Všetko, čo potrebujete vedieť o kliešťoch. Borelióza poriadne potrápila aj Aleca Baldwina či Justina Biebera

Ako správne vybrať kliešťa? Aké sú príznaky boreliózy? Prečo nechať kliešťa vyšetriť? Dozviete sa v článku.

24.04.2024 10:00
Zdravie kliešte Foto:
Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia.
debata

Kliešťa odstráňte čo najskôr

KARTA: Kliešťa môžete odstrániť aj pomocou špeciálnej karty so zárezmi, ktorá kliešťa pevne podoberie a vytiahne bez toho, aby sa rozpučil a bez rizika vytlačenia obsahu čriev do rany.

TYČINKA: V prípade veľmi malého kliešťa (larvy) použite vatovú tyčinku navlhčenú mydlom alebo zápalku a kliešťa vykývajte.

SPREJ: Použiť môžete aj sprej na kliešte, ktorý kliešťa zmrazí, čím sa zabráni, aby vypustil infekciu zo slín. Pomocou háčika ho potom vytiahnete bez toho, aby ste ho rozpučili a prišli do kontaktu s jeho infekčným obsahom.

PINZETA: Ak sa vám kliešťa nedarí vybrať žiadnym z uvedených spôsobov, neostáva vám nič iné, než použiť ostrú pinzetu, chytiť ho tesne pri koži a vytrhnúť.

Ako správne vybrať kliešťa

Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži.

Kliešťa vyťahujte plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Ak ho potrebujete z kože uvoľniť, opatrne ním zakývajte zboka na bok a opäť skúste plynulo ťahať smerom od kože.

Kliešťa nevykrúcajte prudko do bokov, mohli by ste ho pretrhnúť – je dôležité ho nepoškodiť a nerozmliaždiť.

Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Snažte sa odstrániť celé telo kliešťa aj s hlavičkou.

Kliešťa po odstránení nemliaždite prstami. Hoďte ho do WC misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.

Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa, a poriadne si umyte ruky.

Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas (zopár dní), poznačte si aj túto informáciu.

Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami.

Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako väčšie začervenanie v mieste odstráneného kliešťa, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s vaším lekárom.

Zdroj: ÚVZ SR

Kliešťa si môžete priniesť domov aj na oblečení. Ako ho odstrániť?

Pračka: Pranie pri teplote 60 °C a vyššej kliešte spoľahlivo zlikviduje.

Sušička: Kombinácia vysokej teploty a suchého vzduchu je pre kliešte smrteľná.

Mraznička: Pri teplote pod –18°C sa kliešť po niekoľkých dňoch vysuší mrazom a uhynie.

Pozor, kliešť!

Riziko napadnutia kliešťom závisí od kombinácie prirodzenej aktivity kliešťa počas roka, od počasia a od toho, v akom prostredí sa pohybujeme.

Kliešť nemá rád extrémy, jeho aktivitu znižujú nízke a veľmi vysoké teploty, extrémne sucho alebo, naopak, príliš veľké vlhko.

Kliešťom sa najlepšie darí v listnatých a zmiešaných lesoch s bylinným a kríkovým podrastom. Kliešť má rád okraje vodných tokov, parky, záhrady alebo pastviny.

Menej sa mu páči v ihličnatých lesoch bez podrastu a nedarí sa mu v poľnohospodár­skych kultúrach. Nemá rád ani slnečné a výrazne suché a holé miesta alebo trvalo podmáčané biotopy.

Najvýraznejší nárast aktivity kliešťov je na jar, na začiatku leta aktivita vrcholí, a potom celkom rýchlo klesá. Od konca letných prázdnin je už aktivita kliešťov výrazne nižšia. Mierny nárast je ešte na začiatku jesene.

Kontrola po návrate z prírody

Skontrolujte si oblečenie, ak nájdete kliešťa, tak ho odstráňte.

Oblečenie po návrate domov dajte do sušičky na vysokú teplotu na 10 minút. Ak je oblečenie vlhké, môže byť potrebný ďalší čas. Ak oblečenie potrebujete najprv vyprať, nastavte práčku na šesťdesiatku.

Skontrolujte aj prípadný výstroj a domáce zvieratá. Kliešte sa môžu dostať do domu na oblečení a domácich zvieratách a neskôr sa prichytiť na človeka.

