečbe, čo je u každého poistenca individuálne,“ komentuje Ivana Linetová z Oddelenia komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne s tým, že v prípade určitých diagnóz liečbu čiastočne preplatia aj pacientovi po dovŕšení dospelosti.

V poisťovni Dôvera poskytujú deťom do 18 rokov úhradu približne do dvetisíc eur. Koľko naozaj preplatia, závisí od diagnózy konkrétneho poistenca. „Zároveň platí, že takzvanú doživotnú úhradu za ortodontickú liečbu poskytujeme poistencom a poistenkám so špecifickými diagnózami,“ uvádza PR manažér Dôvery Branislav Cehlárik.   

Ako však upozorňuje poisťovňa Union, úhrada zo zdravotného poistenia sa nevzťahuje na takzvané neviditeľné zubné strojčeky, ktoré bývajú zvyčajne podstatne drahšie ako tie fixné.

Dr. med. dent. Marián Sabo, prezident... Foto: Lenka Imrichová
čeľustný ortopéd, zuby, zubár, stomatológ, zubný strojček, čeľustná ortopédia Dr. med. dent. Marián Sabo, prezident Slovenskej ortodontickej spoločnosti: V drvivej väčšine prípadov prichádzajú k čeľustnému ortopédovi deti práve na základe odporúčania zubného lekára.

Benefity od poisťovní

Niektoré zdravotné poisťovne ďalej poskytujú príspevky na zubné strojčeky i v rámci takzvaných benefitov, o ktoré treba žiadať zvlášť a po absolvovaní všetkých preventívnych prehliadok. Na benefit má po splnení podmienok nárok každé dieťa.

Súčasťou benefitného programu Všeobecnej zdravotnej poisťovne Peňaženka zdravia Maxi je aj príspevok 450 eur na zubný strojček pre dieťa až do jeho osemnástich rokov. Výhodu však možno čerpať len v rámci skupiny, ktorá si program dohodne.

„Tento príspevok je možné využiť na vstupné vyšetrenie, nový strojček, nočný alebo fixný, výrobu strojčeka, retenciu strojčeka (stabilizovanie zubných oblúkov) či na všetky kontroly súvisiace so strojčekom,“ informuje Ivana Linetová. Ak má rodič zjednaný benefitný produkt Peňaženka zdravia Mini, môže na strojček dieťaťa čerpať raz ročne príspevok vo výške 30 eur.

V zdravotnej poisťovni Union je príspevok pre dieťa do 18 rokov sto eur ročne. „Príspevky je možné využiť naraz alebo si ich rozdeliť na viac ošetrení podľa potreby,“ informuje poisťovňa. Dôvera príspevok na strojček neposkytuje.

Problémom je aj dostupnosť

Na Slovensku dnes ordinuje takmer 270 čeľustných ortopédov, ktorí ako jediní môžu poskytovať ortodontické služby. Každý rok ukončí trojročné špecializačné štúdium v odbore čeľustná ortopédia približne osem až desť zubných lekárov.

Podľa Mariána Saba je počet odborníkov vyhovujúci, v prepočte na obyvateľov sme na tom dokonca lepšie ako napríklad Poľsko či Veľká Británia. Viacerí záujemcovia o nosenie zubného strojčeka však majú problém lekára zohnať.

„Čeľustných ortopédov máme síce dostatok, problematickejšia je možno ich dostupnosť v rámci regiónov, čo teoreticky znamená, že v niektorých oblastiach bude pacient musieť za čeľustným ortopédom 60 až 80 kilometrov dochádzať,“ pripúšťa Marián Sabo.

Liečbu u čeľustného ortopéda by pritom podľa neho potrebovalo až tridsať percent všetkých detí, no lieči sa len približne šesť percent. Ak sa problém začne riešiť až v dospelosti, cena, ktorú za to človek zaplatí, bude ešte oveľa vyššia.

Ceny sú vysoké, podľa čoho si vybrať dobre?

Odpovedá zubná lekárka Patrícia Husárová, viceprezidentka Slovenskej komory zubných lekárov:

„Výkony čeľustnej ortopédie môže vykonávať len zubný lekár, ktorý má špecializáciu z čeľustnej ortopédie. Preto je dôležité overiť si, či daný zubný lekár túto špecializáciu má. Taktiež Slovenská ortodontická spoločnosť vydáva na základe absolvovania trojročného špecializačného štúdia Certifikát čeľustného ortopéda. Ďalšou možnosťou je odporúčanie ošetrujúceho zubného lekára, prípadne pacientov, ktorí už výkony u čeľustného ortopéda absolvovali. Je potrebné si uvedomiť, že internetová reklama nie je zárukou odbornosti.

Každý dobrý špecialista – čeľustný ortopéd podrobne pacientovi vysvetlí možnosti liečby, postupy a podmienky, vrátane úhrady za liečbu. Samozrejme, treba rozlišovať ceny u zmluvných a nezmluvných čeľustných ortopédov (u pacientov do 18 rokov) a brať do úvahy, že nie všetky úkony a všetky typy strojčekov hradí, respektíve na ne dopláca zdravotná poisťovňa.“

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #čeľustný ortopéd #strojček na zuby #čeľustná ortopédia #zubný strojček #ortodoncia #ortodontista