Toto ochorenie najviac postihuje deti do 5 rokov a môže viesť až k úmrtiu, prejavuje sa vysokou horúčkou a vyrážkou

Osýpky síce vďaka očkovaniu takmer vymizli, avšak keď sa objavia, následky môžu byť fatálne. Zaočkovanosť proti nim sa na Slovensku znižuje.

23.04.2024 12:00
Meranie teploty, horúčka, teplota, dieťa,... Foto: ,
Ohrozené sú hlavne malé deti.
debata (2)

Osýpky sú vysoko nákazlivá vírusová choroba, ktorá sa môže vyskytnúť v každom veku. Šíria sa rýchlo a v tých najvážnejších prípadoch vedú až k úmrtiu postihnutého.

Príznaky osýpok sa zvyčajne objavujú po 10 až 12 dňoch infekcie. Prvotné symptómy pripomínajú prechladnutie s výtokom z nosa, kašľom a miernou horúčkou. Oči sčervenajú a stanú sa citlivé na svetlo, na tretí až siedmy deň môže teplota dosiahnuť až 41 stupňov.

Hrozí nám TBC z Ukrajiny? Toto je názor pediatra
Video
Zdroj: TV Pravda

Červená vyrážka trvajúca štyri až sedem dní sa najprv objaví na tvári a následne sa rozšíri po celom tele, malé biele škvrny sa môžu takisto objaviť na ďasnách a vnútornej strane líc.

Závažnosť spočíva najmä v častých komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Osýpky postihujú osoby v každom veku, najviac prípadov sa však zaznamenáva u detí do 5 rokov.

kašeľ, čierny kašeľ, seniorka, dôchodkyňa Čítajte viac Bolo to peklo, dusila som sa s vypúlenými očami, spomína Soňa na skúsenosti s ochorením, ktoré sa opäť vrátilo

Tento rok ani jeden prípad

Očkovanie proti osýpkam bolo dostupné už v roku 1963. Napriek tomu, že sa chorobu podarilo eliminovať, sa v posledných rokoch zaznamenávajú epidémie alebo ohniská osýpok a to najmä v oblastiach s nedostatočnou kolektívnou imunitou.

V krajinách Európy bolo v roku 2023 hlásených niekoľko desiatok tisíc prípadov osýpok, pričom v mnohých prípadoch si ochorenie vyžiadalo hospitalizáciu. Za rok 2024 neevidujeme v SR žiadny prípad osýpok. Za rok 2023 evidujeme šesť potvrdených prípadov osýpok. V roku 2019 bolo hlásených 318 prípadov osýpok na východe Slovenska.

očkovanie, vakcína, tetanus, doktor, pacientka Čítajte viac Proti týmto chorobám sa musia Slováci povinne očkovať aj v dospelosti, má to však háčik. Takmer nikto o tom nevie!

Podľa výsledkov z kontroly očkovania vykonanej za rok 2023 dosiahla celokrajská zaočkovanosť detskej populácie v ročníku narodenia 2021 hodnotu 94,6 % a v ročníku narodenia 2020 zaočkovanosť predstavovala hodnotu 95,5 %. U adolescentov (ročník 2011) bola zistená zaočkovanosť 93 % a v ročníku narodenia 2010 bola zaočkovanosť 94,3 %. Zaočkovanosť pod 95 percent sa považuje za rizikovú z hľadiska možného rozšírenia už zabudnutých chorôb.

Priekopníčka Mária Terézia

Vedeli ste, že prvé očkovanie zaviedla na našom území Mária Terézia, ktorá prišla kvôli pravým kiahňam o tri zo svojich 16 detí? Išlo práve o očkovanie proti tomuto ochoreniu. Bolo to tiež prvé očkovanie uzákonené ako povinné aj v Československu po jeho vzniku v roku 1919.

Posledné ochorenie na pravé kiahne bolo na Slovensku zaznamenané v roku 1924. Postupne sa pridávali ďalšie očkovania. V tomto týždni prebieha Európsky imunizačný týždeň zameraný na zvyšovanie povedomia o dôležitosti očkovania.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #osýpky