Po pobyte vonku sa osprchujte. Ukázalo sa, že sprchovanie do dvoch hodín po príchode do interiéru znižuje riziko nákazy boreliózou a môže byť účinné aj pri znižovaní rizika iných ochorení prenášaných kliešťami.

Sprchovanie môže pomôcť zmyť neprisaté kliešte a je to dobrá príležitosť na kontrolu celého tela. Na prehliadku tela použite zrkadlo. Skontrolujte si najmä tieto miesta na tele:

  • pod pazuchami
  • za ušami
  • v okolí pupka
  • zadnú časť kolien
  • vo vlasoch a okolo nich
  • intímne miesta
  • okolo pása
Foto: SHUTTERSTOCK
Zdravie kliešť

Celebrity a borelióza

Herec Alec Baldwin bojuje s príznakmi boreliózy už 20 rokov

Herec Alec Baldwin dlhodobo znáša príznaky lymskej boreliózy. Keď má ísť do prírody, prežíva úzkosť, že sa opäť nakazí. O svojom ochorení sa prvý raz zmienil v rozhovore pre New York Times už v roku 2011.

„Myslím, že ma kliešť nakazil dvakrát a ochorenie sa v priebehu piatich rokov vrátilo pravdepodobne štyrikrát,“ vysvetlil v jednom podcaste. Zakaždým bol pripútaný na lôžko s horúčkami, bolesťami kĺbov a vyčerpanosťou, posťažoval sa na chronické príznaky.

Modelka Bella Hadid sa boreliózy minulý rok konečne zbavila Minulý rok modelka Bella Hadid vyhlásila, že je konečne po pätnástich rokoch zdravá. „Viem, aké to je, keď sa vám nechce vstať z postele, lebo vás bolia kĺby a ste vyčerpaní.

Celé dni sa vám nechce medzi ľudí ani do spoločnosti, pretože bojovať s úzkosťou a „zahmlením mysle“ vám za to nestojí. Po rokoch si začnete zvykať na život s touto chorobou namiesto toho, aby ste sa vyliečili a žili normálne,“ komentovala svoj zápas o zdravie.

Speváka Justina Biebera upodozrievali, že berie návykové látky Začiatkom roka 2020 sa priznal, že mu diagnostikovali lymskú boreliózu, aj spevák Justin Bieber. So zdravotnými problémami bojoval niekoľko rokov. Na Instagrame vysvetlil, že zatiaľ čo si mnohí ľudia mysleli, že je na návykových látkach, v skutočnosti sa trápil s chorobou, ktorá ovplyvnila stav jeho pokožky, funkciu mozgu, celkovú energiu a zdravie.

Kliešte – ako sa ich nebáť Čítajte viac Dajte pozor, na týchto miestach je viac kliešťov ako v lesoch a sú aj infikovanejšie

„Bolo to drsných pár rokov, ale dostanem správnu liečbu, ktorá mi pomôže vyliečiť sa a budem späť a lepší ako kedykoľvek predtým,“ napísal vtedy Justin.

Príznaky uhryznutia kliešťom

Mnoho chorôb prenášaných kliešťami môže mať podobné príznaky vrátane:

  • vyrážky
  • horúčky
  • zimnice
  • bolestí hlavy
  • únavy
  • bolesti svalov
  • Pozor na červený fľak na mieste uhryznutia kliešťom.

Zásady ochrany pri pobyte v prírode

Najlepší spôsob, ako sa nenakaziť infikovaným kliešťom, je vyhnúť sa jeho prisatiu. Najlepší spôsob ochrany je kombinácia rôznych repelentov a doplnkov. Na oblečenie, batoh, spací vak, vonkajšiu stranu kočíka použite repelent s účinnou látkou DEET.

Na telo použite repelenty s prírodnými rastlinnými výťažkami alebo repelenty s DEET. Môžete vyskúšať aj repelentné náramky.

Oblečenie do prírody sa odporúča svetlé, ale nie preto, že by kliešte azda odpudzovalo. Na svetlom podklade jednoducho kliešťa lepšie uvidíte.

Podľa možností neodkrývajte časti tela, noste dlhé rukávy a dlhé nohavice, ktoré si zastrčíte do ponožiek.

