Celú krajinu čaká cez víkend veľká zmena. Na čo sa musí pripraviť každý bez výnimky?

Na letný čas prejde Slovensko už o pár dní. V nedeľu 31. marca si jeho obyvatelia o druhej v noci posunú hodinky na tretiu hodinu. Letný čas spôsobí, že vstávať sa bude o hodinu skôr.

26.03.2024 06:00
bolesť, únava, slabosť, nespavosť, spálňa,... Foto:
Hlavne citliví ľudia znášajú zmenu času zle.
debata (3)

Hlavným cieľom zavedenia stredoeurópskeho letného času bola snaha šetriť elektrickou energiou a využívať najmä denné svetlo. Niektorí zmenu takmer nezaregistrujú, avšak veľa ľudí má problémy zvyknúť si.

Časté sú poruchy spánku a nespavosť, nesústredenosť, zvýšená únavnosť, nižšia výkonnosť, zvýšené riziko dopravných nehôd, narušenie bežnej dennej rutiny a podobne. Čo je ešte horšie, zmena času môže spôsobiť až zdravotné problémy, napríklad bolesti hlavy, ale dokonca existuje aj zvýšené riziko srdcovo-cievnych chorôb v tomto období.

Zatiaľ čo niektoré z týchto nevýhod môžu byť dočasné a prejavia sa len počas prvých dní po prechode na letný čas, iné môžu mať dlhodobé dôsledky, a to najmä u ľudí, ktorí sú zvyknutí na svoju pravidelnosť, rutinu a len ťažko sa prispôsobujú zmenám.

spánok, ospalosť Čítajte viac Spíte dosť a aj tak sa budíte na smrť unavení? Zrejme za to môže niektorá z týchto 7 vecí

Ako si zvyknúť

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa vyrovnať s prechodom na letný čas a minimalizovať jeho negatívne účinky:

Postupná adaptácia: Niekoľko dní pred prechodom na letný čas sa snažte postupne posúvať svoje činnosti na trochu neskorší čas. Tým sa pomaly prispôsobíte letnému času.

Zachovávanie spánkového režimu: Snažte sa dodržiavať pravidelný spánkový režim aj počas prechodu na letný čas. Pokúste sa ísť spať v rovnakom čase ako predtým.

Doplnenie spánku cez deň: Ak pocítite únavu počas prvých dní po prechode na letný čas, dovoľte si doplniť spánok cez deň. Krátky odpočinok pomôže zmierniť únavu.

Buď tma: Snažte sa spať v tmavej miestnosti. Zatemnite okná. Dôležité opatrenie: nepozerajte sa večer a v noci do mobilu, jeho modré svetlo bráni zaspať.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita pomôže zlepšiť kvalitu spánku a zmierniť únavu spojenú s prechodom na letný čas.

Vyhnite sa stresu: Pokúste sa minimalizovať stresové situácie počas tohto obdobia.

Opatrnosť na cestách: Buďte opatrní, ak cestujete alebo vykonávate činnosti, ktoré vyžadujú zvýšenú pozornosť, ako je riadenie vozidla.

Letný čas sa skončí v nedeľu 27. októbra, keď si o tretej v noci posunieme budík na druhú hodinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #zimný čas #nespavosť #letný čas #letný a zimný čas