Spíte dosť a aj tak sa budíte na smrť unavení? Zrejme za to môže niektorá z týchto 7 vecí

Aké sú najčastejšie dôvody toho, že sa ráno napriek dostatočnému spánku budíte vyčerpaní? Dávajte si pozor na to, čo večer jete a pijete, dôležité tiež je, či máte v spálni poriadnu tmu.

15.12.2023 06:00
spánok, ospalosť Foto:
Ak sa únava hneď ráno často opakuje, zamyslite sa nad možnými príčinami.
debata (2)

1. Chodíte spať neskoro

To najjednoduchšie a najpravdepodob­nejšie vysvetlenie, prečo ste ráno napriek spánku unavený či unavená, znie: spíte málo alebo chodíte spať neskoro. Určite ste si už sami na sebe vyskúšali, že keď zaspíte hlboko pred polnocou, cítite sa ráno čerstvejší, ako keď ponocujete do jednej, druhej v noci. Spánok pred polnocou je skrátka výdatnejší, kvalitnejší a viac osvieži. Ideálne, ak spíte už dve hodiny pred polnocou. Oplatí sa to aj kvôli zdraviu. Vedecké štúdie ukázali, že včasní spáči majú oveľa nižšie riziko vzniku srdcového infarktu či náhlej cievnej mozgovej príhody.

Ak nechcete byť ráno unavení, spite tiež dostatočne dlho. Šesť hodín je jednoducho málo, ľudský organizmus potrebuje na regeneráciu osem hodín, niekto aj deväť či viac. Sami to viete najlepšie.

2. Pijete popoludní kávu, víno či jete krátko pred spaním

Nikto, kto sa chce dobre vyspať, si neurobí kávu o desiatej večer. Avšak stačí, ak si ju vypijete v neskorom popoludní a problém s ranným vyčerpaním môže byť na svete. Káva je povzbudzovač, ktorý bráni kvalitnému spánku.

Rovnaké „výsledky“ sa dostavia, ak si dáte k večeru víno alebo sa najete výdatného jedla. Organizmus sa počas spánku bude venovať spracovaniu potraviny či alkoholu a nebude mať možnosť dostatočne regenerovať.

Čo večer jesť a čo nejesť

Kvalitnému spánku bránia sladké a tučné jedlá. Vyhýbajte sa horšie stráviteľnému červenému mäsu, hubám či strukovinám. Vhodné nie je ani ovocie, ktoré môže v črevách kvasiť. Naopak, spánku prospejú mlieko a mliečne výrobky.

4. Starosti, smútok, depresie…

Ak nie ste psychicky v pohode a trápia vás starosti, úzkosti či depresie, nemusí vám stačiť ani osem či deväť hodín spánku. Telo je totiž v stresovom nastavení aj počas hodín, kedy by malo odpočívať a naberať sily. Naučte sa preto večer upokojiť, môžete skúsiť relaxáciu či dychové cvičenia. Zlatým pravidlom je nepozerať večer do mobilného telefónu, čo všetky psychické ťažkosti ešte len znásobí.

5. Veľa svetla v spálni

Častý problém, ktorý trápi najmä ľudí bývajúcich vo väčších mestách. Na to, aby sme sa dobre vyspali, potrebujeme mať v spálni čo najväčšiu tmu. V absolútnej tme sa totiž vyplavuje najviac melatonínu, hormónu spánku. Ak je v izbe príliš svetla, najčastejšie od pouličných lámp, máme problémy zaspať a spánok nie je kvalitný. Preto sa ráno budíme nevyspatí a mrzutí.

Okrem dostatočného zatemnenia (ak sa nedá inak, pomôže aj maska na spanie) myslite aj na to, aby ste spali na pohodlnom lôžku, nemali v miestnosti teplo a nepozerali v posteli do obrazovky mobilu, to tiež kvalite spánku veľmi nepomáha. Mobilné zariadenia vyžarujú modré svetlo, ktoré bráni v produkcii melatonínu.

6. Nedostatok horčíka

Nedostatok horčíka je v našich podmienkach častým problémom. Príznakom je únava či vyčerpanie, a to aj hneď ráno po prebudení. Deficit tohto dôležitého minerálu sa okrem vyčerpania ďalej prejavuje podráždenosťou, nesústredením sa, psychickým napätím, bušením srdca, ale aj vypadávaním vlasov či zvýšenou lámavosťou nechtov. Veľa ľudí pri nedostatku horčíka trpí nespavosťou. Dajte si jeho hladinu pre istotu skontrolovať u lekára.

7. Vážnejšie choroby

Spánok nie je osviežujúci ani pre ľudí, ktorí trpia závažnými ochoreniami. Často sa ranná únava aj po výdatnom spánku objavuje u ľudí s onkologickými ochoreniami, srdcovocievnymi chorobami (srdcové arytmie, ischemická choroba srdca) či ťažkosťami súvisiacimi s pľúcami (astma, zápalové ochorenia pľúc).

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #spánok #horčík #dobrý spánok #horčíková kríza