V súčasnosti sú veľkým hitom protikliešťové ponožky, ktoré vyvinuli slovenskí vedci z košickej Slovenskej akadémie vied v spolupráci s Veterinárnou univerzitou a chemikmi z Chemosvitu Fibrochem vo Svite.

Vynašli tkaninu, ktorá má repelentný účinok. Jej základom je polypropylénové vlákno napustené prírodnou repelentnou látkou, ktorá odpudzuje kliešte.

Noste so sebou praktickú cestovnú súpravu na odstránenie kliešťa.

Vyhýbajte sa nízkemu porastu zmiešaných lesov.

Zabráňte, aby vašich domácich miláčikov napadli kliešte, použitím prípravkov na zvieratá. Ošetrite aj búdy a prístrešky vhodným druhom repelentov. Po návrate z prechádzky psa dôkladne prezrite a vyčešte.

Vrchné oblečenie si vyzlečte pred vstupom do domu.

Mýty o kliešťoch

Vitamín B1 chráni pred kliešťami

Tiamín nie je repelent proti komárom ani kliešťom, a to v žiadnej dávke, ani žiadnym spôsobom podávania, uvádzajú vedci z Cambridge vo svojej prehľadovej štúdii spred dvoch rokov.

Zároveň varujú, že propagovanie užívania doplnkov s vitamínom B1 ako zaručenej ochrany môže viesť k zvýšenému riziku ochorenia, ak nie je použitý aj iný spôsob ochrany.

Kliešťa treba vytočiť alebo zadusiť

Kliešťom by ste nemali točiť, pretože by ste ho mohli podráždiť a stimulovať vylučovanie slín a spolu s nimi aj mikroorganizmov do tela.

Z toho istého dôvodu sa neodporúča kliešťa ničím natierať – napríklad olejom, aby ste ho nepridusili. Mohol by obsah svojich čriev vyvrhnúť do rany, čím by sa zvýšila pravdepodobnosť nákazy.

Ústne ústroje treba vybrať za každú cenu

Nebezpečné mikroorganizmy sa nachádzajú v slinných žľazách a v čreve. Keď odstránite telo kliešťa, spolu s ním sa zbavíte aj týchto orgánov. Ústne ústrojenstvo sú len chitinizované (tuhé) útvary. Organizmus si s nimi väčšinou poradí sám ako s trieskou.

Kliešte na nás padajú zo stromov

Je to práve naopak, číhajú dole v podraste, na steblách trávy a čakajú na človeka alebo zviera, ktorí prejdú okolo a na ktorých by sa mohli prisať. Zo stromov na nás kliešte nemôžu spadnúť ani odtiaľ na nás neskáču.

Prečo nechať kliešťa vyšetriť?

Podľa českého portálu klíště.cz až 29 percent kliešťov prenáša niektoré z vážnych ochorení. A až u 40 percent ľudí sa neobjavia typické príznaky ochorenia. Ochorenie, ktoré nie je odhalené, však v tichosti prechádza do ďalších fáz, v ktorých je liečba veľmi komplikovaná.

Zdravie kliešte Čítajte viac „Borélie sa môžu zahniezdiť v kĺboch alebo srdcovom svale,“ hovorí odborníčka na kliešte Mária Kazimírová

Existuje 30-percentné riziko prenosu nákazy z infikovaného kliešťa na človeka. Závisí od doby, kedy je kliešť prisatý. Čím skôr sa kliešť odstráni, tým je riziko nákazy menšie. Tá sa ale úplne nedá vylúčiť ani pri krátkodobom prisatí.

Na prenos kliešťovej encefalitídy stačí podstatne kratšia doba ako pri borelióze a ďalších bakteriálnych infekciách.

Pri nákaze hrá dôležitú úlohu odolnosť imunitného systému a aktuálny zdravotný stav človeka. Pre úspešnú liečbu je najdôležitejšia včasná a presná diagnóza ochorenia. Vyšetrenie kliešťa umožňuje veľmi rýchlo určiť riziko nákazy a prijať preventívne opatrenia na zabránenie rozvoja ochorenia.

Preventívne očkovanie existuje len proti kliešťovej encefalitíde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #lymská borelióza #ako vybrať kliešťa #borelióza